Quantcast
Channel: Hap & tap
Viewing all 636 articles
Browse latest View live

Velouté van pastinaak met ijs van Roquefort

$
0
0
Zoals ik op het einde van de winter reikhalzend kan uitkijken naar de eerste asperges en aardbeien, zo begin ik op het einde van de zomer te verlangen naar de typische herfstsmaken: noten, pompoenen, champignons, wild,... Dat is dit jaar niet anders.

Dit recept staat al een hele tijd op mijn TO DO lijst. Van in de maand mei om precies te zijn. Toen trok ik met een vriendin naar de Vogezen om er te gaan trainen voor de beklimming van de Mont Ventoux een maand later. Op de terugweg moesten we tanken en terwijl zij op zoek ging naar een koffie en een snoepje, werd ik naar de rayon van de kookboeken gezogen. Tjah, ieder zijn prioriteit, niet?

Daar zag ik het boek "Recettes d'amour et de chocolat" staan. In reclame. Voor maar 6 EURO! Begrijpelijk, Valentijn was al een tijdje voorbij. Bij het doorbladeren viel dit recept mij meteen op. Da's nu eens origineel, zie: een bol 'ijscreem' van blauwe kaas die wegsmelt in warme soep. Dat moest ik proberen. Boek mee. Ikke tevreden.

Maar het heeft dus tot op vandaag geduurd voor ik het gemaakt heb. Niet dat ik niet eerder al pastinaken had zien liggen, hoor, maar ik vond toch dat dit eerder een herfstrecept is (of eigenlijk zelfs een feestrecept voor het eindejaar). Vroeg begonnen is half gewonnen!



Voor 2 personen

Voor het ijs:
70 g roquefort
1 kl cacaopoeder
200 ml halfvolle melk
1 el room

Voor de velouté:
100 g pastinaak
40 g look
2 kl mosterd op oude wijze
1 kl anijszaadjes (of steranijs, zie onderaan recept)
1 kl bonenkruid
1 el olijfolie

Werkwijze

Voor het ijs:
Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur.
Voeg de roquefort, cacao en room toe.
Meng met een klopper gedurende 30 seconden om de massa te laten dikken.
Laat afkoelen en giet in een sorbetière. Draai af tot ijs.

Voor de velouté:
Schil de pastinaak en snijd in stukken.
Pel de teentjes look en verwijder de kiemen.
Laat in een kookpot de olijfolie warm worden. Voeg de anijszaadjes en het bonenkruid toe.
Roer constant terwijl je de kruiden even aanstooft.
Voeg vervolgens de look en pastinaak toe. Laat zweten terwijl je blijft roeren om te vermijden dat de ingrediënten kleuren.
Zet onder met water en laat gedurende 30 minuten koken.
Mix alles tot een gladde velouté. Voeg de mosterd toe en nog wat water, mocht de soep te dik zijn. Voeg zout toe naar smaak.

Serveer de velouté van pastinaak in een kom.
Schep in het midden een bolletje roquefortijs en proef van het resultaat dat langzaam samensmelt.

PS Aangezien ik nergens anijszaadjes kon vinden, heb een steranijs laten meekoken. Uiteraard heb ik die voor het mixen terug verwijderd.

Bron: recept uit "Recettes d'amour et de chocolat".

The best of both worlds: puur shopping én culinair plezier in Maasmechelen Village!

$
0
0
Was ik vorige week nog in de hemel bij Amacarons, dan was ik deze week in het paradijs! Hoezo? Amacarons is the place to be voor zoetebekjes, Maasmechelen Village is heaven voor fashionista’s én foodies!




























Wat ik jullie in de 2 jaar dat ik aan het bloggen ben, nog nooit verklapte: ik ben DOL op shoppen. Shop until you drop, is mijn motto. Ik doe het niet vaak. Op zaterdag heb ik meestal een lange duurloop af te werken en aangezien ik nog steeds aan een slakkengangetje loop, kom ik maar een gat in de namiddag thuis. Véél te laat om dan nog deftig te kunnen winkelen. Neen, als ik in shoppingmodus ga, dan is dat meteen voor een hele dag. Van opening tot sluiting. Liefst met een gelijkgestemde vriendin. Rijsel, Antwerpen, Knokke, Waasland, Wijnegem, Brugge, Maasmechelen Village,… en last but not least, 1 keer in het jaar, de Batjes in Roeselare!




























Wegens ‘so little time and so many shops to do’ beperken we ons ’s middags dan vaak tot een klef broodje, een croque-monsieur pré-fabriqué of een snel slaatje met droge wortels uit een zakje, smaakloze watertomaten en een kaasje van een geit die haar beste dagen al een tijd gehad heeft… Prioriteit is niet de lunch, hoofddoel zijn de kleedjes, de schoenen, de topjes, de broeken, de pulls, de bloezen, de sjakoshen, de T-shirts, de rokjes, de shorts, de bikini's, de bermuda's,… liefst zoveel mogelijk voor een zo laag mogelijke prijs.


Maar het kan dus ook anders. Dat ontdekte ik deze week, toen ik vriendelijk uitgenodigd werd om de opening van G&G, een nieuw Italiaans restaurant bij te wonen in Maasmechelen Village. De laagste prijzen, die hebben ze sowieso al het hele jaar door in het befaamde Designer Outlet Shopping Center in Limburg, maar dus nu ook good food. Very good food. Het beste van la Cucina Tradizionale Italiana! 


Wat meteen opvalt bij het binnenstappen van deze nieuwe zaak is de gi-gan-ti-sche bar. Kosten noch moeite werden gespaard en het resultaat is verbluffend. Naast de vele flessen prosecco, spumante, champagne, vino frizzante, vino bianco, vino rosato en vino rosso, vind je er ook rum, vodka, gin en whisky, digestivi e liquori, brandy e cognac. Alles om een stevig feestje te bouwen, zeg maar... En riskeer je een kater, geen nood, er is ook de meest impressionnante koffiemachine die ik ooit zag. Espresso, Latte Macchiato, Cappuccino,... helpen je in no-time van je houten kop af.

Maar uiteraard is er niet alleen koffie om je innerlijke mens te versterken. Ik mocht een kijkje nemen achter de coulissen en wat ik zag, stemde me heel tevreden. Geen zakjes of kant-en-klaar convenience food. Daar doet de sympathieke Italiaanse chef niet aan mee. Dagvers is zijn motto. Zo vers dat de bestelde pasta à la minute gekookt én opgediend wordt in de pan. Smaak én gezelligheid troef!

Na het huisaperitief, een ruim glas Martini Bellini met een schijfje perzik, kreeg ik enkele G&G toppers te proeven.

Als voorgerecht was er:
vitello tonnato (kalfsvlees met tonijndressing en kappertjes),
parma e melone,
assortiment misto (assortiment van Italiaanse kaas en Italiaanse vleeswaren) en
insalata caprese (mozzarella met tomaten, olijfolie en tuinkruiden).

Als hoofdgerecht serveerde de gastheer ons:
de pizza G&G (tomaat, mozzarella, rucola, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaatjes),
de pizza bianca (witte pizza, met zeezout, olijfolie en rozemarijn),
de penne G&G (penne met tomatenroomsaus, scampi's en saffraan) en
spaghetti alle vongole (spaghetti met venusschelpen) als hoofdgerecht.

De zon scheen niet alleen buiten, maar ook op ons bord. Ik waande me meteen weer met vakantie. Verse ingrediënten, pure smaken en zonnige combinaties. Met liefde klaargemaakt en met finesse gepresenteerd. Om duimen en vingers bij af te likken! 


Alles ademt Italiaanse klasse uit bij G&G met authentieke en duurzame materialen als marmer, glas, hout en graniet. In de wintertuin geniet je van een adembenemend uitzicht op de oude mijnschachten. In het restaurant zelf trekt de imposante pizzaoven de aandacht. Deze oven kan zo maar eventjes 200 pizza's per uur bakken. Neem hierbij de Italiaanse hartelijkheid en gastvrijheid van de uitbaters en je weet dat dit een fijne plek is om te vertoeven. Ik kom zéker terug!

Het restaurant is open van 9u30 tot 22u00 (de keuken tot 20u30). Je kan er terecht voor ontbijt, lunch of diner. G&G verwent je met de juiste smaak op elk moment van de dag. Je vindt G&G recht tegenover de linkeringang van de Village.

Foto's van de shoppingescapade die ik na de lunch nog maakte, plaats ik liever niet. Mijn man leest mee... ;-)

Hartige panna cotta van Roquefort, Luikse siroop, avocado en chili popcorn

$
0
0
Pinterest, da's het einde. Of moet ik zeggen eindeloos? De foodfoto's die daarop circuleren, da's niet normaal. Zo wa-ter-tan-dend mooi. Als ik begin te pinnen, ben ik niet meer te stoppen. Om jullie een idee te geven, ik heb 2 moodboards: eentje food already made en eentje food must make. Het eerste telt 133 foto's het tweede telt er 334 en blijft maar aandikken. En ik houd mij dan nog serieus in!

Wie nog niet op Pinterest zit én dol is op koken en eten, die moet stante pede een Pinterest account aanmaken (dan kunnen jullie ook meteen mijn 2 moodboards volgen :)). En neen, ik heb heus geen aandelen. Dat allemaal maar om te zeggen dat ik de foto van dit hapje op de sociaalnetwerksite vond en dat het sedertdien serieus in mijn teen beet. Het is er dan uiteindelijk toch van gekomen en dan mag ik het nu eindelijk verhuizen van de categorie food must make naar het prikbord food already made. Oh ja, detail, het zag er niet alleen goed uit, het was ook keilekker!




Ingrediënten

Voor de panna cotta:
500 ml room
150 g Roquefort kaas
3 gelatineblaadjes
Peper en zout

Voor de guacamole:
1 avocado
1 teen look
1 limoen
1 el zure room
1 el olijfolie

Voor de popcorn:
1 zakje maïs voor popcorn
1 kl piment d'Espelette
1 el maïsolie

Voor de afwerking:
1 zakje beef jerky (Teriyaki smaak) (verkrijgbaar in de USA rayon van o.a. de Carrefour)
Cressonnette
1 potje Luikse siroop
1 harde peer

Werkwijze

Begin met de panna cotta. Doe de room in een pan en zet op het vuur. Snij de Roquefort in stukken en doe ze bij de room. Breng alles op smaak met peper. Wees voorzichtig met zout, want de kaas is al zeer zout van smaak.
Los drie gelatineblaadjes op in koud water. Haal vervolgens de pan van het vuur en doe de uitgeknepen gelatine bij de room. Mix goed. Verdeel het mengsel over glaasjes of kommetjes en laat alles een uurtje opstijven in de koelkast.
Maak ondertussen de popcorn. Doe wat maïsolie in een pot en zet op het vuur. Doe een beetje maïs in de pot. Zet het deksel erop en laat poppen. Leg op keukenpapier en bestrooi met piment d'Espelette en wat zout.
Maak de guacamole. Pel de avocado en doe het vruchtvlees in de blender. Mix met de andere ingrediënten tot een smeuïge massa.
Doe de Luikse siroop in een spuitzak.
Haal na een uur de panna cotta uit de ijskast. Versier met popcorn, schijfjes peer, guacamole, beef jerky en wat cressonnette.

Bron: recept van Sofie Dumont voor VTM Koken


Rundersteak met druivensalade en blauwe kaas

$
0
0
Ik twijfelde in eerste instantie of ik dit wel zou bloggen. Het recept is zo eenvoudig dat het mij niet Happig & Tappig leek, maar toen stelde ik de vraag op mijn Facebook pagina en jullie reacties waren zo massaal positief dat ik toch overstag ga.

Dit gerecht is dus echt heel simpel. En klaar in no-time. En lekker. Ideaal voor een snel midweeks diner. Ik kocht geen steak, maar een dikke, sappige Chateaubriand die ik een half uur voor het bakken al uit de koelkast haalde. Op die manier is het perfect mogelijk om de steak bleu of saignant te bakken (voor wie dat wil), terwijl hij toch lekker warm is binnenin. En als ik dan toch tips aan het geven ben, dep het vlees goed droog voor je aan het bakken gaat. Alleen zo krijg je een krokante korst. En gebruik een goeie pan. Bij voorkeur een met dikke bodem die de warmte goed vasthoudt. En draai het vlees zonder erin te prikken. Gebruik een vleestang. Succes en smakelijk!



Nodig voor 4 personen

4 rundersteaks of chateaubriands of tournedos
150 g Cambozola
250 g druiven (blauwe en witte)
75 g veldsla
50 g hazelnoten
1 el boter
Peper en zout

Bereiden

Was de veldsla. Hak de hazelnoten grof. Halveer de druiven, verwijder indien nodig de pitjes. Meng de druiven met de veldsla en de hazelnoten. Kruid met peper.

Verhit de boter en olijfolie in een braadpan. Kruid de rundersteaks met peper en zout en bak naar eigen smaak gaar. Neem uit de pan en laat 10 minuten afgedekt rusten.

Blus het braadvocht met 100 ml water en maak de braadresten los.

Snij de Cambozola in stukjes en laat smelten in de pan. Breng alles terug aan de kook tot de kaas in opgelost. Ik sneed 4 kleine sneedjes Cambozola af die ik op de steaks liet wegsmelten.

Serveren

Schik het vlees op warme borden en schep er de kaassaus over. Serveer met de druivensalade.

Bron: recept van Njam TV.

Goede wijn behoeft geen krans...

$
0
0
... alhoewel de Baron d'Escalin toch echt wel een blogpost vol lof verdient, als je 't mij vraagt!




Neen, ik ben NIET plotsklaps een wijnkenner geworden. Dat geef ik eerlijk toe. Toen ik een tijdje geleden een uitnodiging ontving om aan te schuiven aan de gastentafel van sterrenzaak Comme Chez Soi om er tijdens een verfijnde lunch kennis te maken met drie exquise wijnen, kreeg ik al een lichte paniekaanval. Ikke? Wijn proeven? Anderzijds kon ik zo'n unieke uitnodiging toch ook niet afslaan?



Maar toen ik vorige week effectief plaatsnam aan de tafel en er tijdens de maaltijd gegoocheld werd met termen als tannines, terroir, cépage, zuren, houtlagering,... brak het angstzweet me pas helemaal uit. De genodigden waren dan ook stuk voor stuk wijnkenners... en ik maakte deel uit van dat selecte kransje. Zo zat ik naast niemand minder dan Luc Meyermans, wijnjournalist bij Het Laatste Nieuws en recht tegenover Filip Salmon van de gelijknamige blog over food, maar vooral... wine. Al mijn zintuigen stonden op scherp (alhoewel die scherpte wel recht evenredig afnam met het stijgend aantal glazen) en ik probeerde zoveel mogelijk info op te nemen.



Wanneer ik hier dus schrijf dat de Baron d'Escalin wijnen van de eerste (Esprit d'Escalin) tot de laatste (Domaine d'Escalin) uitstekende wijnen zijn, dan is dat in eerste instantie mijn puur persoonlijke mening. Heel subjectief. Totaal niet gebaseerd op theorie, want die achtergrond mis ik. Maar ook voor een stuk omdat ik mijn tafelgenoten 'afgeluisterd' heb en ik kan wel zeggen dat deze kenners het unaniem eens waren: de Baron d'Escalins zijn nu, na amper 2 jaar, al topwijnen, maar ze hebben nog heel wat groeipotentieel. Ik citeer Luc Meyermans over de Domaine d'Escalin: "Volle wijn, heel genietbaar, zeker nog 10 jaar bewaarbaar. Topwijn. Zoveel zachtheid na 2 jaar is ongezien."

Voor ik overga tot de meer gedetailleerde bespreking van de drie wijnen, wil ik toch ook nog graag eens de inspanningen van Lionel Rigolet en zijn keukenbrigade benadrukken. Zij zijn erin geslaagd om een menu te serveren dat PERFECT paste bij de wijnen. Chapeau voor zoveel kunde. Dit is 3-sterren kwaliteit! En op dat vlak ben ik wél een kenner. ;-)



Wat maakt deze wijnen nu zo uniek?


De combinatie van een gunstige bodem met een dikke laag kiezels waarop 30 tot 40 jaar oude wijnstokken zijn aangeplant, de mistral die het hele jaar door over de wijngaard blaast en als warmteregelaar fungeert, milieubewuste technieken die een teelt zonder onkruidverdelgers en pesticiden garanderen en last but not least de inbreng en verfijning van oenoloog Denis Dubourdieu maken van deze wijnen een unieke ontdekking.

Esprit d'Escalin 2012



Druivensoort: 55% Grenache, 45% Syrah
Alcohol: 14,5%
Degustatie: De Esprit d'Escalin combineert de kwaliteiten van beide emblematische Rhônedruiven. De neus is zeer fris, met geuren van rode vruchten en keren. De mond bevestigt deze impressies met aroma's van morellen en zachte kruiden en biedt een fraaie balans tussen fruit, sucrositeit en structuur. Het resultaat is een wijn die heerlijk aangenaam wegdrinkt.
Gault&Millau: categorie "Wijn en Champagne 2015": 15/20.
Richtprijs: € 15,62

Micro-cuvee Jardin d'Escalin 2012




Druivensoort: 100% Syrah
Alcohol: 14%
Degustatie: De neus opent met minerale noten, die typisch zijn voor de kiezelbodem, gevolgd door aroma's van kleine rijpe bosvruchten. De afdronk is compact en fraai in evenwicht en bevestigt het krokante fruit en de confituur van aardbeien en blauwe bosbessen. In de finale zijn exotische specerijen herkenbaar.
Gault&Millau: categorie "Wijn en Champagne 2015": 15,5/20.
Richtprijs: € 18,90

Premiumwijn Domaine d'Escalin 2012



Druivensoort: 100% Syrah, de volledig rijpe syrahdruiven worden pas geoogst na het proeven van de druiven. Deze test bepaalt de oogstdatum van elk perceel. 37% ontwikkeld op eik gedurende 12 maanden.
Alcohol: 14,5%
Degustatie: De complexe en verfijnde neus opent met noten van pijnboompitten en aroma's van kreupelhout. De afdronk is bijzonder harmonisch en combineert zwart fruit met Provençaalse kruiden, laurier, jeneverbes en een lichte rooktoets, de signatuur van de rolkeien in de bodem.
Richtprijs: € 25,45.



Het wijnhuis:
Vignobles Baron d'Escalin SAS
980, Route des Charrettes
F 26290 Les Granges Gontardes
Tel. +33 (0) 4 75 98 58 40
info@barondescalin.com
www.barondescalin.com

De Baron d'Escalin wijnen worden verdeeld door:
PJ Vermeiren BVBA
Didier Kort
Gelaarsde Kat Plein
1180 Brussel
info@pjvermeiren.be
Tel. +32 (0) 2 374 90 33

Momenteel zijn ze reeds verkrijgbaar bij volgende detailhandelaars:
CellAR in Bachte Maria Leerne (bij Gent)
Nico Knott in Nidrum
Vima in Crisnée
Domi Vins in Ottignies
Un Soir Un Vin in Nijvel

Carpaccio van Sint-Jacobsvrucht, waterkerscrème, honing-limoenmarinade

$
0
0
Dit is zo'n dankbaar gerecht dat er al meerdere recepten van carpaccio van coquilles op deze blog te vinden zijn. Weinig werk, pure smaken, lekker,... Ach, er kan altijd nog wel een receptje bij.

Koop bij voorkeur sint-jacobsvruchten 'handpicked by divers'. Die zijn iets duurder, maar zijn zooooooveel beter!



Ingrediënten voor 8 personen

16 Sint-Jacobsnootjes

Voor de vinaigrette:
1 dl limoensap
1 dl olijfolie
0,7 dl maïsolie
2 el honing
Peper en zout
Limoenrasp

Voor de crème:
1 bosje waterkers
Crème d'Isigny
Peper, zout en muskaatnoot

Voor het koekje:
2 el bloem
1 el water
1 el zwarte sesamzaadjes
1 el limoenrasp

Voor de afwerking:
Allerlei verse kruiden
Enkele blaadjes waterkers

Werkwijze

Reinig de coquilles zorgvuldig. Spoel ze schoon in ruim koud water en laat ze uitlekken op keukenpapier. Versnijd ze op het laatst in dunne plakjes (5 plakjes uit 1 coquille).

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette met de mixer.

Voor de waterkerscrème:
Reinig de waterkers. Blancheer deze heel kort in kokend gezouten water en verfris onmiddellijk in ijswater.
Doe de waterkers in een neteldoek en pers al het vocht eruit (anders krijg je een groen bad op je bord)...
Mix fijn en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Werk af met enkele lepels Isigny room.

Voor de koekjes:
Meng alle ingrediënten voor de koekjes, behalve de sesamzaadjes.
Wrijf het deeg uit in cirkels op een bakmatje en bestrooi met de sesamzaadjes.
Bak af in de oven tot goudbruin bij 180° C.

Afwerking

Schik de dunne plakjes coquille op een lange rij op een lang bord.
Druppel de vinaigrette erop.
Trek een streep met de crème.
Werk af met de verse kruiden en het krokantje.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

And the winners are...

$
0
0
Mijn oproep om massaal te stemmen voor de Home & Deco Trophy 2014 is niet in dovemansoren gevallen. Meer dan 5300 mensen brachten hun stem uit op de website van Cuizine. Voor alle duidelijkheid: dat is niet alleen mijn verdienste, hoor! ;-)

Geef toe, het is gewoon leuk om anoniem je stem te kunnen uitbrengen, toch? En dat je er zelf een prijs mee kon in de wacht slepen, was natuurlijk ook mooi meegenomen.

De stemmen zijn ondertussen geteld en de resultaten gekend. In tegenstelling tot vorig jaar waar ik maar een 'meeloper' was en mijn voorkeur heel vaak overeenkwam met die van de publieks- en vakjury, was dat dit jaar slechts 2 keer het geval.

Hier gaan we.

In de categorie DESIGN, ging de publieksprijs naar Ales van Peugeot.


De vakjury, samengesteld uit detailhandelaars, koos eveneens voor bovenstaande set van hedendaagse peper- en zoutmolens, die de prijs in ex aequo moesten delen met de Wire bin van Menu, een multifunctionele papiermand met strakke, eigentijdse vormgeving. De open structuur van de stevige, robuuste draadstalen mand zorgt ervoor dat hij ideaal is al papiermand, prullenbak of zelfs als speelgoedmand.



Mijn favoriet in deze categorie was de Pitcher 1,7 L van Nuance, een grote, maar elegante kruik met zuivere lijnen die functionaliteit en design mooi laat samensmelten. De verwijderbare filter houdt ijsblokjes en schijfjes limoen of citroen tegen bij het inschenken.



In de categorie DRINKING WINE & BUBBLES kon de Kitchen Aid waterkoker Artisan het publiek het meest bekoren. Dit prachtige hebbeding combineert een stijlvol design met sterke en duurzame materialen van topkwaliteit. Een kleurenexplosie in de keuken, een perfecte combinatie van design, kwaliteit en duurzaamheid van een heel hoog niveau, de 1,5 L Artisan waterkoker staat altijd klaar voor elke gezellige gelegenheid. De 1,5 L Artisan waterkoker wordt niet alleen gekenmerkt door een zacht en buigend design en de beschikbaarheid in verschillende kleuren, deze waterkoker met dubbele wand heeft ook heel wat hoogwaardige technische functies.



De detailhandelaar was dan weer gewonnen voor de Jura Impressa J80, een prachtige combinatie van moderne vormen en elegante materialen, gerealiseerd met uniek vakmanschap. Dankzij zijn ingenieus besturingssysteem is het bereiden van koffiespecialiteiten nog nooit zo gemakkelijk geweest: gebruik de Rotary Selection om uw speciale koffie te kiezen, druk op de knop, leun achterover en geniet van de smaak. Het spreekt vanzelf dat de OneTouch koffiemachine het volledige gamma van latte macchiato tot ristretto bereidt met één druk op de knop en zonder dat u het kopje moet verplaatsen.



Niet dat ik niet de waterkoker en het koffiemachine mij niet konden bekoren, dat deden ze zeker en vast wel, maar ik werd toch vooral verleid door de Cocktail Kit van Lékué. Tjah, ik ben op het slechte pad zeker? Daar zal de Martini Bellini van vorige week bij G&G in Maasmechelen Village wel voor iets tussen zitten... Met de cocktail kit maak je grote perfecte ijsblokjes dankzij de Giant Ice Cube en voeg je wat frisheid toe door wat citroen- of limoensap rechtstreeks uit de vrucht te sprayen. Geleverd met 5 originele cocktailrecepten. Bingo! Voor mij toch...



In mijn favoriete categorie, COOKING & BAKING, waren de publieks- én de vakjury het unaniem eens en kenden de Home & Deco Trophy toe aan de Dualit Classic Toaster. Absoluut een mooie keuze. Dualit introduceert een nieuwe koperen afwerking in de classic broodroosters. De Dualit toasters zijn als het ware een design icon. Ze danken hun reputatie aan de harde werkelijkheid van de horeca keukens over de hele wereld. Elk toestel wordt handmatig gemonteerd is en volledig herstelbaar. De broodroosters hebben de stijl en functionaliteit die u kan verwachten van een Dualit broodrooster en extra eigenschappen zoals een ontdooifunctie voor bevroren brood en de optie om melkbroodjes en bagels te roosteren.



Bij de vakjury, lees: de detailhandelaars, eindigde de toaster wel op een gedeelde eerste plaats met de Tajine 35 cm van Le Creuset. Deze nieuwe tajine, synoniem voor smaak en gezelligheid, zal u bevallen door zijn ruime afmetingen. Voor 6 tot 8 personen, ideaal voor maaltijden met het hele gezin!



Mijn persoonlijke favoriet in de Cooking & Baking selectie was zonder enige twijfel de Baguettevorm van Emile Henry. Deze komt op mijn X-mas wishlist te staan!
De vorm is voorzien van drie geribbelde sleuven waarin je de lekkerste baguettes bakt. De speciale vorm zorgt voor de juiste luchtvochtigheid, net zoals in een traditionele steenoven. De gaatjes in het deksel zorgen ervoor dat de koolstofdioxide kan ontsnappen tijdens het bakken, waardoor een dunne, knapperige korst ontstaat die Franse baguettes kenmerkt. Door het deksel te draaien is de vorm gemakkelijk op te bergen.



Bij de KITCHEN ACCESSORIES ging Bamix met de Giftbox Mono aan de haal met de trofee van het publiek. Een ietwat bizarre keuze, vond ik persoonlijk, want ik heb mijn Bamix al wel 10 jaar in mijn keuken hangen. Dus zo vernieuwend vond ik dit toestel niet... Maar blijkbaar viert Bamix zijn 60 jaar met een speciale uitgave in een mooie geschenkverpakking. Deze uitgave bestaat uit een Bamix Mono M200 glanzend wit met mat zilverkleurige knoppen en een verchroomde afdekplaat. De Bamix wordt geleverd met het nieuwe Bamix kookboek en met de 4 hulpstukken (multi, menger, klopper en vleesmes) die van uw staafmixer een volwaardige keukenmachine maken. Dankzij de uitstekende afwerkkwaliteit is de Bamix staafmixer een bijzonder betrouwbare partner in de keuken, waar u jarenlang kunt op rekenen. Dat kan ik beamen!



De keuze van de vakjury voor de Eva Solo digitale keukenweegschaal vond ik dan wel vernieuwend. Heuh? Een keukenweegschaal en vernieuwend? Toch wel! De nieuwe Eva Solo digitale keukenweegschaal zal niet alleen de liefhebber van design en eenvoud bekoren. Ze is praktisch, eenvoudig in gebruik en nauwkeurig én ze kan in een schuif opgeborgen worden. Ingrediënten wegen wordt hiermee voortaan kinderspel. Eender waar men de kom op de weegschaal plaatst meten vier individuele meetpunten een exact gewicht dat gemakkelijk op het schermpje gelezen kan worden. Het gewicht blijft 30 seconden leesbaar, waarna het schermpje automatisch uitgaat. De Eva Solo digitale weegschaal weegt van 1 g t/m 5 kg, in alle internationale eenheden en is beschikbaar in oranje en zwart.



Mij mag je altijd verrassen met de Kaasmaakset van Boska Holland. Ik wist zelfs niet dat dat kon, thuis zelf kaas maken! Met de kaasmaaksets van Boska Holland maak je heerlijke ambachtelijke, e-nummer-vrije kaas. Koop verse rauwe melk bij de boerderij of volle melk in de winkel, volg de bijgeleverde gebruiksaanwijzing en voor je het weet, heb je je eigen homemade cheese. De kaasmaakset is in 3 varianten verkrijgbaar: mozzarella, verse kaas en (kruiden)boter. Er zitten genoeg benodigdheden in elke set om maar liefst 15 keer jouw favoriete kaas of boter te maken. De pot kan na het kaasmaken als voorraadpot dienen. Laat maar komen! :)



In de categorie LIVING & GIVING waren de publiek én detailhandelaar unaniem en laaiend enthousiast over het automatische zeeppompje van Eva Solo. Een slim design is meer dan alleen er goed uitzien! Het moet ook functioneel zijn!
Het nieuwe automatische zeeppompje van Eva Solo heeft geen zichtbaar deksel of hoeken en kanten. Het volstaat de handen onder de sensor van de dispenser te houden om de zeep te laten vloeien. Daar men de dispenser niet aanraakt, is hij ultra hygiënisch.
Het zeeppompje kan zowel met zeep als met gel gevuld worden en is leverbaar in verchroomde of witte kunststof uitvoering.



Ikzelf was dan weer bijzonder gecharmeerd door de Mood collectie schemerlampen van Salt & Pepper, bestaande uit een uitgebreid gamma schemerlampen: dé finishing touch voor je interieur! Deze wit porseleinen teddybeer is ideaal voor op de kinderkamer of om je woonruimte op te vrolijken. Deze lamp geeft net dat ietsje meer aan je interieur. Elke lamp wordt geleverd in een stijlvolle geschenkverpakking, het perfecte cadeau voor iedere gelegenheid! It's 'Fashion For Your Home'.




Over naar EATING & DINING. Voor de eerste keer was ik het eens met de meerderheid van het publiek, want de Bamboo Fiber collectie van Point-Virgule kreeg ook mijn stem. Wie dacht dat design en duurzaamheid niet konden samengaan moet zeker een kijkje nemen tussen de bamboo fiber producten van Point-Virgule Bamboo. Hier bewijst Point-Virgule nog maar eens stijlvol en innovatief te zijn met een groot hart voor de natuur. Na de serie tapassets komt er nu een aanvulling op de collectie producten uit bamboevezel: slakommen, slabestek, borden en kommen in verschillende maten en kleuren vormen de blikvangers op je tafel. Milieuvriendelijk en tegelijkertijd een streling voor het oog, is dan ook de beste slagzin om deze collectie te omschrijven.




De vakjury had 2 favorieten in de categorie Eating & Dining. Eerst en vooral de Tokyo Opale modernistische peper- en zoutmolens van Peugeot. 




En ten tweede de Napkin To Go van Point-Virgule, een doekje in tabletvorm dat met één druk op de knop in aanraking komt met geparfumeerd water en vervolgens een echte servet wordt. Niet enkel plaatsbesparend maar ook bijzonder kwalitatief en innovatief!





En dan zijn we alweer aanbeland bij de laatste categorie, OUTDOOR & BBQ. Hier ging het publiek door de knieën voor de XXL BBQ van Le Creuset. Gespecialiseerd in gietijzeren grills, kon Le Creuset het niet laten om een specifieke XXL grill te ontwerpen voor je BBQ. Om de meest fragiele ingrediënten op een heerlijke manier te grillen tijdens de zomermaanden.




Ikzelf sloot me aan bij de vakjury en koos voor de tuinlampjes met zonnecel van Eva Solo. Met zijn volledig onzichtbare zonnecel laadt het lampje voldoende energie op om tot 20 uren te branden. Het mag bij alle weersomstandigheden buiten blijven staan, zelfs met vorst. Het lampje bestaat op voetje als tafelmodel, of op een staafje om in de grond te steken.
Plaats meerdere Eva Solo zonnecel lampjes in je parterres en op je tuintafel. Zodra het donker wordt, zullen ze als bij wonder aangaan. Het nieuwe tuinlampje met zonnecel van Eva Solo is de perfecte keuze voor elke milieubewuste designliefhebber! Laat ik mezelf helemaal herkennen in die omschrijving! ;-)


Zalm, julienne van groentjes, mousselinesaus

$
0
0
Joehoe! Het schooljaar aan Spermalie is weer gestart en ik heb geluk... en jullie dus ook... want ik heb een fijne chef getroffen dit jaar voor de cursus 'visbereidingen'.

Frank Dehens is de naam en hij was ooit de man achter de kookpotten bij 't Stil Ende in Brugge. Frank is niet alleen een heel aangename persoon, maar hij is ook een vat vol ervaring (die hij graag deelt!) en hij heeft ook nog eens het diploma van herborist op zak. Dat betekent dat we heel wat gaan bijleren over kruiden en specerijen dit schooljaar. En dat was al meteen zo tijdens de eerste les.

Zo leerde Frank ons dat zachte kruiden zoals dille, bieslook, kervel,... niet lang mogen meekoken in een saus in tegenstelling tot houterige kruiden zoals daar zijn tijm, rozemarijn, salie,... die wel een tijdje mogen meekoken om hun smaak af te geven.

Wat leerden we nog meer bij dit gerecht? Dat je voor de saus mag uitgaan van 1 eierdooier per persoon. Maak je saus voor 40 personen, dan moet je uiteraard niet maal 40 doen. Maak je slechts saus voor 1 persoon, dan moet je wel 2 dooiers nemen i.p.v. 1.

Tot slot verklapte de chef ons ook nog dat bakken in olijfolie niet goed is. Bij hoge temperaturen veranderen de onverzadigde in verzadigde vetten en die zijn slecht voor de gezondheid. Bakken in arachide-olie en maïsolie is dan wel OK.

Leuke tips, niet?



Ingrediënten voor 8 personen

8 stukken zalmfilet (8 x 100 g)
Mycrio
Peper en zout
Boter

Voor de groenten:
2 stuks prei
3 wortelen
1 courgette
Een pakje sluimererwten
Boter
Peper en zout

Voor de saus:
8 dooiers
8 eierdopjes witte wijn
8 eierdopjes water
Citroen- of limoensap
Cayennepeper
Zout
Geklaarde boter of zachte boter (géén gesmolten boter!)
2 el room
Voor de afwerking van de saus: verse kruiden naar keuze (bieslook, kervel, peterselie,...)

8 bintjes

Werkwijze

Reinig en was de zalm zorgvuldig. Laat het vel eraan.
Kruid de vis lichtjes (als je 'm daarna direct bakt).
Wentel de filets in de Mycrio.
Bak aan één zijde krokant (op de velkant) en plaats de filets op een ingeboterde ovenschaal.
Gaar in de oven bij 120° C. De vis is gaar als er eiwitstolling zichtbaar is.

Snij de groentjes in mooie julienne.
Blancheer alle groentjes, behalve de prei, apart per soort en verfris ze onmiddellijk in ijswater (om de kleur te fixeren en het gaarproces te stoppen).
Meng alle groenten samen en sueer ze kort in een nootje boter.
Kruid goed met peper en zout.

Voor de saus:
Klop de room lobbig.
Klop een luchtige hollandaise met de dooiers, het water en de witte wijn.
Werk af met boter en kruid flink (lees: kruid teveel, door het toevoegen van de room zwakt de smaak nog af).
Voeg net voor het serveren de lobbig geklopte room toe.

Snij de aardappelen in chateau vorm (d.i. met 5 à 8 zijden).
Kook ze gaar. Als je dit vooraf doet, kan je de aardappelen op het moment van serveren nog kort terug opwarmen in de oven. Gewoon kruiden met peper en zout en er een druppeltje olijfolie over sprenkelen.

Schik alles mooi op het bord.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie.

Mug cake met Nutella®

$
0
0
Nutella® is 50 jaar jong en barst van de energie! Ik word zelf ook binnenkort 50 en energie heb ik ook te over voor mijn 'gezegende' leeftijd. Nu meer dan toen ik 30 of 40 was. Komt door het lopen... én bloggen, denk ik. Naar aanleiding van die verjaardag, kreeg ik een 1000 g grote pot Nutella® thuisgestuurd. Natuurlijk zou ik hiermee gewoon heel veel bokes kunnen smeren, maar dat was wat al te gemakkelijk en niet origineel genoeg, want dat doe ik al elke morgen...



Dus ging ik op zoek op het wereldwijde web naar receptjes met de hazelnootpasta. Al gauw belandde ik op mijn favoriete inspiratiebron Pinterest en vond daar een recept voor warme chocomelk. Volgens de blogster in kwestie was die overheerlijk... Een schande dat ze niet eerder op het idee gekomen was. OK. Dat was het! Die zou ik maken. Maar toen stootte ik tijdens mijn wekelijkse vrijdag-avond-boodschappen-ronde (waarbij ik àltijd langs de kookmagazines en -boeken passeer, ik moet wel, ik kan niet anders, die rayon ligt pal naast de ingang...) op een boekje met mug cakes. Het kookboekje knipoogde naar me en ik knipoogde terug. Het was liefde op het eerste gezicht... Ik sloeg het boekje open en... jullie raden het nooit... trof daar een recept voor mug cake met Nutella® aan! Nu geloof ik niet in toeval en dus belandde het kleinood (van net geen 10 EUR) in mijn winkelkarretje.

Voor wie de mug cake (nog) niet kent, het is een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron. Na 2 minuten in de microgolf staat er een heerlijke traktatie op tafel.

Maar voor ik overga tot het recept, snel nog even wat verbluffende facts & figures over de jarige.
- Nutella® wordt verkocht in 160 landen, waar jaarlijks 750 miljoen potten worden geconsumeerd.
- Nutella® wordt geproduceerd in 8 fabrieken in Europa. De Nutella® die in België wordt verkocht is voornamelijk afkomstig van de fabriek in Normandië gelegen in Villers-Ecalles.
- In 100 g Nutella® zit 13 gram hazelnoot of één hele hazelnoot per boterham.
- De jaarlijkse wereldwijde productie van potten van 400 gram is gelijk aan tweemaal de aardomtrek.
- In België consumeert iets meer dan 1 huishouden op 3 Nutella®.
- Het merk is marktleider met 54% marktaandeel in waarde in de categorie smeerpasta.
- In Italië vind je Nutella® terug bij meer dan drie kwart van de gezinnen.
- Nutella® heeft reeds meer dan 29 miljoen fans op Facebook, waaronder 500.000 in België. Dit maakt de Facebookpagina van Nutella® de eerste in de Belgische voedingssector.

Oh ja, ik maakte niet alleen de mug cake, maar ook de warme choco. Recept vind je onder dat van de mug cake. Ik zou Nutella® kunnen opgeven, maar ik geef niet zo snel op. :)



Ingrediënten voor 1 beker

1 ei
3 el suiker
4 el Nutella®
5 el bloem
1/2 kl bakpoeder
2 el cacaopoeder

Bereiding

In een beker: voeg al kloppend achtereenvolgens het ei, de suiker, de Nutella®, de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder toe.
Zet de beker 50 seconden in de magnetron (800 watt).
Laat 1-2 minuten rusten voordat je de mug cake gaat eten.

Bron: recept uit het boek Mug Cakes van Lene Knudsen.



Ingrediënten voor de warme chocolademelk

250 ml melk
2 el Nutella®
Enkele druppels vanille extract
Marshmallows voor de afwerking

Werkwijze

Warm de melk op, klop er de hazelnootpasta onder tot deze volledig is opgelost. Voeg het vanille extract toe. Serveer zo heet mogelijk. Werk af met de marshmallow.

Bron: recept van de Clara Persis blog.


Velouté van bloemkool met scampi's

$
0
0
Ik ben niet zo'n herfstmens. Geef mij maar de zomer. Ik kan zelfs een beetje weemoedig worden in het najaar. Ik hou niet van koude, niet van regen, niet van lange, donkere avonden. Geef mij maar de zon! Maar ach, de herfst heeft best ook wel z'n mooie kantjes. Zoals lange boswandelingen gevolgd door een heerlijke kom soep om je meteen helemaal terug op te warmen. Of stoemp. Of een moeulleux au chocolat. Of notentaart. Of een stukske wild met boschampignons. Of... of... of... Ach, de herfst is zo erg nog niet!



Nodig voor 4 personen

12 scampi's, gepeld en schoongemaakt
1 bloemkool
1 ui
2 takjes dille
1 l warme kippenbouillon
250 ml room
2 kl madraskerrie
40 g boter
2 el olijfolie
Peper en zout

Werkwijze

Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel ze. Pel de ui en hak 'm fijn.
Smelt de helft van de boter in een soeppan en stoof er de ui glazig in. Voeg de bloemkool toe met 1 kl kerrie, schep om en overgiet met de warme bouillon. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten pruttelen, tot de bloemkool zacht is. Kruid met peper en zout, voeg de room toe en mix de soep.
Bak de scampi's in een pan met de rest van de boter. Kruid met peper en zout en dille.
Meng de olijfolie met de rest van de kerrie. Verdeel de soep over kommetjes, leg er de scampi's in en besprenkel met wat van de kerrie-olie. Serveer meteen.

Zeebaars, marinade van groentjes, tomatenazijnjus

$
0
0
Een lekker gerechtje. Eenvoudig ook. Op voorhand klaar te maken. Dat ook nog. En top of the bill: het kan zowel rauw als gestoomd verorberd worden! Zalig toch, die gerechtjes van Spermalie?



Nodig voor 8 personen

500 à 600 g filet van wilde zeebaars

Voor de groenten:
3 wortelen
2 stuks prei
Citroensap
Olijfolie
Koriander
Aceto Balsamico (de donkere)

Voor de jus:
1 dl tomatensap (bv. bio tomatensap)
3 dl olijfolie
1 sjalot
1 dl rode wijnazijn
1 el honing
1 kl sambal oelek
Zwarte peper en grof zeezout

Voor de afwerking:
Mesclun
Blad van wilde radijs
Spaanse zilverzuring
Bloemetjes van witte bonenkruid

Bereiding

Snij dunne plakjes van de zeebaars (of vraag aan je visboer om dit voor jou te doen :)). Zo dun mogelijk, zoals bij gerookte zalm.
Schik 2 plakjes dakpansgewijs op een stuk plasticfolie.
Kruid lichtjes met peper en zout.

Voor de groenten:
Snijd de groentjes in een fijne julienne.
Marineer ze in olijfolie, citroensap, azijn en snijd er korianderblaadjes in. Kruid met peper en zout.
Schik de mengeling op de plakjes en rol het geheel zeer strak op in plasticfolie. Laat minimum 1 uur marineren of langer, zoals 's morgens voor 's avonds.

Voor de tomatenazijnjus:
Mix alle ingrediënten.

Afwerking

Nu heb je de keuze: ofwel snijd je rolletjes van de zeebaars net voor het serveren, ofwel stoom je de zeebaars in de plasticfolie gedurende 5 minuten op 70°. Wij aten 'm rauw. De afsnijdsels (die te klein waren om rolletjes van te maken) werden dan weer wel kort gestoomd (niet in folie!).

Schik 3 rolletjes zeebaars op het bord.
Druppel er de vinaigrette rond.
Werk af met de sla en bloempjes.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie.

Fair Trade Belgium is jarig, maar jij kan het cadeau winnen!

$
0
0
Fair Trade Belgium (jullie waarschijnlijk beter bekend als Max Havelaar) bestaat reeds 25 jaar. Sinds het begin kon het merk rekenen op de samenwerking met Delhaize, de eerste Belgische distributeur die geloofde in het belang van eerlijke handel voor iedereen.

Om dit 'zilveren' partnership te vieren, liet Delhaize een winkelzak in fair trade biokatoen ontwikkelen. Deze kwalitatieve en trendy tas is vanaf vandaag beschikbaar bij Delhaize voor de prijs van 3 EUR.

Momenteel biedt Delhaize meer dan 70 (!) Fair Trade producten aan, gaande van reinigingswatjes tot chocolade of bonen. Artikelen waarvoor de landbouwers van het Zuiden een correcte prijs ontvangen én die geproduceerd worden met respect voor de producenten en het milieu.

Naar aanleiding van de week van de Fair Trade (die loopt van 2 t/m 8 oktober), ontvangen klanten bij aankoop van 2 Fair Trade producten het derde product gratis. Het merk is van geen belang: het Delhaize huismerk, Oxfam, Ben&Jerry's,... Kies en combineer!

Heel leuk, maar wat nog beter is. Vandaag kan je dankzij mijn blog 1 zo'n exclusieve Fair Trade tas boordevol bio Fair Trade producten van Delhaize WINNEN! Wat steekt er allemaal in? Bio koffie Fair Trade, Thee Earl Grey Bio Fair Trade, Ice Tea Green Bio Fair Trade, Chocolade puur 70% Bio Fair Trade, Cashewnoten Bio Fair Trade, Petit-Beurre melkchocolade Bio Fair Trade en last but not least snoepjes honing Bio Fair Trade.



HOE KAN JE WINNEN?

Heel eenvoudig!

  • Als je nog geen fan bent van mijn Facebook pagina, word dat dan nu.
  • Ben je al fan, nodig dan een vriend(in) uit om mijn Facebook pagina ook te liken. Doe dat door onder het bericht dat over deze actie op Facebook zal verschijnen in commentaar een vriend(in) te taggen. Als die vriend(in) hierna de pagina ook effectief leuk vindt, dan kom jij in de trommel met kanshebbers terecht om deze gevulde tas in de wacht te slepen.

De tas zal door een onschuldige hand (ahum, hiernaar moet ik nog op zoek...) verloot worden onder alle spontane nieuwe FB-fans en de personen die een nieuwe fan hebben aangebracht.
De actie loopt even lang als de week van de eerlijke handel, tot en met 8 oktober dus.

Griet, krokante aardappel, jonge ui, tomaat

$
0
0
Je mag mij àlles vragen in de keuken: geduldwerkjes (zoals piepkleine brunoise snijden) of precisieklusjes (ingrediënten tot op een gram afwegen), het kan mij écht niet deren. Integendeel zelfs, het ontspant mij. Maar één ding, doe ik NIET. Ik weiger pertinent. En dat is het fileren van vlees of vis. Zelfs al toekijken hoe de chef het voordoet, is soms al teveel van het goeie. Ik ben ooit, jààààren geleden, zelfs gewoon kokhalzend de klas uitgelopen, toen ik een kwartel MOEST fileren. Ik kan het niet. Ik doe het niet. Ik vraag het aan mijn visboer. Die man doet dat graag en goed. Elk zijn stiel, zeg ik maar. Ik weet het, het is een flauw excuus.

Een heel lange intro om te zeggen dat dit een héél makkelijk én lekker én mooi bordje is... als je aan je visboer vraagt om de griet voor jou te fileren. Als je dat niet doet, dan blijft het natuurlijk wel lekker (tenzij je graten laat zitten, zoals mij dus zou overkomen, hihi!) en mooi, maar dan wordt het een pak minder makkelijk. Zo'n grote griet fileren, da's echt wel een kunst, zenne. Ik heb het met halfdichtgeknepen ogen kunnen zien...



Nodig voor 8 personen

800 g grietfilet
Boter
Zwarte peper
Zeezout

Voor de chips:
4 bintjes
Zeezout

Voor de saus:
1 sjalot
2 pijpajuintjes
2 tomaten
1 dl witte wijn
2 dl visfumet
Bieslook

Bereiding

Reinig en fileer de vis. Snijd dunne plakjes van de filet. Boter een ovenplaat in en kruid met peper en zout. Schik de plakjes vis erop en plaats in de stoomoven gedurende 6 minuten bij 80° C.

Voor de chips:
Schil en was de bintjes.
Snijd ze in grote, dunne plakjes met de mandoline en frituur deze krokant op 160° C. Je doet dit in 1 keer (in tegenstelling tot frieten, waar je 2 keer moet frituren). Doe dit in kleine hoeveelheden.
Bestrooi de chips lichtjes met zout. Als ze goed gebakken zijn, bewaren ze zonder probleem een tijdje in een afgesloten doos voor ze zacht worden...

Voor de saus:
Versnipper de sjalot en sueer ze aan.
Blus met de witte wijn en laat inkoken à sec.
Voeg de visfumet toe.
Snijd lange linten van de gereinigde pijpajuin en blancheer die héél kort (1 minuut, echt in en uit) in de visfumet.
Emondeer de tomaat en snijd in een fijne brunoise.
Monteer de jus met een flinke noot boter. Kruid met peper en zout.
Voeg net voor het serveren de tomaat, bieslook en linten gepocheerde pijpajuin toe.

Afwerking

Schik de griet op het bord, afwisselend met een chip en de saus.
Bouw zo wisselend verder.
Nappeer er een weinig saus bij.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Moeulleux au chocolat, sorbet van groene appeltjes

$
0
0
Moelleux au chocolat, da's voor mij het Dessert der Desserten. Hiervoor bega ik een moord. Hiervoor mag je me 's nachts uit mijn bed trommelen. Een culinair orgasme. Ik heb dan ook al eerder een recept van moelleux geblogd, toen met een espuma van banaan geflambeerd met rum. Mierzoet dus!

Deze keer wordt de zoetigheid van de moelleux perfect gecounterd door een friszure sorbet van Granny Smith. Een streepje zure room erbij, een crumble van Panko voor de crunch en hop, je hebt een topdessert!

De opgegeven hoeveelheden zijn voor 8 personen, maar in de les haalden we er 17 moelleux uit!



Nodig voor 8 personen

Voor de moelleux:
310 g pure chocolade
240 g suiker
6 eieren
150 g bloem
310 g boter
3 dooiers
40 g cacao

Voor de sorbet:
4 Granny Smith appelen
1 citroen
4 dl water
200 g suiker
4 el glucose

Voor de zure room:
4 limoenen
2 dl room

Voor de crumble:
8 el panko
Flink wat bloemsuiker
De zeste van 2 limoenen

Bereiding

Voor de moelleux:
Klop een ruban van de eieren, dooiers en suiker.
Smelt de chocolade au bain-marie en laat die wat afkoelen.
Voeg al kloppend de gesmolten chocolade toe.
Voeg vervolgens de gesmolten boter toe.
Zeef de cacao en de bloem en spatel die onder het beslag.
Schep dit mengsel in ringen (of zoals in de les in ingeboterde aluminium potjes) en bak af gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.
Laat de gebakjes 2 minuten rusten en serveer ze meteen.

Voor de sorbet:
Verwijder het klokhuis en snijd de appelen in grove stukken. Je kan kiezen of je ze al dan niet schilt. Schil eraf = gladde structuur. Sprenkel er meteen het citroensap over om te vermijden dat de appelen verkleuren. Strooi er ook nog wat griessuiker over. Hussel de appelstukken goed door mekaar zodat ze volledig gehuld zijn in citroensap en suiker.
Schik de appelstukken op een schaal en plaats in de (snel)vriezer.
Maak ondertussen een suikersiroop van de glucose, het water en de suiker.
Laat afkoelen.
Mix de bevroren appelstukjes met 1/3 van de suikersiroop tot een gladde puree.
Voeg de resterende siroop toe en draai tot sorbet in de ijsmachine.
Wil je een perfect gladde en geen korrelige structuur? Passeer de sorbet voor het afdraaien dan nog eerst door een fijne zeef.

Voor de zure room:
Meng de room met het limoensap van 4 limoenen en de zeste van 2 limoenen.
Klopt het geheel dik vloeibaar op.

Voor de crumble:
Laat een klontje boter smelten in een antikleefpan.
Strooi hier de panko en de bloemsuiker in en bak kort tot je een goudbruine crumble bekomt.
Werk deze af met de fijngeraspte zeste van 2 limoenen.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Pieterman, mosselen, saffraan, bloemkool

$
0
0
Snel klaar, weinig ingrediënten, supermakkelijk, maar vooral lekkerrrrrrrrrr! Eentje om te maken voor gasten dus.

Pieterman is een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden. Maar je kunt 'm best niet zonder handschoenen aanpakken. Dat komt omdat hij een giftige stekelige rugvin heeft. Laat je er niet door afschrikken, want de vishandelaar zorgt ervoor dat die vin nooit in de pan zal terechtkomen.



Nodig voor 4 personen

4 filets van pieterman
Een 24-tal mosselen
Ui, groene selder en wortelen (van elk 1/3)
Saffraandraadjes
Witte wijn
1/2 witte bloemkool
1/2 groene bloemkool (als je die kan vinden, zoniet alleen maar witte)
Olijfolie
Boter
Peper en zout
Gerookt zeezout.
Lecithine

Voor de crumble van chorizo en panko:
50 g chorizo
50 g panko

Werkwijze

Snijd de chorizo heel fijn en zet die in de oven gedurende 2 uur op 80° C. Laat afkoelen en meng met de panko. Cutter kort.

Zet de grof gesneden groene selder, ui en wortel aan in boter. Blus met witte wijn en saffraan. Doe er nu de mosselen bij en gaar onder deksel op een hoog vuur.
Giet de mosselen af en hou het kookvocht bij.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en bak deze kort in een mengeling van boter en olijfolie. Kruid met peper en gerookt zeezout.

Kruid de pieterman filets met peper en zout en bak ze kort op de filetkant in een pan met boter. Draai de filets om en zet ze dan nog kort met de velkant naar boven onder de salamander.

Voor de saus:
Kook het mosselvocht kort in en monteer met een flinke klont boter. Doe er een mespuntje lecithine bij en schuim de saus net voor het serveren op met de staafmixer voor een schuimig resultaat.

Afwerking

Schik de pieterman filet in het midden van het bord. Leg op en naast de filet enkele bloemkoolroosjes. Leg er nu ook de warme mosselen bij. Bestrooi met wat chorizorumble en werk af met een lepeltje schuimige saus.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Patrijs geflambeerd met cognac, groene kool, spruitjes, wortelpuree, amandine aardappeltjes

$
0
0
Yes! Dit wordt het hoofdgerecht van mijn kerstdiner. Allez, niet dat van mij, maar het kerstmenu dat ik ga bloggen voor mijn volgers en fans. Zoals jullie van mij gewoon zijn, krijgen jullie altijd de keuze voor het hoofdgerecht tussen een stukje wild, vis of vlees. Welnu, dit patrijzeke wordt dus het hoofdgerecht in de categorie wild. Het beantwoordt immers aan àlle criteria: heel haalbaar, zowel naar kookniveau als naar ingrediënten toe, en vooral kei- en keilekker!



Nodig voor 4 personen

2 patrijzen
Een 16-tal spruitjes
1/2 groene kool
Een handje fijngesneden coppa
500 g wortelen
500 g witloof
Melk
Room
Kippenbouillonpasta
Xantana
Kerriepoeder
Cognac
Peper en zout

Voor de amandine aardappelen:
750 g droge puree

Voor het soezenbeslag:
250 ml melk
125 g boter
300 g bloem
3 eieren
125 g amandelpoeder
Peper, zout en muskaatnoot

Werkwijze

Voor de amandine aardappelen:
Maak eerst het soezenbeslag. Breng hiervoor de melk aan de kook met de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Meng goed. Voeg nu de eieren toe, één voor één. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het vorige volledig is opgenomen. Wanneer je beslag homogeen is, meng er dan de droge puree onder. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Voeg tot slot het amandelpoeder toe.
Neem met een ijsschep een bol van dit beslag en frituur het bij 160° C (zoals oliebollen).

Snijd de groene kool in fijne julienne en stoof deze kort aan. Voeg op het laatst de fijngesneden coppa toe. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en blancheer zowel de blaadjes als de spruitjes kort in kokend gezouten water. Verfris onmiddellijk in ijswater. Bak de spruitjes en blaadjes kort in boter met een scheutje water.

Kruid de patrijzen met peper en zout en schroei ze bruin aan in een kom. Zet het deksel erop en laat de patrijzen in ca. 25 minuten garen op een zacht vuur. Giet een flinke scheut cognac in de kom en flambeer. Dit wordt de saus. Werk deze af met een flinke klont boter (monter au beurre).

Schil de wortelen en snijd in plakjes. Gaar deze in 1/3 water, 1/3 melk en 1/3 room. Doe wat kippenbouillonpasta bij het kookvocht voor meer smaak. Kruid met kerriepoeder. Giet de wortelen af, maar vang het kookvocht op. Pureer de wortelen en giet er net voldoende kookvocht terug bij tot je de juiste dikte bekomt. Mix met een snuifje Xantana.

Snijd het witloof fijn en karamelliseer het in een klontje boter. Kruid met peper en zout en doe er desgewenst een snuifje suiker bij.

Afwerking

Haal de patrijzenfilets van de karkassen en schik 1 filet per persoon op het bord. Schep hierop het witloof. Schik rondom de spruitjes en de blaadjes. Spuit toefjes wortelpuree op het bord en in de spruitenblaadjes. Schik hier een pomme amandine bij.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.


Magische taart met witte chocolade en pistachenoten

$
0
0
Onlangs verscheen er op de website van de Knack Weekend een artikel waarin de magische taart afgedaan werd als de culinaire trend van het moment in de blogosfeer. Nu deed dat artikel mij eigenlijk wel een beetje steigeren, want ik pikte de trend al anderhalf (!) jaar geleden op, toen ik mijn hocus-pocus-tovertaart met bosbessen en citroen maakte...

Ondertussen heb ik een kookboekje op de kop kunnen tikken met niet minder dan 31 (!) recepten van magische taarten. Gaande van de klassiekers met vanille en chocolade, over de varianten met fruit (peer en praliné, braambessen en kokos, bananen en chocolade, abrikozen en hazelnoot) tot de decadente (M&M's, Carambar, Nutella, speculoos, dulce de leche en banaan,...).



Wat maakt de taarten magisch? Omdat ze uit drie verschillende lagen bestaan terwijl je maar één beslag moet maken en de taart maar één keer in de oven moet bakken. Het is de basismix van vijf eenvoudige en natuurlijke ingrediënten (eieren, suiker, bloem, melk en boter) dat in een mum van tijd een heerlijk en verbluffend resultaat geeft.

Nu ben ik eigenlijk helemaal in de ban van deze verbluffende taarten. In die mate zelfs dat ik het voorbeeld van Simones Kitchen zou kunnen/willen volgen en alle recepten uit dit boekje klaarmaken en bloggen. Simone heeft zo'n meermaandenproject met een magazine van Donna Hay waaruit ze van plan is om àlles klaar te maken (ze is inmiddels aan recept nr 19 uit het magazine)!

Of ik mijn idee om een "Magische Taart Challenge" ook daadwerkelijk tot uitvoering zal brengen, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar deze versie is alvast weer zo geslaagd én lekker dat het mij de goesting doet krijgen om de uitdaging aan te gaan. Wat denken jullie? Alle 31 magische taarten maken? Doen of niet?



Nodig voor 1 taart

100 g ongezouten pistachenoten, grof gehakt
125 g boter
150 g witte chocolade
4 eieren
150 g griessuiker
115 g bloem
1 el water
50 cl melk
1 snuifje zout

Het recept

Verwarm de oven voor op 150° C. Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en schuif deze voor 10 minuten in de oven. Laat de boter en de witte chocolade smelten in een pannetje op een zacht vuurtje. Houd apart.

Breek de eieren en splits het eiwit van de dooiers. Doe de eiwitten in een mengkom. Klop de dooiers met de suiker met een klopper of keukenmachine. Voeg in deze volgorde de volgende ingrediënten toe: de mengeling van witte chocolade en gesmolten boter, de bloem, het water en de melk. Meng goed met de klopper.

Doe een snuifje zout bij de eiwitten en klop deze tot sneeuw met een klopper. Spatel de eiwitten in 3 keer bij de bereiding. Meng goed terwijl je de eiwitsneeuw lichtjes breekt zodat er nog stukjes achterblijven. Het betreft een heel vloeibaar deeg. No panic!

Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en verdeel er de helft van de pistachenoten over. Giet het beslag in de vorm. Verdeel de resterende pistachenoten over de bovenkant van de taart en schuif ze in de oven voor 50 minuten à 1 uur (naargelang je een heteluchtoven of traditionele oven hebt).

Laat de taart afkoelen en zet ze voor minstens 3 uur in de koelkast. Versnijd en serveer.

Bron: recept uit het boekje Gâteaux magiques 1 préparation, 3 textures van Aurélie Desgages.

Sint-Jakobsnoot, koningskrab, mierikswortel, avocado

$
0
0
Ik was vorige week uitgenodigd in de kookstudio's van Miele in Mollem. De uitnodiging was het kwaliteitsmerk helemaal waardig en deed alvast het allerbeste vermoeden: "Heb jij zin in een gesmaakte culinaire avond met sterrenchef Thomas Locus van Bistro Margaux? Een jong talent met een blitzcarrière in de Belgische gastronomie die ook de Business Class klanten van Brussels Airlines verwent. Wil jij de kneepjes van het vak van hem leren en zelf de meest verrassende gerechten klaarstomen in de nieuwste Miele stoomovens?"



De datum en het tijdstip waren ideaal: op een avond (dus geen werkverplichtingen), op een maandag (dus geen kookles aan Spermalie) en 2 weken voor mijn volgende marathon (en dus geen eiwit- of koolhydraatdieet te volgen). I-DE-AAL! Ik denk dat ik nog nooit sneller een bevestiging gestuurd heb als nu: koken met een sterrenchef in de prachtig uitgeruste showkeuken van Miele (waar ik in een ver verleden al geweest was voor een paar sessies van Kookeiland), dat hoefde je me geen 2 keer te vragen!



Het avondje bleek voorbehouden voor een select clubje van slechts 4 bloggers: Alexia van Must Be Yummie, Stephanie van Koken Op Hakken, Bart van Nullam Microwaveum (dikke merci, trouwens, Bart voor de foto's) en ikzelf dus. Het werd een topavond met topgerechten. Eigenlijk is het heel simpel. Ik heb mijn diner gevonden voor het eindejaar. Deze gerechtjes zijn stuk voor stuk zo verfijnd... en toch heel haalbaar (mits een goeie mise en place)... dat ze gewoon op mijn kerstmenu komen te staan! Zo, is dat alweer een zorg minder. :)



Nodig

20 g gerookte palingfilet (in blokjes)
10-granenbrood (bruin) van 400 g
Arachideolie
Grof zeezout
30 g koningskrab
5 g mayonaise
1 sjalot
2 sint-jakobsnoten
1 Granny Smith appel

Voor de avocadocrème:
Een handje bladspinazie
Citroensap
5 avocado's
20 g chardonnay azijn
100 g room
Peper en zout
Suiker
Cayennepeper
2 gelatineblaadjes

Voor de flan:
200 g melk
100 g schaaldierenjus
8 g mierikswortelpasta
7 g elastic
1,5 g gelification

100 g zure room
Nog 3 g mierikswortelpasta

Voor de afwerking (facultatief):
Sprietjes bieslook
Radijs
Zalmeitjes
Limoencress
Kaviaar

Bereiding

Voor de flan:
Laat de melk, de schaaldierenjus en de mierikswortelpasta samen met elastiek en gelification opkoken. Stort de massa uit op een plaat en laat opstijven. Geen elastiek of gelification in huis? Vervang dit dan door gelatineblaadjes. Je kan deze flan trouwens ook gewoon weglaten. Het cirkelvormig uitgestoken plakje flan komt helemaal onderin het bord. De krab, paling, guacamole, coquilles,... zorgen immers al voor zo'n explosie van smaken dat de flan een beetje verloren gaat.

Voor de avocadocrème:
Mix alle ingrediënten (bladspinazie, avocado's en chardonnay azijn) in de blender. Week de gelatineblaadjes. Warm een bodempje room op en los de blaadjes hierin op. Klop de rest van de room op en voeg ook het afgekoelde bodempje room met de blaadjes toe. Voeg de avocado en room samen en kruid af met peper, zout, cayennepeper en suiker. Doe de crème in een spuitzak.

Voor de krabsla:
Stoom de rauwe stukken koningskrab gaar in de stoomoven: de dikke stukken gedurende 10 minuten op 85° C, de dunnere uiteinden gedurende 7 minuten op 85° C. Haal het krabvlees uit de scharen met de vingers zodat je nog textuur behoudt. Proef vooral NIET. Het risico is te groot dat je ineens alles opeet. Zelfs zonder peper en zout is dit food for the gods!
Meng de kingkrab met een zelfde hoeveelheid mayonaise en avocadocrème. Voeg fijngesnipperde pijpajuin, bladpeterselie en brunoise van Granny Smith appel toe.
Kruid af met peper, zout en citroensap.

Voor de Sint-Jakobsnoot:
Snijd de Sint-Jakobsnootjes in fijne plakjes (5 à 6 plakjes uit 1 nootje) en marineer ze met peper, zout, olijfolie en citroensap. Wrijf de marinade open over de plakjes met de vingers of een penseel.

Voor het bruin brood:
Snijd het bruin brood in fijne sneden. Steek hier rondjes uit en bak deze gedurende 7 minuten af tussen 2 silpatmatjes met arachide-olie en grof zeezout.

Voor de zure room:
Breng de zure room op smaak met peper en zout en een mespuntje mierikswortelcrème. Doe in een spuitzak.

Afwerking

Steek uit de flan van mierikswortel een cirkel met een diameter van 9 cm en schik deze op het bord als basis. Lepel hierop de krabsla, zonder die al te veel aan te drukken. Het moet luchtig blijven. Schik hierop de gemarineerde sint-jakobsnootjes (laat de nootjes mekaar 2 mm overlappen).
Hierop komt de broodkoek van korenbrood. Werk deze af met de blokjes gerookte paling en toefjes mierikswortelcrème en avocadocrème.

Het gerecht kan facultatief nog afgewerkt worden met zalmeitjes, bieslook, limoencress of staafjes radijs. Wil je het helemaal feestelijk, schep er dan ook nog een lepeltje kaviaar bij!

Bron: recept van Thomas Locus, chef van Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem (met dank aan Bart van Nullam Microwaveum voor de foto!) voor Miele.


Espuma van pastinaak met witte chocolade, gekaramelliseerde peer, crumble van cacao

$
0
0
Groenten in een dessert? Tuurlijk wel! Pompoen in cake, wortelen in taart,... maar pastinaak? Jazeker! Dit is niet alleen origineel en speciaal, het is zelfs heel lekker. En snel klaar. Een dessert dat dus helemaal thuishoort op deze blog!



Nodig voor 4 personen

Voor de espuma:
660 g puree van pastinaak
340 g room (= kookvocht)
200 g witte chocolade
200 g melk

2 conference peren
1 vanillepeul
Boter
Suiker

Voor de cacaocrumble:
100 g bloem
100 g suiker
100 g zachte boter
Cacao
Een snuifje zeezout

Werkwijze

Schil de peren en snijd ze in grove brunoise. Bak ze in de boter en bestrooi met suiker. Voeg de zaadjes van de vanillestok toe. Bak kort, want de peer moet nog krokant blijven. Schep de perenblokjes in diepe borden en laat afkoelen.

Voor de espuma:
Kook de pastinaak gaar in room. Vang het kookvocht op. Cutter de pastinaak in de blender. Neem 660 g van de pastinaakpuree en voeg hierbij 340 g van het kookvocht (de room). Blijf cutteren, terwijl je ook nog de gesmolten witte chocolade en de melk toevoegt. Passeer door een zeef en doe dit mengsel in een espumafles. Steek 2 gascartouches op. Bewaar in de koelkast.

Maak de crumble. Meng alle ingrediënten met de vingertoppen tot een korrelig deeg en bak af in de oven bij 180° C.

Afwerking

Spuit de espuma op de peren in de diepe borden en bestrooi met de crumble.

Bron: recept van David Selen, chef van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Butternutkroket, -cannelloni & -chutney, pompoen-pecorino bol

$
0
0
Pompoenen. Spontaan denk ik aan de ontelbare uitgeholde Halloween exemplaren die ik afgelopen week in Chicago écht overal tegenkwam. Is in België het 'feest' al goed ingeburgerd, in de States is het een hype.

Maar pompoen is behalve een 'griezelig gedrocht' ook en vooral een heel dankbaar ingrediënt om mee te koken. Je kan er écht alle kanten mee uit. Van de traditionele pompoensoep, heerlijke hartverwarmer na een lange boswandeling, tot pompoentaart of -cupcakes.

Je kan het overal in verwerken en dat bewijst dit bordje: chutney, cannelloni, zalfje, kroket tot en met het brood, da’s 5 maal pompoen in 1 gerecht!

Wat van het goeie teveel? Je kan ook elk receptje natuurlijk afzonderlijk maken. De chutney smaakt super bij kaas of een moot gegrilde vis. Het brood en de cannelloni doen het fantastisch bij een hazenrug, fazantje of ander stukje wild. En het kroketje (in mijn geval met gerookte eendenborst) is ideaal als hapje of voorgerecht, verwerkt in een (noten)slaatje. Liever een vegetarische versie? Kan ook! Gewoon de eend weglaten en je hebt een veggie variant!

Omdat alles nogal zacht is, strooide ik er wat brésilienne bij voor de krokante toets. Om de zoetheid te counteren, werkte ik het bord af met julienne van roodloof voor de bitterheid en Granny Smith voor de fraîcheur.

Tip: koop 1 grote butternut van ca. 2 kg, dan heb je genoeg om de chutney, de cannelloni, het zalfje én het kroketje te maken. Voor het brood gebruikte ik een stuk bio pompoen.



Voor de chutney:
(de opgegeven hoeveelheden zijn goed voor 1 bokaal van 1 liter chutney):
750 g pompoen (butternut)
250 g appels
1/2 ui, fijngesnipperd
60 g sultanarozijnen
60 g rietsuiker
1 steranijs
1 kaneelstokje
1 kruidnagel
300 ml ciderazijn
1 kl zout

Bereiding:
Schil de pompoen en de appels, verwijder de pitten en het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat 30 minuten sudderen met het deksel op de pot.
Neem het deksel van de pot en laat nog 30 à 40 minuten indikken tot je een dikke chutney krijgt.
Schep de chutney in een gesteriliseerde pot en sluit die onmiddellijk af met het deksel. Laat de chutney afkoelen.
Zet de pot op een koele, donkere plaats en laat minstens 3 weken rusten. Eenmaal geopend bewaar je de chutney het best in de koelkast.

Voor de cannelloni met risotto:
1 koffiekop risottorijst
2 koffiekoppen groentenbouillon
1/2 ui, fijngesnipperd
1/4 teentje look, geplet
15 g geraspte Pecorino
1 klont boter
Peper

1 butternut (of wat ervan rest)
Snuifje suiker
Olijfolie
Rodewijnazijn
Peper en zout

Bereiding:
Zet een ruime kookpot met een scheutje olijfolie op matig vuur.
Stoof hierin al roerend de ui en look aan. Laat de ui niet kleuren!
Schep vervolgens de risotto-rijst in de kookpot.
Voeg voor elke hoeveelheid risotto een dubbele hoeveelheid groentenbouillon toe.
Zet het deksel op de pot en laat de rijst garen op een zacht vuurtje. Roer niet!
Controleer regelmatig de pot met rijst. Zodra de rijst het vocht heeft geabsorbeerd (dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag), roer je alles een keertje om.
Roer de geraspte Pecorino onder het rijstmengsel. Voeg er de boter aan toe en wat peper van de molen (naar smaak). Roer alles een laatste keer om en laat afkoelen.

Schil de butternutpompoen en snijd de hals van de butternut in flinterdunne plakjes met behulp van een groenteschaaf (mandoline). Snijd de plakjes butternut allemaal gelijk in een rechthoek. Besprenkel met olijfolie, rodewijnazijn, suiker, peper en zout en laat ca. 20 minuten marineren tot de pompoen zacht is geworden.

Laat de plakjes pompoen uitlekken. Rol de risotto op in de pompoenplakjes. Bewaar ze op kamertemperatuur.

Voor de kroketjes:
1 butternut (of wat ervan rest)
1 rode ui
Groentenbouillon
Boter
3 el bloem (de opgegeven hoeveelheid is indicatief, kan meer of minder zijn)
3 el geraspte Pecorino
4 plakjes gerookte eendenborst
Peper en zout
1 ei
Panko of paneermeel
Bloem

Bereiding:
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Kook de pompoenblokjes in wat bouillon gaar en giet goed af. Plet de pompoen tot een smeuïge puree en kruid met peper en zout.

Snipper de rode ui zeer fijn. Bak glazig in een beetje boter en voeg de pompoenpuree toe. Bak deze even mee tot het vocht verdampt is. Laat het mengsel afkoelen, terwijl je 3 borden klaarzet: één met bloem, één met panko of paneermeel en 1 met losgeklopt eiwit.

Snijd de gerookte eendenborst in fijne reepjes.
Meng de puree met de dooier, de geraspte Pecorino, de reepjes eendenborst en enkele eetlepels bloem tot je een stevig mengsel krijgt. Bestuif je handen met wat bloem en vorm bolletjes van de pompoenpuree. Rol ze achtereenvolgens in de bloem, het eiwit en het paneermeel. Bak of frituur de kroketjes tot ze mooi goudbruin zien en serveer ze heet.

Voor het zalfje:
1 butternut (of wat ervan rest)
Groentenbouillon
Peper en zout
Een snuifje suiker

Bereiding:
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Kook de pompoenblokjes in wat bouillon gaar en giet goed af. Vang het kookvocht op.
Mix de pompoen in de blender tot een zalfje. Voeg indien nodig wat van het kookvocht terug toe tot je een smeuïge massa krijgt. Breng op smaak met suiker, peper en zout.
Doe het zalfje in een spuitflesje en houd warm au bain-marie.

Voor de afwerking:
1 Granny Smith appel
Brésiliennenootjes
Radicchio of roodloof

Afwerking:
Snijd de appel en het roodloof in fijne julienne. Doe dit net voor het serveren om te vermijden dat de appel verkleurt. Je kan de appel natuurlijk ook besprenkelen met citroensap om de frisse kleur te behouden.
Schep een lepel chutney onderaan in het bord. Gebruik hiervoor desgewenst een dresseerring.
Schik het hete kroketje op de chutney.
Zet 1 cannelloni rechtop en leg 1 cannelloni plat naast het kroketje.
Spuit toefjes pompoenzalf op het bord.
Strooi er wat brésilienne naast.
Werk af met fijngesneden roodloof en Granny Smith (die je uiteraard niet schilt voor de kleur).



Voor de pompoen-pecorinobol:
Voor 1 brood (of in mijn geval 2 pistoletjes, 1 klein broodje in een houten bakje en 1 rond broodje)
1 stuk biologische pompoen van ca. 600 g
5 g zout
400 g bloem, gezeefd
7 g droge gist
2 el olijfolie
50 g geraspte pecorino
1 el tijmblaadjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200° C. Halveer de pompoen. Schep met een lepel de zaden en draden eruit, maar laat de schil zitten.
Snijd de pompoen in blokjes van 2 cm. Spreid de pompoenblokjes uit op een bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Pof de pompoen in de oven in 25 minuten gaar. Pureer de pompoen met de staafmixer tot een fijne puree en laat afkoelen.

Strooi het zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist in. Voeg langs de rand de pompoenpuree, de olijfolie en 50 ml lauw water toe.
Kneed alles met de mixer of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg nog plakt. Kneed er de pecorino en de tijm door. Laat het deeg onder een schone doek op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Vorm van het deeg een mooie bol (of meerdere bolletjes). Laat het brood afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor tot 200° C. Maak enkele insnedes in de bovenkant en bak het brood in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar.


Viewing all 636 articles
Browse latest View live