Quantcast
Channel: Hap & tap
Viewing all 636 articles
Browse latest View live

Tempura langoustines, Chinese pickles

$
0
0
Een hapje of voorgerecht met tempura, da's altijd zo'n geprul: heel je aanrecht vol met plakkerige spatten tempuramix, je frituurolie om zeep na het bakken,... Tempura is lekker als je 't mij vraagt, maar ik zie verschrikkelijk op tegen de klerezooi achteraf. (Klerezooi klinkt bijzonder Hollands, maar ik vond het in deze context het perfecte woord om mijn gevoel te verwoorden!).

Nu kwam mijn leraar aan Spermalie aandraven met het ideale alternatief: even lekker, geen gedoe en perfect vooraf klaar te maken.

In de les kregen we 3 langoustines p.p., een goeie portie als voorgerecht. Maar met 1 langoustine in een glaasje is dit ook het gedroomde hapje!

Dit gerecht lukt ook met gamba's of, budgetvriendelijker, met scampi's.


Nodig voor 8 personen

24 langoustines
8 vellen brickdeeg
24 blaadjes basilicum
Roomse kervel
Cayennepeper, zeezout en kerrie
Eiwit

Voor de Chinese pickles groenten:
1 rode paprika
1/2 groene paprika
1/2 gele paprika
1/2 busseltje pijpajuin
Een stuk gember
1/4 bloemkool
1/2 doosje sojascheuten

Jus voor de pickles:
1/2 l water
1 dl rode wijnazijn
1 dl ciderazijn
200 g suiker
2 dl ananassap

Bereiding

Ontvel de paprika's en snijd ze in brunoise.
Verdeel de bloemkool in piepkleine roosjes, eminceer de pijpajuin en hak de gember fijn.
Breng het water aan de kook met de suiker en voeg dan de cider- en rode wijnazijn toe.
Kruid flink met cayennepeper en zout.
Breng verder op smaak met het ananassap.
Doe al de groenten in een kom en giet het warme sap erop. Door de warmte zullen de groenten halfgaar worden.
Laat marineren (in de koelkast) tot de pickles koud zijn.
Snijd een vel brickdeeg in 3 en schik hierop een blaadje basilicum.
Pel voorzichtig de langoustine en verwijder het darmkanaal. Kruid flink met zeezout, cayennepeper en kerrie.
Rol de langoustine op in het brickdeeg en kleef het rolletje dicht met eiwit.
Fruit in de frituurpan in olie bij 180° C tot de tempura lekker krokant is.

Afwerking

Schenk een glaasje tot 1/3 vol met de pickles en jus. Dresseer hierop 3 of 1 langoustine(s), naargelang je het serveert als voorgerecht of hapje.
Werk af met een takje Roomse kervel.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Sint-jakobsnootjes met verse kruiden op een preibedje

$
0
0
Ze zijn er weer, de sint-jakobsnootjes! Vergis je niet. Je ziet ze misschien wel heel het jaar door in de winkel liggen, maar toch zijn ook deze schelpen onderhevig aan de seizoenen. Koop ze dus enkel van september tot en met maart, daarbuiten is de kans immers groot dat je met diepvriesexemplaren te maken hebt... En geef toe, vers is beter! Wie houdt er nu van de rubberen en waterachtige diepvriescoquilles?

Om te weten wanneer je best welke vis koopt, raadpleeg je gewoon even deze viskalender.


Nodig voor 4 personen

16 verse sint-jakobsnootjes
Gedroogde tijm en laurier
Peper en zout
1,25 dl room
La Motte gezouten boter met zoutkristallen
1 zoet rode puntpaprika
3 grote of 5 kleine preiwitten
Flinke klont margarine
Enkele takjes platte peterselie, dragon, rozemarijn en bieslook
Sausbinder
Stick Parmezaanse kaas

Werkwijze

Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika. Snij in brunoise. Spoel de prei en snij het preiwit in fijne stukjes.
Smelt een flinke klont margarine in een pan. Stoof hierin de paprika- en preistukjes. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Laat zacht stoven. Voeg indien nodig wat water toe. Werk af met room en sausbinder.
Snij intussen de verse kruiden fijn.
Dep de sint-jakobsvruchten droog en verwijder de sluitspier. Smelt een plak La Motte gezouten boter in een pan. Bak de nootjes kort, maar krachtig op een hoog vuur, 4 minuten aan beide zijden. Strooi er de verse groene kruiden over. Kruid met versgemalen peper en zeezout.

Volgens het oorspronkelijke recept moest je de coquilles in de oven klaarmaken. Dat heb ik in eerste instantie zo gedaan, maar toen ik de coquilles na 4 minuten keerde, merkte ik al dat ik nooit het krokante randje ging krijgen waar ik zo van hou. Dan maar de coquilles uit de oven gehaald en verder gebakken in de pan...

Verdeel de gestoofde groenten over diepe borden. Schik per bord 4 sint-jakobsnootjes met groene kruiden op het groentenbedje en werk af met parmezaanschilfers. Dat laatste ben ik in al mijn haast om een mooie foto te maken en toch nog het gerecht warm op tafel te krijgen, vergeten...

Bron: recept uit de Kook!, Spar magazine van september 2013.

Zalm mi-cuit, coquille, toast, zalmmousse

$
0
0
Een feestelijk voorgerecht met zalige zalm in al z'n vormen: halfgaar gebakken in een jasje van verse groene kruiden, gespoten als mousse en gerookt tot rolletjes gedraaid. Lekker. Mooi. En als 't inderdaad voor een feestje is, perfect op voorhand klaar te maken! Zo heb ik het graag en jullie ook, denk/hoop ik dan!


Nodig voor 8 personen

8 coquilles in de schelp
800 g zalm (je kan hiervoor ook verse tonijn gebruiken)
4 sneetjes toastbrood
Groene kruiden (bieslook, kervel, munt, koriander, dille, basilicum)

Voor de zalmmousse:
200 g gerookte zalm
200 g room
2 gelatineblaadjes van 2 g
2 dl visfumet
Peper en zeezout

Extra:
Nog wat gerookte zalm die je in reepjes snijdt en oprolt (3 rolletjes p.p.)
Bieslook, takjes dille, purperen shiso

Bereiding

Start met de zalmmousse want die moet opstijven.
Laat de gelatine weken in een ruime kom met koud water.
Cutter de gerookte zalm samen met de visfumet goed fijn. Verwarm 1 cl room en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
Klop de rest van de room half op.
Voeg de gelatine bij de mousse en spatel ook de half opgeslagen room eronder.
Schep de mousse in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.

Zet de grill van je oven aan.
Leg de toast op een bakplaat. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
Schuif in de oven en grill ze krokant langs beide zijden.

Hak en snijd nu de kruiden fijn en versnij de vis tot mooie balkjes.
Besmeer de vis met losgeklopt eiwit en kruid goed.
Rol de vis in de groene kruiden en rol stevig op in plasticfolie.
Neem een grote kom met warm water, doe hierin de zalmrolletjes en zet in de oven bij 60° C gedurende 10 minuten.
Koel de zalm af in ijswater en versnijd in mooie stukjes.
Haal de coquilles uit de schelp en pocheer ze 30 seconden in water van 85° C. Snijd in fijne plakjes. Indien gewenst kan je ze ook gewoon rauw serveren met wat citroensap over.
Schik alles mooi op het bord en werk af met bieslook, dille en/of sisho.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Achter de schermen bij de making of van het Delhaize magazine

$
0
0
28 november. Da's een datum die met stip in mijn agenda staat genoteerd. Hoezo? Da's de dag waarop het eindejaarsmagazine van Delhaize verschijnt mèt als toemaatje ook nog een special met 8 recepten van sterrenchefs, waaronder Yves Mattagne, Wout Bru, Peter Goossens... zeg maar, de 'huischefs' van Delhaize.

En aangezien ik getuige was van de bereiding en fotoshoot van 2 gerechten die in het boekje gaan verschijnen, kan ik wel zeggen: dit wordt een nummer om naar uit te kijken!

Wat het wordt, mag ik (nog) niet verklappen. Ik heb geheimhouding beloofd, dus my lips are sealed. Allez, toe, een hint? OK, het zijn mooie borden, een lust voor het oog èn de smaakpapillen. Wat ligt er op die borden? Vlees, vis, gevogelte of wild, gecombineerd met groenten en saus. Nu tevreden?

Allez, een foto van zo'n bord dan.

Wasda? Een beetje vaag? Hihi! Neen, ik verklap niks. Wat ik wel met jullie wil delen hoe is hoe het eraan toegaat op zo'n shoot.

Alle fotoshoots vinden plaats bij vader en zoon Wauters in Overijse. Deze studio is gespecialiseerd in foodfotografie en 90% van hun opdrachten situeren zich dan ook binnen dat domein. En dat kan je zien! Wanneer je de studio binnenstapt, vallen meteen de megagrote kasten op tot de nok gevuld met borden, kommen, schotels...

Daarnaast staan ontelbare transparante bakken volgestouwd met servetten, tafelkleedjes,... allemaal mooi gesorteerd op kleur. Om de verschillende ondergronden niet te vergeten. Wat op een foto overkomt als een verweerde, afgebladderde tafel blijkt niks meer of minder te zijn dan een pallet dat een ganse winter is blijven buitenstaan...
Als dat geen leuk en voordelig idee is! Ik stuur mijnheer Hap & Tap morgen om een pallet!

Duik je verder de studio in dan kom je in een heuse keuken terecht met alle modern comfort. Daar stoten we op een bekend gezicht: niemand minder dan Tim Teck, o.a. chef van Libelle-Lekker, staat er in de potten te roeren. Hij maakt dus de borden klaar die de sterrenchefs exclusief voor Delhaize bedacht hebben. En het gaat vooruit. "Hoewel zijn mise-en-place op niks trekt", volgens collega-blogster van Rue de Surène, slaagt hij er toch in om maar liefst 8 (!) borden op 1 dag klaar te maken.

Nadat hij alles netjes op het bord geschikt heeft, gaat het richting fotocamera, waar alles in gereedheid staat om snel te shooten. Er worden eerst een paar testshots gemaakt die worden gekeurd op de computer. Nog een draaitje aan het bord en go. Klik, klik, klik! 't ziet er goed uit, dus mag de saus op het bord geschonken worden. Klik, klik, klik. "Misschien even een witte ondergrond proberen in plaats van de zwarte?", vraagt bladverantwoordelijke Vincent. OK, no problem. De zwarte karton wordt in een mum geruild voor een witte. Zelfde bord, maar een totaal ander resultaat.

Door een ingenieus spel tussen de computers wordt de foto meteen in de definitieve layout geprojecteerd. Daar waar ik de foto op de witte ondergrond 't mooist vond op het scherm, draagt de foto op de zwarte ondergrond mijn voorkeur weg, eens hij in de layout van het magazine - mèt titel, recept, kasticketje - gekopieerd wordt. Stijlvol! Wat het zal worden, wit of zwart, dat zal ik samen met jullie ontdekken op 28 november... Ik ben al benieuwd!

Ondertussen snuffelen we nog even rond en geven onze ogen de kost, letterlijk en figuurlijk! We bekijken de (nieuwe) producten van Delhaize, verstommen bij zoveel mooie pottekes en kommetjes en bedenken, terwijl we naar buiten stappen, dat we net gezien hebben wat er op tafel zal verschijnen ten huize Hap & Tap op Kerst of nieuwjaar!

Kennen jullie het Delhaize magazine niet of nog niet? De hoogste tijd om het te ontdekken, dan! Klik hier. Je vindt er ook een link naar de vorige edities die je online kan inkijken of kan downloaden als PDF.

Witloofsoep met appel en grijze garnalen

$
0
0
Een trage duurloop van 30 kilometer. Dat is wat er zaterdagmorgen op mijn schema stond. De countdown naar de marathon van Reims is begonnen en de zwaarste trainingsweken breken aan... Dat betekent in 't weekend vroeger opstaan dan tijdens de week! Ik hoor jullie denken en zuchten: "goed zot!".

Weten jullie waar ik dan zo naar uitkijk als ik aan het rondsjokken ben op de Scheldedijk of rond het Donkmeer? Aan een dampende kom soep en aan mijn weekendkrant die op mij ligt te wachten wanneer ik thuiskom (ah ja, want die is er nog niet wanneer ik om kwart voor 7 al richting Berlare rijd). Een heerlijk soepke zoals dit witloofsoepje met appellucifers en garnaaltjes als afwerking. Bovendien boordevol vitamines, pure verwennerij voor mijn vermoeide lijf en leden!


Nodig voor 4 personen

600 g witloof
120 g gepelde grijze garnalen
1 aardappel
1 ui
1 appel
2 el gesnipperde bieslook
Citroensap
100 ml room
1 l groentenbouillon
Nootmuskaat
Boter of olie
Peper en zout

Bereiding

Pel de ui en snij 'm in stukken. Schil de aardappel en snij 'm in stukken. Maak 500 g van het witloof schoon en snij het in stukken. Halveer de appel, schil een helft en snij 'm in stukken.

Stoof de groeten en de stukjes appel aan in een ruime soeppan, in boter of olie. Overgiet met de bouillon, kruid met nootmuskaat en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Mix de soep.

Snij de rest van de appel in dunne lucifers en besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren. Snij het resterend witloof in fijne reepjes en meng met de garnalen en de bieslook.

Voeg de room toe aan de soep en kruid met peper en zout. Laat nog even doorwarmen maar zeker niet koken.

Verdeel de soep over borden of kommetjes. Schep in het midden wat van het witloof-garnalenmengsel en daarbovenop wat appellucifers. Serveer meteen.

Tips:
Gebruik voor een bleke soep zoals deze altijd een bouillon die licht van kleur is, zoals kippen-, groente) of kalfsbouillon. Een runderbouillon zal de soep donker kleuren en is ook te sterk van smaak.
Wanneer je aan een soep room toevoegt, mag je die niet meer laten koken omdat ze dan zou kunnen schiften. Wil je ze in de diepvriezer bewaren, vries ze dan ook beter zonder de room in.

Bron: Libelle nr 38 van 19 september 2013.

Eclairs met Gianduja banketbakkersroom en nougatine

$
0
0
Heel regelmatig vallen er mailtjes in mijn bus met leuke voorstellen en uitnodigingen. Doordat ik voltijds aan de slag ben, moet ik die met heel veel pijn in het hart vaak weigeren. Maar heel af en toe, kan ik wel positief reageren en dat was onlangs het geval toen ik de vraag kreeg of ik het nieuwe bakassortiment van Le Creuset Pâtiliss wilde uittesten.

Ik mocht een item kiezen, moest ermee aan het bakken, moest er een blogpost over schrijven en die kwam meteen in een wedstrijd terecht samen met nog 1 Nederlandstalige en 2 Franstalige bloggers. De winnaar sleept het volledige 10-delige gamma in de wacht.

Wat een leuke deal! Ik bak toch heel graag en regelmatig. De laatste tijd iets minder aangezien mijnheer Hap & Tap op dieet is, maar voor zo'n tof initiatief maak ik graag een uitzondering. Mijnheer moet maar laten zien dat hij karakter heeft...

So far, so good. Maar dan kwam 't moeilijkste van de opdracht: wat gekozen en wat gebakken? Het nieuwe bakgerei van Le Creuset ziet er niet alleen bijzonder mooi uit, maar het is ook oerdegelijk, zoals we van het Franse merk gewoon zijn. De bakvormen genieten zelfs van een levenslange garantie!

Kiezen is verliezen en zeker in dit geval... De cakevorm, de taarvorm, de vorm voor 12 taartjes, de vorm voor 12 muffins,... Pffft! Ik kon ze allemaal wel gebruiken. Uiteindelijk viel mijn keuze op de bakplaat van 31 cm. En die zou ik gebruiken om éclairs op te bakken. Niet zomaar de klassiekers met banketbakkersroom, maar éclairs met Gianduja vulling en on top een plakje nougatine.

Zo gezegd, zo gedaan. Aangezien ik, zoals Kobe in Volt, de bakplaat aan de ultieme reclametest wilde onderwerpen, gebruikte ik bewust geen bakmatje en/of bakpapier. De belofte van Le Creuset "dankzij de ultragladde antikleeflaag zal u uw gebak altijd perfect uit de vorm kunnen halen" is WAAR. De lekkernijen gleden er netjes van.

Mijn conclusie: "de sleutel tot succes", de baseline van Le Creuset Pâtiliss, is helemaal geen loze reclameslogan. Met andere woorden, ik zou dolgraag ook de 9 andere items van het bakassortiment in mijn keukenkasten hebben staan. Vandaar deze oproep: stemmen jullie op deze éclairs aub? Dat doe je heel eenvoudig door mijn foto leuk te vinden HIER! Bovendien maak je zelf kans op zo'n superbakplaat.

In al mijn enthousiasme over de Le Creuset producten zou ik bijna vergeten vertellen dat deze éclairs goddelijk lekker zijn. Omnomnom. Hemels zacht met een krokant korstje. TE lekker. Onweerstaanbaar lekker. Ook voor mijnheer Hap & Tap die er snel één achter de kiezen stak...


Nodig voor 8 grote of 10 kleine éclairs

125 ml water
75 g bloem
2 grote eieren op kamertemperatuur
50 g ongezouten roomboter
Zeezout

Voor de Gianduja banketbakkersroom:
250 ml volle melk
3 eierdooiers
60 g suiker
25 g maïzena
75 g Gianduja chocolade van Côte d'Or

Voor de nougatine:
25 g amandelschilfers
25 g gehakte notenmix
125 g suiker
12,5 g glucose (ik gebruikte de poedervorm)

Werkwijze

Maak eerst de éclairs:
Verwarm de oven voor op 180° C.

Giet 125 ml water in een kleine pan en breng het water aan de kook. Snij de boter in stukjes en voeg die aan het water toe. Zeef de bloem in een kom met een snuifje zeezout.

Wanneer het water-boter mengsel begint te koken, voeg je alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur. Roer goed met een houten lepel totdat het mengsel samen komt tot een dikke deegbal.

Zet de pan even terug op het vuur en verwarm nog ca. 30 seconden. Roer het deeg rond in de pan. Haal de pan weer van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Voeg nu één ei toe. Meng duchtig tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan pas het 2de ei toe en meng terug krachtig. Je eindigt met een glanzend deeg.

Schep het deeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.

Spuit 8 of 10 strepen deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm tussen elke streep zit.

Bak de éclairs af gedurende 25 minuten tot ze goudbruin en gerezen zijn.

Plaats de éclairs na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Prik met een breinaald een gaatje in de uiteinden zodat de hitte kan ontsnappen.

Terwijl de éclairs in de oven bakken, maak je de banketbakkersroom met Gianduja:
Breng de melk aan de kook.

Klop de dooiers samen met de suiker en de maïzena, maar zonder ze wit te laten worden.

Giet de kokende melk op het dooiermengsel. Blijf goed kloppen en zet terug op het vuur.

Neem de pan van het vuur wanneer de crème gedikt is.

Breek de Gianduja in stukjes en meng onder de warme crème om de chocolade te laten smelten.

Giet in een mengkom en dek af met een stuk plasticfolie om de vorming van een vel te voorkomen.

Maak nu de nougatine:
Laat de suiker en de glucose karamelliseren in een pan met dikke bodem op een middelmatig vuur. De karamel is klaar wanneer hij de kleur heeft van honing.

Laat ondertussen de amandelschilfers en gehakte noten roosteren in een droge antikleefpan.
Meng ze onder de karamel wanneer die klaar is.

Giet de mengeling snel uit op een bakmatje of een ingeolied vel bakpapier en leg er een ander vel op. Rol zo dun mogelijk uit met een deegrol.

Haal het bovenste vel papier weg en snij zo snel mogelijk in de gewenste vorm. Ik sneed de nougatine in rechthoekige balkjes met hetzelfde formaat als mijn éclairs.

Let op: de nougatine is heet!

Bewaar de nougatine in een afgesloten blikken trommel.

Afwerking:
Snij de éclairs in de lengte middendoor en vul ze met de Gianduja crème die je in een spuitzak met gekartelde spuitmond deed.

Zet er het hoedje terug op. Laat wat donkere chocolade smelten, maak een spuitzakje van bakpapier (hoe je dat doet, zie je hier), trek wat strepen over de éclairs en leg de nougatine erbovenop.

Je kan de éclairs op voorhand maken en de chocolade afwerking en nougatine er pas op het laatste moment op doen. Zo blijft de nougatine lekker krokant.

Bron: de blog Melle Banane's Cuisine


Pladijsfilets met sabayon van basilicum, limoen en handgepelde, grijze Noordzee garnalen

$
0
0
Pladijs wordt door de VLAM gepromoot als vis van 't jaar. Een campagne die blijkbaar aanslaat, want toen ik vrijdagavond stond aan te schuiven aan het viskraam, was die helemaal uitverkocht. Gelukkig is er ook nog de markt in Aalst op zaterdagmorgen! Anders hadden mijn man en ik dit 'plaatje' (letterlijk en figuurlijk) gemist. En jullie ook! Hihi!


Nodig voor 4 personen

4 pladijsfilets
1 potje verse basilicum
Olijfolie, notenolie, sesamolie
1/2 limoen
2 eidooiers
10 cl droge witte wijn
10 cl visfumet
Peper en zout
Mespuntje gemalen cayennepeper
20 g grijze Noordzee garnalen
Krielaardappeltjes
Water
Een klont boter

Bereidingswijze

Maak eerst de basilicumolie door basilicum te blancheren in kokend, gezouten water. Koel meteen af in ijswater. Knijp goed uit en mix met olijfolie, notenolie en sesamolie.

Snij de filets mooi gelijk in balkvorm en leg deze in een lage, niet te grote ovenschaal. Voeg geciseleerde (in fijne reepjes gesneden) basilicum toe en bevochtig met visfumet, witte wijn en het sap van 1/4 limoen. Kruid op smaak met peper en zout. Dek af met aluminiumfolie (glanzende kant naar beneden). Pocheer de filets kort in een hete oven.

Haal de filets (afhankelijk van de dikte) na 3 à 4 minuten uit de oven (op dit moment mogen de filets nog niet volledig gaar zijn) en recupereer de helft van het pocheervocht. Dek opnieuw af en plaats in een gematigde oven (65° à 70°C om warm te houden).

Neem een steelpannetje met schuine rand en klop er met een garde de eidooiers samen met 4 eierschaaltjes (gebruik een halve eierschaal als maatbeker) van het gezeefde kookvocht los, breng op smaak met peper, zout, nog wat druppels limoen en eventueel een weinig cayennepeper. Zet het pannetje op een zacht vuurtje en klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Voeg er halfweg wat vers geciseleerde basilicum aan toe. Laat zeker niet koken!

Schik de pladijs op een warm bord. Nappeer met de sabayon. Werk af met basilicumolie, garnalen en aardappelen.

Ik sneed de krielpatatjes in de vorm van een champignon die ik in een pannetje half onder water zette met een flinke klont boter. Op een zacht vuur garen tot alle water verdampt is en de patatjes ietwat karamelliseren. Kruid met peper en zout. Check met een scherp mes of de aardappelen zacht zijn.

Bron: website van VLAM.


Cakepops

$
0
0
Cupcakes are out, cakepops are in! Het ideale snoepje voor elk kinderfeestje en wees maar gerust, niet alleen de kids zullen hiervan smullen. Dit zorgt gegarandeerd voor een wow-effect op èlk feestje. En waarom zou je trouwens de kids niet laten meehelpen? Fun verzekerd! En het is niet eens moeilijk! En al helemaal niet dankzij de nieuwe interactieve bakateliers van Solo.

Aan de hand van een 'clickable video' of een interactieve videoles leert Wim Ballieu (van Goe Gebakken en de Balls & Glory eettentjes) je om de 2 weken hoe je een heerlijk stuk gebak op tafel tovert, of je nu een beginnend hobbybakker bent of een volleerde patissier. Een voorbeeld? Je maakt een eenvoudige quarte-quarts cake als je 2 linkerbakhanden hebt. Trek je je al goed uit de slag op bakvlak, dan kies je voor de appelcake met kaneel. En ben je een ervaren hobbybakker, dan waag je je zonder meer aan deze keicoole cakepops!


Neen, bovenstaande foto is niet van mij. Was dat maar waar, dan zou ik al veel vorderingen gemaakt hebben op fotografiegebied... Nog even geduld, volgende week volg ik fotografieles!
Neen, deze foto werd mij bezorgd door de dame van het communicatiebureau van Solo.

In 't weekend had ik door de laatste loodzware looptraining - 32 km in het heuvelachtige Pajottenland - geen tijd (en energie) meer over om zelf aan de slag te gaan, maar ik wou jullie dit recept toch al niet onthouden. Maar ik beloof het, na de marathon van Reims, ga ik zelf ook aan de slag en dan komt hieronder de foto van MIJN cakepops te staan. Mèt mooie foto, want tegen dan heb ik geleerd èn geoefend hoe dat moet. En dan kunnen jullie zelf oordelen wie de beste bakker is, Wim of ik. Ahum! Nu leg ik de lat voor mezelf toch wel heel erg hoog! ;-)
Met andere woorden: blijf regelmatig dit recept checken...

Ingrediënten

Voor de basiscake:
250 g eieren
250 g bloem
250 g kristalsuiker
250 g zachte Solo (haal deze zo'n 2 uur voor gebruik uit de koelkast)
16 g bakpoeder (1 zakje)
1 snuifje zout

Voor het cakepopmengsel en de afwerking:
200 g malse Solo
200 g bloemsuiker (poedersuiker)
175 g witte chocolade
175 g donkere of melkchocolade
Decoratie voor gebak (naar keuze): bv. geraspte kokosnoot, suikerparels, gehakte nootjes, rolfondant,...

Extra nodig:
Handmixer of keukenmachine
Zeef
Bakblik voor cake
1 vel bakpapier
Keukenpapier of een borsteltje
30 dikke satéstokjes
1 of meerdere bokalen met suiker om de pops te presenteren

Bereidingswijze

Neem de Solo tijdig uit de koelkast, zodat de margarine wat zachter wordt.
Doe de Solo in een ruime mengkom.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en voeg die toe aan de malse Solo.
Klop de suiker en de Solo tot een gladde crème. Gebruik hiervoor een handmixer of de keukenmachine.
Breek de eieren en weeg tot je de juiste hoeveelheid hebt. Klop de eieren in delen door het mengsel van Solo en suiker.
Weeg de juiste hoeveelheid bloem.
Zeef de bloem in delen bij het cakebeslag. Meng het beslag tussendoor.
Voeg ook het bakpoeder toe en een snuifje zout. Meng alles een laatste keer.
Verwarm de oven voor tot 180° C.
Smeer de binnenzijde van het bakblik in met een dun laagje Solo. Leg er vervolgens een vel bakpapier in. Druk het papier tegen de wanden van het bakblik.
Stort het beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
Bak de cake gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven van 180° C. Hou de oven tijdens het eerste half uur gesloten. Dan krijgt de cake geen kans om in te zakken.
Als de baktijd verstreken is, prik je met een satéstok of breinaald in de cake. Als er geen beslag aan het stokje blijft kleven, dan is het gebak gaar.
Laat de cake afkoelen en haal hem uit de vorm.
Snij de donkerste korstjes van de afgekoelde cake. Snij het gebak in twee gelijke stukken en wrijf ze tegen elkaar aan boven het mengsel van Solo en bloemsuiker. Verkruimel de cake.
Spoel je handen schoon en kneed alles tot een stevig egaal mengsel.
Rol het mengsel tot balletjes van 3 tot 4 cm diameter. Plaats de schaal met cakepopballetjes in de koelkast en laat ze een uurtje opstijven.
Smelt de witte en de donkere (of melk-)chocolade 'au bain marie'. Breng hiervoor twee potten met water aan de kook. Breek de chocolade in stukken in aparte schaaltjes en dompel deze in het hete water. Laat de chocolade rustig smelten. Roer af en toe even.
Dompel één zijde van elke dikke satéstok in gesmolten chocolade en prik er vervolgens een cakeballetje op. De chocolade zal opstijven en het balletje fixeren op het stokje.
Lepel gesmolten chocolade over elke cakepop. Laat de overtollige chocolade weglekken.
Versier elke cakepop naar keuze met het beschikbare decoratiemateriaal. Laat je fantasie maar gaan. Versier de pop wanneer het chocoladelaagje nog niet is opgesteven. Zo kleeft de decoratie moeiteloos aan de balletjes.
Vul een bokaal met suiker en presenteer daarin een heel boeket van feestelijke cakepops. Smakelijk!

Bron: het Solo bakatelier.

    Soepje van mosseltjes met saffraan

    $
    0
    0
    Wat hebben we vandaag geleerd in onze kookles aan Spermalie? Hoe je peterselie moet hakken zodat hij zeker 2 dagen houdbaar èn makkelijk strooibaar blijft! Een kleine moeite voor een super resultaat, want zeg nu zelf, die peterselie die je 's morgens hakt voor 's avonds, eindigt toch meestal in de vuilnisbak wegens 'verlept, te papperig of zelfs rot', niet?

    Welnu, vanaf vandaag is dat verleden tijd. Wat moet je doen? Eerst de peterselie wassen, dan plukken, dan drogen, dan hakken. En dan komt het! Dan neem je een zeef. Je legt hierin een keukenhanddoek. Hierop komt de gehakte peterselie. Nu de peterselie een 2de maal flink spoelen onder de koudwaterkraan. Je zal zien, het water dat uit de zeef drupt is grasgroen, allez peterseliegroen. Daarna de handdoek heel goed uitwringen en klaar!

    Ditzelfde geldt trouwens voor fijngesnipperde ui die je bvb. op gerookte zalm wil gebruiken. Goed spoelen in een handdoek en uitknijpen en je ui is perfect droog en doseerbaar.

    Zo zie je maar, zelfs na 13 jaar hotelschool leer ik nog bij. En dit soort gouden tips, krijg en deel ik graag!

    Wat valt er voor de rest te vertellen over dit mosselsoepje? Dat het lekker is. Uiteraard, want anders is het Hap & Tap onwaardig en komt het niet op de blog.


    Nodig voor 8 personen

    4 kg kleine mosselen (Bouchot)
    1 kleine groene selder
    2 grote uien
    Een bosje platte peterselie
    0,5 g saffraandraadjes
    Room

    Bereiding

    Reinig en spoel de mosselen grondig. Snijd de helft van de groene selder en 1 ui grof. Warm deze op in boter en voeg de gewassen mosselen toe. Voeg verder ook wat peterseliestengels toe. Dek af en kook op een hoog vuur tot alle mosselschelpen net open zijn. Schud ondertussen enkele malen op.

    Snijd de andere helft van de groene selder en 1 ui in heel fijne brunoise (piepkleine blokjes). Blancheer de selderblokjes kort (4 minuten) in kokend, gezouten water. Stoof de uisnippers even aan in een klontje boter.

    Haal de mosselen uit het kookvocht, verwijder de schelpen en de baarden en bewaar de mosselen.

    Breng het kookvocht terug aan de kook. Voeg wat saffraandraadjes toe. Gier er een flinke scheut room bij en breng op smaak met peper.

    Doe de mosselen net voor het serveren nog even terug in de soep zodat ze kunnen opwarmen. Vul de tasjes met de soep, doe er een schepje selderblokjes en uisnippers bij en werk af met vakkundig fijngehakte peterselie.

    Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

    Tarbot met kruidenkorst van parmezaan, Provençaalse aardappelpuree, trostomaten uit de oven, sabayon met oregano

    $
    0
    0
    Vaak vragen mensen mij: hoe krijg je dat toch allemaal gecombineerd? Full-time werken, 4 maal per week trainen voor een marathon, kookles volgen, zelf koken, bloggen, fietsen,... en dat in combinatie met een huisgezin. Als ik het zo lees, je zou inderdaad van minder moe worden.

    Maar ik heb een paar geheimen en tips. Mijn eerste geheim is: ik kijk geen TV. Behalve het nieuws is er geen enkel TV-programma dat mij genoeg kan boeien. Je zou verbaasd zijn hoeveel tijd ik daarmee 'koop'. Terwijl mensen alle uitzendingen van Boer Zoekt Vrouw, De Slimste Mens en/of De Grote Sprong op de voet volgen of opnemen om later te bekijken (en gefrustreerd raken omdat ze er nooit toe komen om die ook daadwerkelijk te zien), ben ik bezig in mijn keuken: ofwel aan 't kokkerellen, ofwel aan 't fotograferen, ofwel aan het bloggen (ofwel aan het strijken, helaas...).

    Mijn 2de 'gouden raad van tante Myriam': planning is het sleutelwoord! Op vrijdag plan ik mijn volledig weekmenu en maak ik het bijhorend boodschappenlijstje. Meestal noteer ik zelfs in de loop van de week al gerechten die ik in het weekend of tijdens de week wil maken. Zo heb ik steevast alle nodige ingrediënten in huis. Vroeger durfde ik al wel eens een recept lezen, waaraan ik dan in de supermarkt terugdacht. Maar dan wist ik de ingrediënten niet meer en ontbrak het mij gegarandeerd aan iets. Nu komt alles netjes in mijn BlackBerry agenda en boodschappennota te staan.

    Het toeval wil dat dit receptje net in mijn mailbox belandde toen ik aan mijn weekmenuplanning bezig was: het stond op zondag in de receptennieuwsbrief van Knack Weekend. Ik hoefde het geen twee keer te lezen om te weten dat het helemaal bovenaan mijn prioriteitenlijsje moest komen! Het sloot ook bij mij een prachtige herfstzondag in schoonheid af.


    Ingrediënten voor 4

    4 stukken tarbot van 150 g
    100 g versgemalen parmezaan
    50 g broodkruim
    Takjes verse tijm, basilicum en oregano
    6 grote aardappelen (Bintjes)
    1 à 2 sjalotten
    2 sneetjes chorizo (1/2 cm dik, in dobbelsteentjes)
    2 el tomatentapenade
    20 trostomaatjes
    2 eieren, 200 g boter, 10 cl witte wijn

    Bereidingswijze

    Schil, kook en pureer de aardappelen. Stoof de versneden sjalotten en chorizo. Meng met de tomatentapenade en wat gehakt basilicum door de puree. Kruid met peper en zout.

    Meng parmezaan met broodkruim, tijm, peper, zout en wat olijfolie. Smeer een laag hiervan op de vis. Bak in de oven op 180° C.

    Leg de trostomaten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, kruid met zout. Bak op 180° C tot ze beginnen te verschrompelen.

    Klop de dooiers en de wijn tot sabayon. Voeg van het vuur gesmolten boter en gehakte oregano toe. Kruid met peper en zout. De boter heb ik achterwege gelaten, aangezien 'husbandie' nog steeds op dieet is en eerlijk, ook zonder de boter was de sabayonsaus lekker.

    Breng met behulp van een grote dresseerring puree aan in het midden van het bord. Leg er een stuk tarbot op en wat trostomaten ernaast. Werk af met basilicum en sabayon.

    Bron: de website van Weekend Knack.


    Hoe het allemaal begon...

    $
    0
    0
    Nu ik anderhalf jaar bezig ben en deze blog meer en meer mijn leven gaat beheersen en meer en meer fans mijn blogposts lezen, doe ik jullie graag een persoonlijk verhaal uit de doeken dat NIKS met koken of recepten te maken heeft...

    Ik vertel jullie graag over mijn deelname aan de Between 2 Oceans marathon - al klopt die term niet helemaal, want de wedstrijd loopt over 56 km ipv de traditionele 42,195 km - en hoe die mij er eigenlijk toe aanzette om te beginnen bloggen. Want na màànden met veel (5 dagen per week) en vooral lange (tot 44 km) trainingen voor 's werelds mooiste marathon, had ik ineens tijd over. Nu heb ik geen zittend gat en dus begon ik op 1 mei 2012 met Hap & Tap, 3 weken na mijn mooiste (tot nu) loopavontuur ever...

    Heb je van dit verhaal genoten? Laat dan gerust een commentaar achter. Vind je 't maar niks, ook dan graag een reactie. Alle feedback - positief of negatief - is super welkom!


    Wat voorafging.

    Kaapstad, 7 april 2012, 3:45. De wekker gaat af in room 230 van Medindi Manor. De dag is aangebroken waar we al jaren over spreken en naar uitkijken, waar we al maanden voor trainen. De dag van de Old Mutual Two Oceans Marathon, volgens de organisatie, "the world's most beautiful marathon". De weersomstandigheden zijn alles behalve Zuid-Afrikaans, veeleer Belgisch. Regen en wind. De voltallige MMC-delegatie is daar heel blij om, behalve ondergetekende, koukleum der koukleumen. Bovendien was ik helemaal niet voorzien op dit slechte weer en had alleen een looprokje in mijn valies zitten...



    Bij het ontbijt hangt een bijzonder sfeertje: het ene moment is iedereen nerveus lacherig, het andere moment opvallend stil. Na de verkenning van het parcours gisteren beseffen we meer dan ooit wat ons te wachten staat. Niet alleen een heel lange weg, maar vooral een heel heuvelachtig parcours met 2 enorme klimmen: Chapman's Peak en Constantia Nek. Op bijna geen enkel ogenblik is 't vlak, constant is 't 'vals plat'...

    Er worden massa's pannenkoeken verorberd, meegebracht uit België: Diksmuidse pannenkoeken, pannenkoeken in promotie 6 + 2 gratis van de Carrefour,... Niets wordt aan het toeval overgelaten. Stel je voor dat we op dit ontieglijk vroege uur geen ontbijt zouden krijgen!

    We geven de kelner van Medindi Manor een fooi om ons naar de start te brengen. Daar moeten we al heel vroeg zijn, want Bert, halfweg de voorbereiding geplaagd door een kwetsuur aan de voet, loopt de halve marathon en die start al om 6 uur. Nadat we Bert uitgewuifd hebben, schuiven we aan bij de toiletten. De rijen zijn lang. Maar we laten het niet aan ons hart komen en zingen met z'n achten uit volle borst: "Wat zullen we drinken, 7 uren lang? Wat zullen we drinken? Powerade!".

    Om 20 minuten over 6 maakt de knallende muziek uit de boxen plaats voor een mannenkoor dat live de a capella versie brengt van het Zuid-Afrikaanse anthem. Iedereen zingt mee. Blank en zwart. Geen apartheid. Toch vandaag niet. Dat alles in het pikdonker. Speciaal en indrukwekkend. Het eerste kippenvelmoment van de dag!



    En dan om 25 over 6 weerklinkt het startschot en komt het 9000-koppige ultrapeloton op gang. Annie, Carine en ikzelf moeten normaal in vak E starten, maar sluipen met de rappe mannen Yvon, Ronny, Ralf, Hendrik en snelle madam Marijke mee in vak C. Elke minuut, elke seconde die we hierdoor winnen, telt. Er wordt immers gewerkt met cut-off tijdens na de gunshot. Onze netto chiptijd telt dus niet, moest het erop aan komen. 7 uur, dat is de maximum tijd waarop je moet binnen zijn. Zonder pardon!

    Gezien de voorspelde regen en wind heb ik een jasje aangetrokken, mijn 7 uit België meegebrachte energiegels van Etixx evenwichtig verspreid: 3 in mijn linkerzak, 3 in mijn rechterzak en 1 in mijn achterzak. Maar het is, ondanks de vroegte, zwoel en al snel plakt mijn jasje aan mijn armen. Ik trek het uit en bind het rond mijn taille. De gels slaan constant tegen de bovenkant van mijn billen (met na 56km een kanjer van een blauwe plek tot gevolg, zo zal blijken). Maar geen tijd om naar een oplossing te zoeken, de tijd tikt. Ik ben geen snelle loopster en die cut-off tijden bezorgen mij stress.

    De eerste kilometers zijn echt saai. Je loopt in het donker, door een licht stijgende, onaantrekkelijke straat. Op de koop toe begint het te regenen. Niet zomaar een beetje druppelen, maar aanhoudende plensbuien. Ik word doornat. Mijn regenjasje aantrekken heeft totaal geen zin meer. Het hangt kletsnat rond mij gesnoerd. De mannen en Marijke laten ons meteen achter zich, zoals verwacht. En ook Caroline gaat er al na 1 kilopeter, langzaam maar zeker, vandoor. Annie en ik blijven achter. We zijn al vaker op mekaar aangewezen geweest en door het samen lopen van New York, Berlijn, Boston en Firenze echte vriendinnen geworden. Hoewel we beiden in het dagelijkse leven enorme babbelkonten zijn met veel gemeenschappelijke interesses die vaak tot lange gesprekken leiden, wordt er nu maar weinig gezegd. We zijn gefocust op onze hartslag en op ons tempo. Dit is niet alleen een race tegen de afstand, maar vooral een race tegen de klok voor ons.



    Na 10 km begin ik last te krijgen van mijn linkerknie. Niet verwonderlijk want de weg is bijzonder bol en scheef. Niet goed voor een loper die snel last krijgt aan de knieën zoals ik. Door de koude wordt de pijn gelukkig een beetje verdoofd. "Niet aan denken", houd ik mezelf constant voor. Al na 15 km krijg ik een serieuze dip. "Waar in godsnaam ben ik mee bezig", vraag ik mij af. Hier is niks mooi of fun aan. Dit is kou lijden, afzien in de gutsende regen. Maar dan denk ik terug aan de wijze woorden van Lieve Geuens, een Vlaamse dame die x aantal jaren terug uitgeweken is naar Zuid-Afrika en die vandaag haar 18de (!) 2 Oceans loopt: "Elke stap breng je dichter bij de finish. Als 't moeilijk gaat, dan kop naar beneden en gaan met die banaan". En dat is precies wat ik doe. De kilometers gaan vlot voorbij, de drankposten volgen mekaar in een snel tempo op en voor ik het weet, heb ik het 20 km punt bereikt. "One Ocean down. One two go." vermelden bordjes langs het parcours. Hier mag ik mijn eerste gel nemen. Van dan af begin ik af te tellen tot het volgende "gelpunt". Tot voor deze ultra marathon had ik nog nooit gels gebruikt en liep ik op een banaan die ik van mijn man of dochter aangereikt kreeg. Maar gezien de afstand en het stijgingspercentage van de 2 Oceans ben ik tijdens de vele lange duurtrainingen in de heuvels rond Meise en Brussegem beginnen experimenteren met gels en ik moet toegeven dat dit mij enorm goed bevallen is.

    De gels spoel ik door met zakjes water die mij toegestopt worden door de doorweekte, maar goedlachse vrijwilligers. Wat een fantastisch bevoorradingssysteem is dat, zeg! Water of Powerade worden in kleine plastic zakjes gedaan met een inhoud van 1 dl. Zo handig! Je bijt er een hoekje af en kan drinken, terwijl je gewoon verderloopt. Geen water dat uit bekertjes klotst, geen bekertjes op de grond waarvoor je moet uitkijken en uitwijken en nog milieuvriendelijk ook. Dat ze dit in België en in de rest van de wereld nog niet ontdekt hebben!



    Op Little Chappie's, zeg maar de voorbode van Chapman's Peak op 28 km laat ik Annie achter mij. Met mijn pluimgewicht loop ik nu eenmaal sneller bergop dan zij. In de afdaling rem ik bewust af, want ik voel dat bergaf geen goed doet aan mijn zeurende knie. Annie beent mij terug bij en we spreken af dat ik op Chapman's Peak mijn eigen tempo zou lopen en dat ik dan op haar zou wachten. Bij het oplopen van deze 'hill' (langs de kant van de weg staan bordjes: 'It's just a hill, get over it!'), voel ik dat de vele lange trainingen in de heuvels renderen. Mijn hartslag is volledig onder controle en gaat niet hoger dan 152. Dankjewel, Yvon & Marijke en Ralf & Caroline voor de organisatie van die 30 km, 36 km, 44 km trainingen met voldoende hoogtemeters en voldoende bevoorrading! Dankjewel, Tomas, de loopcoach, voor het schema dat mij menig maal heeft doen vloeken, maar dat mij nu vleugels geeft!

    Ik loop en blijf lopen, helemaal tot op de top. Vanaf nu kan ik beginnen aftellen tot waar de supporters staan, aan km 42. Daarna nog maar 14 km en ik ben er. Dat is trouwens ook een tip van ervaringsdeskundige Lieve Geuens: "Deel je loop in, want 56 km, dat is veel te veel. Ikzelf loop 5 maal 11 km en dan nog 1 km." Op de top van Chapman's beslis ik om niet te wachten op Annie, uit schrik dat mijn knie extra zou protesteren wanneer ik terug vertrek, maar loop langzaam door in de hoop en veronderstelling dat ze mij wel terug zal bijbenen.

    Langzaam afdalen is trouwens een tip die ook meegegeven wordt door Ross, de coach van de organisatie die in zijn blog onervaren lopers overstelpt met goed advies. "Controle", dat is het codewoord van Ross, zowel bergop als bergaf om niet met "jelly legs" in Houtbay aan te komen.

    Houtbay dat betekent eerst de supporters zien. Valence, Bert (inmiddels fris gedoucht en aangekleed na zijn halve marathon), Stephan en dochter Lore staan met de Belgische driekleur aan de linkerkant van de weg. Ik zie hen voor zij mij zien en loop hen joelend tegemoet. Ik heb beslist om hen niet over mijn kniepijn te vertellen om hen (en het thuisfront) niet ongerust te maken. Houtbay betekent ook het marathonpunt. Ik kom er voorbij in 4u50, mijn op één na beste tijd op de marathonafstand en dat met dit parcours. Hierdoor krijg ik de nodige boost om Constantia Nek aan te vatten.

    In tegenstelling tot Chapman's Peak waar het uitzicht adembenemend mooi is, zelfs met dit regenweer, zie je op Constantia Nek niks: de weg maakt constant bochten en wordt overschaduwd door bomen. Je hebt geen benul hoe ver het nog is tot de top. Ook hier loop ik en blijf ik lopen, terwijl zo goed als iedereen aan het stappen is. Op ongeveer 1 km van de top (dat zal ik later pas weten, eens ik de top bereikt heb), ga ook ik over op een stevig wandeltempo. Een blik op mijn klok leert mij immers dat ik niet in de gevarenzone verkeer voor de cut-off. Boven aangekomen zie ik de vele witte bussen staan die gestrande lopers naar de finish zullen brengen en besef ik dat ik niet bij de categorie behoor. Ik voel dat ik nog voldoende energie heb om de finish te bereiken en dat mijn knie het nog wel 8 km zal uithouden. En dan begint het pure genieten. Alle stress is weg. Ik kijk al uit naar de groene rugbyvelden waar de aankomst is. Een nieuwe plensbui kan mijn humeur niet bederven. Een vriendelijke loper overhandigt mij een plastic regencape die een toeschouwer mij helpt aantrekken. Nog een tablet druivensuiker en de laatste kilometers kunnen worden aangevat. In een afwisseling van stevig doorstappen (ook hier loop de weg heel schuin af, een kwelling voor mijn knie) en lopen bereik ik de finish na 6 uur 38 minuten (netto tijd op mijn Garmin). Niks groen gras, maar één grote modderpoel. Ik zak diep weg, maar loop gezwind door. Nog nooit heb ik zo luid geroepen aan de finish. I've made it!



    Uitzinnig van vreugde geef ik een dikke referee een klapzoen op zijn bolle wang. Hij neemt 'm lachend in ontvangst. Na een snel telefoontje naar het thuisfront blijf ik, niet zonder schuldgevoel, in de finish area wachten op mijn 'moateke' Annie. Gelukkig komt ook zij binnen de tijdslimiet van 7 uur over de finish gelopen. Tranen rollen over onze wangen. Het zijn tranen van blijdschap.



    In de tent vernemen we dat alle MMC'ers in hun opzet geslaagd zijn. Gelukkig maar. Zo kunnen we met z'n allen genieten van een welverdiende reis, voor de meesten overgoten met de nodige Zuid-Afrikaanse wijnen.

    Was de 2 Oceans nu mijn mooiste marathon? Ja, toch wel. Door het uitdagende parcours, door de perfecte organisatie, door de mooie vergezichten, door de vriendelijkheid van de bevoorraders, door de extreme weersomstandigheden (weer voor echte Flandriens), maar vooral door de onderlinge vriendschap van de MMC-leden, ieder heel verschillend, maar toch complementair, was dit de allermooiste.

    Is zo'n ultraloop voor herhaling vatbaar? Vooraf en tot zelfs een paar dagen erna was ik ervan overtuigd dat het bij deze ene zottigheid ging blijven. Maar het toevel wilde dat we op de allerlaatste dag van onze reis, terwijl we als apen tussen de hoge bomen van het Tsitsikamma park slingerden, in dezelfde groep ingedeeld waren met een Oostenrijks koppel uit Wenen. We raakten aan de praat en al snel bleek dat de man ook de 2 Oceans gelopen had. Na deze zou hij, voor hij 60 wordt en met looppensioen gaat, nog maar 1 ultraloop doen: de Death Sea marathon in Jordanië, een wedstrijd over 50 km, waarbij je tot 400 meter onder zeespiegelniveau loopt... Toch ook speciaal en ik geloof niet in toeval...

    Na dit avontuur is een woord van dank wel op z'n plaats. Daarom:
    Dankjewel, Alex Dewart, omdat je mij tijdens de allereerste Start 2 Run sessie in Lochristi in 2005 de loopmicrobe meegaf.
    Dankjewel, Wilfried Silon, oprichter van de M.M.C. (Managers Marathon Club) omdat je mij in je club toeliet, waardoor ik niet alleen de smaak voor het marathonlopen te pakken kreeg, maar vooral een pak gelijkgezinde mensen ontmoette die nu echte vrienden voor het leven geworden zijn.
    Bedankt, Lieven Maesschalck van Move 2 Cure. Dankzij jou kwam ik bij Dr. Koen Lagae terecht die mij in 2010, na 1 jaar blessureleed, opereerde van een lateraal frictiesyndroom (lopersknie), waardoor ik mijn favoriete hobby terug kon uitoefenen.
    Bedankt, Lore, dochter en trouwste supporter die altijd klaarstaat langs het parcours met een banaan of een bemoedigend woord.
    En last but not least, bedankt, Eddy, lieve echtgenoot, die heeft leren leven met mijn vele uren uithuizigheid omwille van training en die mijn reis naar Zuid-Afrika 'gesponsord' heeft. Ik hou van je. <3

    Sushi van gerookte zalm met nieuwe maatjes

    $
    0
    0
    Kijk jij ook altijd zo reikhalzend uit naar het nieuwe maatjesseizoen? Ikke wel! Hier hoef ik dan ook niet veel woorden aan vuil te maken: dit voorgerecht ging er vlotjes in. Zachte zalm en krokante korstjes. Maatjes traditioneel gecombineerd met appel en een pittige kerriedressing. Makkelijk op voorhand klaar te maken. Mooie presentatie. Helemaal mijn ding.



    Nodig voor 8 personen

    4 plakjes gerookte Atlantische zalm
    5 nieuwe maatjes
    1 appel (Jonagold)
    2 sjalotten
    4 radijsjes
    1 eetlepel bieslook
    2 el olijfolie "extra vierge"
    1 el notenolie
    1 el ciderazijn
    Peper en zout

    Voor de dressing:
    2 dl mayonaise
    1 el ciderazijn
    5 el appelsap
    Een snuifje kerrie

    Voor de toastfrietjes:
    4 sneetjes toastbrood
    Olijfolie
    Cayennepeper
    Zout

    Voor de afwerking:
    100 g maïskorrels
    Enkele takjes dille

    Werkwijze

    Snij de maatjes in fijne brunoise.
    Schil de appel en snij hem in dobbelsteentjes.
    Pel de sjalotten en hak ze héél fijn.
    Meng de maatjes, appel en sjalotten met de gehakte bieslook en breng op smaak met de olijfolie, notenolie, ciderazijn, peper en zout.

    Snij de plakjes gerookte zalm in tweeën en verdeel er dit mengsel over. Rol op. 1 rolletje p.p.

    Maak de mayonaise vloeibaar met de ciderazijn, het appelsap en een snuifje kerrie.

    Snij het topje met de wortel van de radijsjes en bewaar.
    Snij de radijsjes in flinterdunne plakjes (met de mandoline) en dan de plakjes in minuscule julienne (staafjes).

    Snij het toastbrood in lange 'frietjes'.
    Besprenkel een bakplaat met olijfolie.
    Schik hierop de frietjes. Kruid met cayennepeper en zout. Besprenkel ook de frietjes met olijfolie.
    Bak ze goudbruin in de oven op 180° C.

    Afwerking

    Breng een sausspiegel aan op koude borden. Schik hierop in het midden de schuin middendoor gesneden zalmrolletjes. Maak een quenelle met het resterend maatjesmengsel en plaats dit tussen de 2 zalmrolletjes. Garneer met het topje radijs, de julienne van radijs, enkele maïskorrels, de toastfrietjes en wat plukjes dille.

    Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

    Peterseliesoepje met quenelle van wijting en kingcrab, kwartelei, verse kruiden en citrusolie

    $
    0
    0
    Het is gebeurd! Ik heb de soep gevonden die ik op mijn eindejaarsmenu ga zetten. Geen twijfel mogelijk. Dit soepje ziet er zo feestelijk uit en smaakt zo lekker dat alle toekomstige potentiële concurrerende soepen bij voorbaat al het onderspit moeten derven. Dit wordt het.

    Bovendien zijn alle afzonderlijke delen ruim op voorhand klaar te maken en da's toch niet onbelangrijk als je een hele feestmenu voor een gezelschap moet prepareren. Alleen het dresseren vergt wel wat werk, maar daarvoor roep je toch gewoon de hulp van je gasten in? Ze hebben bij voorkeur wel een vaste hand en nog niet teveel gedronken... ;-)


    Nodig voor 8 personen

    500 g wijting
    400 g kingcrab
    1 dl visfumet
    3 eiwitten
    3 dl room

    16 kwarteleitjes

    2 busseltjes peterselie
    8 dl visfumet
    4 dl room
    1 sjalot
    Cayennepeper en zout

    Voor de citrusolie:
    Extra fijne olijfolie
    1 citroen

    Voor de afwerking:
    25 Borage bloempjes
    1/2 doosje Lemon cress
    1/2 doosje Affilla cress
    1/2 doosje Shisso paars
    1/2 doosje Kapucijnenbloem
    50 g Parmezaanse kaas in blok

    Werkwijze

    Haal het krabvlees uit de scharen. Zorg dat je per persoon 1 mooi stukje apart houdt. De rest van het krabvlees mag je versnijden.

    Fileer de wijting, snijd in stukken en vries deze een poosje in. Pureer zeer fijn, voeg het eiwit toe met wat zout en cayenne. Passeer deze massa door een fijne zeef in een kom. Zet deze kom in een tweede grotere kom met ijsblokken. Spatel er de room en het versneden krabvlees onder.
    Neem nu een vel aluminiumfolie en bestrijk de blinkende kant met olijfolie. Schik hierop een deel van het wijting-krabmengsel en vorm een strakke rol die je goed aanspant zoals een bonbon. Herhaal dit tot alle wijting-krab opgebruikt is.
    Pocheer deze "worstjes" in water onder het kookpunt gedurende 10 minuten of langer. Tijd is niet van superbelang. Wel heel belangrijk is dat het water niet kookt, want anders gaan de eiwitten souffleren!

    Kook 8 kwarteleitjes gaar in 2 minuten. Haal de eitjes uit en dompel ze in ijswater. Herhaal deze handeling nog 2 maal gedurende slechts 1 minuut per keer. Halveer deze gekookte eitjes en kruid af met peper en zout.
    Bak van de 8 andere kwarteleitjes spiegeleitjes.

    Verwijder de steeltjes van de peterselie. Plukken is niet nodig, gewoon de steeltjes grof afsnijden volstaat. Blancheer de peterselie kort in kokend, gezouten water. Giet af. Verfris onmiddellijk onder de koudwaterkraan. Knijp uit en versnijd grof.
    Breng de visfumet aan de kook, samen met het versnipperd sjalotje. Laat een beetje inkoken en voeg dan de room toe. Voeg net voor het serveren de peterselie toe en mix zeer fijn. Smaak af met cayennepeper en zout.

    Voor de citrusolie:
    Laat wat edele olijfolie (bvb. Arbequina) trekken met de schil van een gewassen citroen op 60° C gedurende 1 uur en zeef door.

    Dresseer de soep warm in een mooi diep bordje, schik er het mooie stukje kingcrab en 2 quenelles wijting-krab op (1 plat liggend en 1 staand) en werk af met wat kruiden en eetbare bloempjes. Schik het kwartelspiegeleitje op de liggende quenelle. Leg ook de hardgekookte kwartelhelftjes in het bord.
    Druppel er wat van de citrusolie over en rasp schaars wat parmezaan.
    Dien warm op.

    Tip: Warm net voor het serveren het mooie stukje kingcrab en de kwarteleitjes even op zodat de koude eruit is. Leg de kingcrab op een bord dat je afdekt met plasticfolie. Doe hetzelfde met de kwarteleitjes, maar doe ook nog een klein beetje water in dit bord tegen het uitdrogen. Zet de borden even op een kom met kokend water.

    Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

    Moelleux van pure chocolade met bananenespuma

    $
    0
    0
    Zondag is 't weer van dattum. Dan loop ik mijn 7de 'echte' marathon (de Between 2 Oceans niet meegerekend). Na New York (2007), Berlijn (2008), Boston (2009), Londen (2011), Firenze (2011) en Jeruzalem (2012) staat nu Reims op het programma.

    Nu let ik nooit op mijn voeding, behalve de week voorafgaand aan de marathon. Dan eet ik de eerste drie dagen van de week enkel eiwitten om daarna vollen bak koolhydraten binnen te spelen. Dit is het Scandinavisch dieet. Of het doeltreffend is (er komt de laatste tijd nogal wat kritiek op), daar spreek ik mij niet over uit. Tot nu toe heb ik al mijn wedstrijden vlotjes uitgelopen zonder de man met de hamer tegen te komen. Ik blijf het dus heel nauwgezet doen.

    Die eiwitdagen vind ik best lastig. Een ontbijt zonder brood vind ik maar niks... Maar na 't vasten, komt het leuke deel: de koolhydraten stapelen. En dan is dit dessert ècht een voltreffer. Want het combineert chocolade èn banaan, het favoriete fruit van elke duursporter.

    Ik presenteerde het in een kommetje van het merk Jars dat mij ter beschikking gesteld werd door Timeless Interiors.

    Voor het bakken van de moelleux gebruikte ik de speciaal daartoe ontworpen vormpjes van Lékué die ik meekreeg in de goodiebag na de Home & Deco Trophy. Zoals je kan zien, waren ze perfect gelukt!


    Nodig voor 6 moelleux

    3 eieren
    120 g boter
    200 g pure chocolade
    60 g bloem
    80 g suiker

    Voor de espuma:
    1 rijpe banaan
    1 klontje boter
    1 el suiker
    Een scheut rum
    20 cl volle room

    Bereidingswijze

    Smelt de chocolade en de boter gedurende 1 minuut in de magnetron of au bain-marie op het fornuis en roer om ze door elkaar te werken. Klop in een kom de eieren en de suiker met een garde. Voeg de (niet te warme) chocolade en boter toe en meng goed. Doe ten slotte de gezeefde bloem erbij en roer tot ze opgenomen wordt.

    Giet het bereide mengsel tot iets meer dan de helft van de bakvorm gevuld is en bewaar minstens 2 uur in de vriezer.

    Verwarm de oven voor op 190° C op het ogenblik van het opdienen. Controleer met een thermometer dat de oven goed voorverwarmd is en bak ca. 12 minuten. Afhankelijk van de oven kan het een minuut langer of minder lang duren.

    Laat de moeulleux na het bakken minstens 5 minuten staan voordat hij uit de vorm gehaald wordt, zodat de buitenzijde verder hard wordt en de bakvorm afkoelt. Haal de moeulleux na het verstrijken van deze tijd voorzichtig uit de vorm, schik op een dessertbord en werk af met de espuma en geraspte chocolade.

    Voor de espuma:
    Snijd de banaan in schijfjes. Warm een klontje boter in een hete pan samen met de suiker. Laat karamelliseren en voeg de bananenschijfjes toe, zonder te roeren. Giet zodra de schijfjes banaan gekleurd zijn een scheut rum in de pan en flambeer. Laat de banaan afkoelen in de pan. Mix de afgekoelde banaan in een mengkom samen met de room. Passeer door een zeef en giet in een sifon. Doe er een gaspatroon in en laat minstens 2 uur afkoelen in de frigo.

    Bron: een mix van het recept dat bij de Lékué vormpjes stak en de blog van Pierre Cuisine.

    Hapje van gerookte zalmroulade gevuld met opgeklopte dilleroom

    $
    0
    0
    Als blogger is het leuk om recepten te bloggen die in de smaak vallen bij je lezers. Aangezien Vlamingen maar zelden reageren (ja, ja, onderaan elke blogpost kan je commentaar geven) en je dus niet uit de feedback kan afleiden of iets in de smaak valt of niet, ga ik er dan maar vanuit dat de meest bekeken recepten ook die zijn die jullie het leukst vinden.

    Wat blijkt? In de top 10 van meest bekeken recepten staan maar liefst 3 hapjes. Ik veronderstel dus dat jullie massaal op zoek zijn naar hapjes om jullie gasten mee te imponeren. Welnu, zoek niet langer. You just found what you are looking for! Dit hapje is de ideale starter van een maaltijd met vrienden. En het is niet moeilijk. En het is op voorhand te maken. Meer zelfs, je MOET het op voorhand maken. Zelfs 1 of 2 dagen vooraf!

    Kom, we beginnen eraan.


    Nodig voor 8 personen

    100 g Long sliced smoked salmon (lange stroken gerookte zalm)
    1 dl room
    1/4 busseltje dille
    Gemalen lemonpepper (of gewone peper en wat fijngeraspte limoenzeste)
    Zout (heel weinig)

    Casinobrood of tramazonebrood (korstloos brood)
    0,05 l olijfolie
    Zout
    Cayennepeper

    Een doosje zalmeitjes of lompviseitjes of kaviaar
    Citroensap
    Room
    Dille

    Een paar takjes dille voor de afwerking

    Werkwijze

    Schik de long sliced smoked salmon, mooi in plakjes, naast elkaar op aluminiumfolie met de glanzende kant naar boven.
    Klop de room lichtjes op en voeg er de zeer fijn gesneden dille, gemalen lemon pepper en wat limoensap aan toe. Let op: door het zure limoensap zal deze room veel sneller gaan indikken en ook veel sneller te ver geklopt zijn!)
    Besmeer de zalm mooi gelijk met een mengsel van deze stijfgeklopte dilleroom.
    Rol zorgvuldig en strak op en vries de rolletjes meteen in. Dit kan 1 of 2 dagen vooraf!

    Snijd rondjes, ringetjes, maantjes uit het toastbrood met behulp van uitsteekringen met verschillende diameter.
    Besprenkel met olijfolie en bak goudbruin in de oven bij 180° C.
    Bestrooi met wat zout en een weinig cayenne.

    Meng de room met wat citroensap en fijngesneden dille. Kruid met peper en eventueel wat zout. De room dikt door de toevoeging van het citroensap.
    Trek een streep van deze zure room op het bord.
    Schik fijne plakjes zalmrol op het bord. Deze mogen nog diepgevroren zijn, dat snijdt makkelijker. Ze zullen snel ontdooien.
    Schik een lepeltje zalmeitjes of lompviseitjes of kaviaar op elk plakje.
    Werk af met een paar plukjes dille.

    Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.


    WIN! WIN! WIN! De DVD Kok, een culinaire comedy van en door Joost Van Hyfte

    $
    0
    0
    Normaal blog ik nooit op dinsdag, want dan ben ik naar mijn wekelijkse kookles, maar vandaag maak ik een uitzondering. 2 uitzonderingen eigenlijk: toch een blogpost op dinsdag en geen recept. Maar een wedstrijd met als inzet. De DVD Kok, een culinaire comedy van en door Joost Van Hyfte.


    Productbeschrijving:

    In een tijd waarin kookprogramma’s en hobbykoks weliger tieren dan maden in een Sardijnse snobkaas en kookboeken sneller over de toonbank vliegen dan zoete broodjes op een suikerfeest, vindt Joost van Hyfte het hoog tijd om voor eens en altijd – en onverbiddelijker dan een chef de rang die het drinkgeld verdeelt – af te rekenen met keukenmythes die hardnekkiger standhouden dan het sex-appeal van Sergio Herman. 

    Dat doet de ex-restauranthouder door u – op een bedje van flauwekul, met meer dan een mespunt mensenkennis en afgewerkt met een royale toets zelfrelativering – een heel nieuw genre te presenteren: culinaire comedy. 

    Kok-komiek Joost bereidt in zijn voorstelling een lekkere maaltijd voor een koppel gelukkige toeschouwers dat hij lukraak uit het publiek plukt. Tijdens het koken serveert hij anekdotes en grappen uit het keukenleven zoals het écht is: nu eens rauw, dan weer aangebrand, afwisselend verfijnd en losgeslagen als een verse sabayon, maar altijd spannender dan de schort rond de pens van Peter Goossens, resoluut van eigen kweek en nooit belegen. 

    Kortom: (h)eerlijk verteltheater om eens smakelijk mee te lachen.

    Speelduur: 2u41min.

    Hoe kan je winnen?

    Raad het juiste aantal pageviews dat Hap & Tap zal krijgen op woensdag 23 oktober. Het juiste antwoord of het antwoord dat dit getal het dichtst benadert, wint de DVD.
    Deelnemen doe je door
    - je antwoord onderaan deze blogpost te noteren of
    - door je antwoord door te mailen naar myriam.minne@yahoo.com of
    - door je antwoord op de Facebookpagina te zetten.

    Succes!

    Myriam

    Laab kai (salade van kippengehakt met koriander) en kruidenmayonaise

    $
    0
    0
    Het gaat goed met Hap & Tap en dat is ook de PR-bureaus van de grote merken niet ontgaan. Alsmaar vaker vallen er leuke uitnodigingen in mijn mailbox. Alsmaar vaker moet ik een half dagje verlof opnemen... Als dit zo doorgaat, dan heb ik binnenkort een probleem: meer goestingskes dan verlof...

    Maar zover is het dus gelukkig nog niet. Ik heb nog wat vakantie achter de hand gehouden en daarvan 'offerde' ik maar wat graag een beetje op voor de interactieve kookworkshop van Lesieur bij Mmmmh! in Antwerpen: ten eerste, ik was nog nooit in de kookateliers van Mmmmh! geweest, ten tweede Els van de Yummyblogsisters, Alexia van Must Be Yummie en Vanessa van Vanevalentine Food zouden er ook zijn en last but not least, ik was uiteraard reuzebenieuwd naar de Isio4 olie van Lesieur, die zowel geschikt is voor koude als voor warme bereidingen. Joehoe!

    Het werd een geslaagde namiddag waarin mijn smaak- en kookgrenzen letterlijk verlegd werden met dit pikant Thais slaatje. Lekker en nog gezond ook! Want de Isio 4-olie biedt niet alleen Omega 3 en 6 (2 essentiële vetzuren) en vitamine D (die bijdraagt tot de natuurlijke weerstand), maar ook vitamine E, een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert.

    Naast het gezondheidsaspect is het grote voordeel van de Isio 4-olie dat je ze voor ALLE bereidingen kan gebruiken: koud voor het maken van vinaigrettes, maar ook in marinades en voor de bereiding van emulsiesauzen, zoals mayonaise en al haar varianten... Warm kan ze dan weer gebruikt worden voor het stoven, smoren of sauteren van groenten, vlees, gevogelte en vis of voor het braden of roosteren in de oven. En zelfs voor de bereiding van gebak is ze geschikt!


    Ingrediënten voor 4 personen

    5 cl Isio 4-olie
    2 kl pilipili
    1 bosje koriander
    1 bosje koriander uit Laos
    1 bosje lente-uien
    600 g kippengehakt
    200 g Thaise kleefrijst
    4 limoenen
    1 kl witte peperkorrels
    2 stengels citroengras
    5 kaffir limoenblaadjes
    2 el vissaus (nam plaa)
    1 bosje munt
    100 g sjalotten
    1 radicchio (rode sla)

    Voor de mayonaise:
    20 cl Isio 4-olie
    2 eieren
    1 kl mosterd
    Peper en zout
    1 kl rodewijnazijn

    Bereiding

    Snijd eerst de groenten en kruiden fijn: de lente-uien in fijne rondjes, zonder het groen te gebruiken. De sjalotten in fijne rondjes. Voor de munt, de koriander en de koriander uit Laos: de blaadjes fijnsnijden met een mes. Zet alle ingrediënten apart opzij.
    Snijd de kaffir limoenblaadjes fijn en snijd het citroengras in fijne reepjes.
    Rooster in een wok of in een pan de rijst samen met de kaffir limoenblaadjes en het citroengras, zonder vetstof. De rijst moet lichtjes bruin kleuren. Laat de rijst afkoelen en vermaal hem in een blender tot een poeder met de textuur van paneermeel.
    Pers de limoenen uit en zet opzij.
    Bak het kippengehakt op een hoog vuur in een pan in hete Isio 4-olie. Doe de kip in een kom en kruid door er beetje bij beetje de vissaus en het limoensap aan toe te voegen.
    Voeg vervolgens de kruiden en groenten toe. (Houd enkele blaadjes koriander en wat lente-ui opzij om te versieren en voor de mayonaise).
    Meng alles goed en pas de kruiding eventueel nog aan met wat extra limoensap of vissaus.
    Voeg vervolgens geleidelijk aan de vermalen geroosterde rijst en de pilipili toe. Doseer deze specerij naargelang uw smaak.

    Voor de mayonaise:

    Doe de eidooiers in een grote kom. Voeg 1 snuifje zout en 1 kl mosterd toe. Meng goed met de klopper. Giet er dan de olie in een fijn straaltje bij, terwijl u blijft kloppen. Ga door tot u de gewenste hoeveelheid mayonaise verkrijgt.
    Werk af met 1 of 2 el citroensap. Proef en kruid eventueel bij. Voeg wat gehakte kruiden toe en zet in de koelkast.

    Dresseer op een bedje van rode sla en serveer met de kruidenmayonaise.

    Bron: Lesieur.


    Herfstvakantie = bakvakantie! Onze top 10!

    $
    0
    0
    De herfstvakantie staat voor de deur. Wat is er leuker dan samen met de (klein)kinderen de schort aan te binden en aan het bakken te gaan? De geur van verse appel- of notentaart die zich verspreidt door de keuken en bij uitbreiding door heel het huis... Zalig toch?

    De ingrediënten zijn alvast ruimschoots aanwezig op de winkelschappen: appels, peren, vijgen, noten,... Of chocolade en dulce de leche, een topper in àlle jaargetijden!

    De recepten staan in willekeurige volgorde en NIET van lekker naar minder lekker...

    Pick your choice en zet de oven al maar aan!

    Tiramisutaart



    Cakepops



    Appelcake van mijn grootmoeder



    Nomnom notentaart met karamel



    Dulce de leche cakerol



    Hocus pocus tovertaart met bosbessen en citroen



    Tarte fine van vijgen



    Appeltaart van Bea



    Zachte perentaart van ons moeder



    Dubbele chocolade cookies met een hart van gezouten karamel en Nutella


    Coquille, bloemkool, Gandaham, couscous van Romanesco bloemkool

    $
    0
    0
    Is dit voorgerechtje niet beeldig? Perfect in balans ook. Een mooie coquille, in ruitjes gegrilld. Een heerlijk huwelijk van koud en warm. Knapperige couscous van groene bloemkool (in de kookles, gele, want er was geen groene) en een zacht zalfje. Een prachtig palet van kleuren en smaken.

    Kan je geen zeesla en/of ponzu vinden, laat het dan gewoon weg. Ponzu kan je eventueel wel vervangen door limoensap.


    Nodig voor 8 personen

    8 coquilles
    Olijfolie
    Cayennepeper en fleur de sel
    1/8ste Romanesco bloemkool (groene bloemkool)
    600 g grof zeezout
    2 dl sushi azijn
    1 dl ponzu
    100 g zeesla
    150 g Gandaham

    Voor de bieslookemulsie:
    50 g water
    2 g gelespessa
    25 g sushi azijn
    Sap van 1/2 citroen
    30 g eiwit
    150 g neutrale olijfolie (geen extra vierge)
    150 g arachide olie
    1/2 bot bieslook

    Voor de zure room:
    2 dl room
    Sap van 1/2 citroen
    Peper en zout

    Voor de bloemkoolmousse:
    1/2 l water
    400 g witte bloemkool
    5 blaadjes gelatine
    2 dl room

    Bereiding

    Haal de coquilles uit de schelpen en reinig deze goed.
    Marineer de coquilles in olijfolie, fleur de sel en cayennepeper. Grill (quadrilleer) ze kort aan 1 zijde.
    Leg ze op een bakplaat en schuif ze vlak voor het serveren nog 2 minuten in de oven op 180° C.
    Rasp de helft van de romanesco bloemkool en marineer ze in sushi azijn en ponzu.
    Blancheer de rest van de romanescoroosjes in gezouten water en koel af.
    Spoel de zeesla goed af en marineer eveneens met de ponzu en sushi azijn.


    Meng voor de bieslookemulsie het water, de gelespessa, de sushiazijn, de bieslook, het citroensap en eiwit en mix stevig. Monteer met de olie (tot een soort mayonaise zonder dooier).

    Klop voor de zure room de room voorzichtig op met het citroensap. Let op, dit gaat heel snel. Kruid goed met peper en zout.

    Kook voor de bloemkoolmousse de witte bloemkool gaar in gezouten water en cutter zeer fijn.
    Los de geweekte gelatine erin op en laat afkoelen. Spatel er de half opgeklopte room onder.

    Leg grof zeezout op een bord en zet de lege schelp erop.
    Giet de bloemkoolmousse in de coquilleschelp en laat opstijven in de frigo.
    Maak kleine rolletjes van de Gandaham en schik die, samen met de romanesco roosjes, de romanesco couscous, de zure room, de bieslookemulsie en de zeesla op de mousse in de schelp.
    Schik er tot slot de warme coquille op.

    Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

    Zwarte en witte pens met noten en compote van appel

    $
    0
    0
    Vandaag was 't echt geen weer om een hond door te jagen en dus heb ik uitgebreid de tijd genomen om te kokkerellen (uiteraard pas nadat ik voor 't eerst na de marathon van Reims mijn loopschoenen terug had aangetrokken voor een 'herstelloopje' van 7,5km). Zàlig vind ik dat. De mannen boven in bed naar 't voetbal aan het kijken en ik de koningin te rijk in mijn keuken.

    Mijn oog was een hele tijd geleden al gevallen op een party hapje, maar ik moest noodgedwongen wachten tot het winterassortiment in de winkels gearriveerd was, want ik had witten pensen met calvados en zwarte pensen met appel van doen...

    Het is een geslaagd hapje, een combi van zoet en hartig zoals vaak in mijn hapjesrecepten het geval is. Je kan het warm of lauw of koud serveren. Lekker handig dus als je 't voor een groot gezelschap moet maken.

    Maar genoeg gepalaverd. Kom we beginnen eraan.


    Nodig voor 12 stuks

    2 zwarte pensen met appel (die vond ik niet en nam pensen met rozijntjes)
    1 witte pens met calvados
    2 boskoop appels
    1/2 fijngesnipperde ajuin
    10 grof gehakte walnoten
    Boter
    5 cl muskaatwijn
    Peper
    Zout

    Werkwijze

    Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in gelijke stukken.

    Snij de witte pens in dunne plakjes.

    Kook de appelstukjes in een bodempje water met de muskaatwijn tot compote.

    Stoof de ajuinsnippers in hete boter. Verwijder het vel van de zwarte pensen en voeg het vlees bij de ui. Roerbak het vlees rul. Voeg er de noten aan toe en laat even meebakken.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Vul de bodem van de glaasjes met appelcompote. Leg er een laagje gebakken zwarte pens op en werk af met een plakje witte pens.

    Ik werkte het glaasje nog af met een topje rucola voor de kleur.

    Bron: Kook! Feest & Fun, recepten uit Kook! van Spar.
    Viewing all 636 articles
    Browse latest View live