Quantcast
Channel: Hap & tap
Viewing all 636 articles
Browse latest View live

Bavarois van Alpro Mild & Creamy met aardbeien en rabarber

$
0
0
Een tijdje geleden ontving ik van Alpro een mooi pakket met de nieuwe 'yoghurts' van My Mild and Creamy. Ik kreeg er ineens ook allerlei toppings (donkere chocoladekrullen, muesli, gedroogde veenbessen, geraspte kokos, pecannoten,...) bij, kwestie dat ik de verschillende varianten naar hartelust kon pimpen om zo mijn favoriete ontbijtcombinatie te maken.

Het pakket kwam als geroepen, want ik stond net voor mijn premarathonweek en dat betekent de eerste 3 dagen geen koolhydraten en dus geen bokes als ontbijt. Elke dag proefde ik een andere variant en, eerlijk, ze waren stuk voor stuk heel lekker. Ik zou niet weten welke ik het liefste lustte.

Maar toen al, was ik aan het denken wat er met de My Mild and Creamy als dessert te doen zou zijn... Tjah, ik weet het, ik zal nooit veranderen... Dessertaddict tot in de kist. ;-)

Nu, meer dan 1 maand na de marathon, is het er eindelijk van gekomen om aan de slag te gaan. En wat blijkt? My Mild and Creamy is een superveelzijdig product: lekker als ontbijt of tussendoortje en overheerlijk verwerkt in een bavarois zoals deze bv.



Nodig voor 12 glaasjes

375 g Alpro Mild & Creamy met aardbeien en rabarber
125 ml Alpro om op te kloppen
3 el suiker
Sap van 1 limoen
2 eiwitten
6 g geweekte gelatine
250 g verse aardbeien, waarvan de helft in blokjes en de helft gemixt

Voor de afwerking:
Enkele takjes munt
Enkele aardbeien

Werkwijze

Laat de gelatine en de suiker smelten in het limoensap en voeg 2 el water toe. Meng er de Alpro Mild & Creamy, de gemixte aardbeien en 125 ml lobbig geklopte Alpro om op te kloppen onder, gevolgd door de opgeklopte eiwitten.
Meng er de stukjes aardbei onder, verdeel in potjes of glaasjes en werk af met munt en aardbeien.

Bron: recept uit Smaak nr 68.

Praline van geitenkaas, parel van gerookte palingmousse, rode biet

$
0
0
Naast mijn vaste kooklessen aan Hotelschool Spermalie (1 x per week) en bij David Selen (1 x per maand), schrijf ik mij af en toe in voor een workshop hier of een demo daar. Afgelopen maandag was 't van dattum en schreef ik mij na jàààààààren nog eens in voor een avondje Gastro Vita. Ik weet eigenlijk niet waarom het al die tijd duurde, want het is echt wel een leuk concept: je mag meegluren in de potten van de chefs terwijl die het menu bereiden en je hoeft zelf helemaal niks te doen. Of toch wel: nippen van een glaasje, terwijl de chef je de knepen van het vak uitlegt.

Afgelopen maandag trok Mariola met haar compagnie niet naar een restaurant, maar naar de keuken ten huize van Jo Nelissen. Jo is om de 2 weken mijn vaste chef aan Spermalie en dus wist ik aan wat ik mij mocht verwachten: leuke, kleurrijke gerechtjes, mooi gepresenteerd en vooral heel lekker. Ik aarzelde dan ook geen moment om mij in te schrijven en trommelde al mijn vriendinnen op om hetzelfde te doen. De afwezigen hadden ongelijk (ja, ja, Annick Cocquyt ;-)), want het werd een supergezellige avond die voorbij vloog.

Het was genieten van begin tot eind. Maar laten we dus beginnen met het begin: dit hapje. We werden meteen omver geblazen en dat bleef zo tot het einde van de avond. Wil je hiermee ook indruk maken op jouw gasten? Dat is perfect mogelijk, want het is 100% vooraf te maken. Alleen het dresseren gebeurt à la minute.



Nodig voor 16 personen

Voor de praline van geitenkaas:
350 g Chavroux
300 g room
12 g gelatine
Een scheutje agavesiroop
Zeezout
Peper
Een speciaal silicone vormpje voor pralines

Voor de parel van gerookte palingmousse:
200 g gerookte paling
50 g visfumet
2 gelatineblaadjes
2 dl room
Een speciaal silicone vormpje voor bollen

Voor de limoen-verbenagel:
3 dl limoensap (van Boiron)
Een handvol citroenverbena
100 g suiker
3 g agar-agar

Voor de gemarineerde ui:
1 zilverui
1 dl frambozenazijn
50 g suiker

Voor de gel van rode biet:
200 ml rode bietensap
2 g agar-agar

Voor de afwerking:
1 gekookte rode biet
1 affilascheut

Werkwijze

Voor de praline van geitenkaas:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid water.
Breng 100 g room aan de kook en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
Meng de rest van de ingrediënten door de warme room: de rest van de room, geitenkaas, agave en peper en zout.
Stort de massa in pralinevormpjes en laat opstijven in de diepvries.

Voor de parel van gerookte paling:
Verwarm de visfumet en los er de geweekte gelatine in op.
Cutter de gerookte paling en visfumet in de robot en duw door een fijne zeef.
Klop de room half op en spatel hem voorzichtig onder de vis.
Spuit in bolvormige vormpjes en laat opstijven in de diepvries.

Voor de limoen-verbenagel:
Kook het limoensap op samen met de citroenverbena. Voeg de suiker toe en laat koken tot deze helemaal opgelost is. Voeg nu de agar-agar toe en laat nog even doorkoken. Laat opstijven en cutter tot een mooie gel.

Voor de gemarineerde ui:
Breng de azijn aan de kook met de suiker tot de suiker is opgelost. Laat de ui hierin marineren.

Voor de gel van rode biet:
Los de agar-agar op in 200 ml bietensap. Breng aan de kook en laat kort inkoken.
Laat op een plaat afkoelen tot een harde gelei.
Blender de gelei tot een gel en giet in een spuitflesje.

Voor de afwerking

Snijd met een mandoline de rode biet in fijne plakjes en steek er met een steekvorm een hartje en rondje uit.

Haal zowel de praline als de parel uit de vorm en schik ze op het bord.

Werk het bord af met de gemarineerde ui, de plakjes en gel van rode biet, een druppeltje limoen-verbenagel en een cressscheutje.

Voor wie zich afvraagt wat het rode 'poeder' op de foto is? Dat zijn schillen van tomaat en rode paprika, eerst gedroogd in de oven en daarna gecutterd. Wie zich geroepen voelt... ;-)

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.

Cannelés bordelais

$
0
0
Enkele maanden geleden zag ik in de Carrefour silicone vormpjes voor cannelés bordelais 'voor geen geld' (€ 6, geef toe...). Nu ben ik een enorme fan van het koekje, gekaramelliseerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant en dus aarzelde ik geen seconde en nam de vormpjes mee. "Ha, deze had je nog niet zeker?" was de smalende reactie van mijn man. Neen. Inderdaad.

Ondertussen stonden de vormpjes een beetje te verkommeren naast al mijn andere bakvormen (en ja, ik heb er wel wat, vooral sinds mijn winst van het 10-delige Le Creuset Pâtiliss gamma!). De tijd ontbrak me steeds. Ach dat overkomt me dus constant hè: so many things to do, so little time. Tot ik vandaag ineens een zee van tijd had. Door het slechte weer werd een geplande dagfietstocht geannuleerd en had ik de tijd om niet 1, niet 2, maar zelfs 3 TO DO's van mijn lijstje te maken en af te vinken!

En het toeval wilde dat ik net deze week op deze heerlijke cannelés gestoten was naar een recept van niemand minder dan maître-pâtissier Christophe Felder! De koekjes stonden dan ook meteen weer helemaal bovenaan mijn must-make lijstje! En dat heb ik me niet beklaagd. En mijn man? Die hoorde ik niet meer klagen over mijn 'zoveelste' bakvorm toen hij de 'zoveelste' cannelé achter zijn kiezen stak...

Tip: aangezien het beslag minimum 12 u moet rusten, is het best om de dag voordien te starten met de bereiding.



Nodig voor 24 cannelés

250 g melk
1/2 vanillestok
25 g zachte boter
125 g rietsuiker
1 eierdooier
1 ei
25 g bruine rum
60 g bloem
1 snuifje fijn zout

Werkwijze

Breng de melk aan de kook en voeg de in twee gesneden en geschraapte vanillestok toe. Laat gedurende 5 minuten trekken.

Meng in een kom de zeer zachte boter met de suiker, de dooier, het ei, de bloem en het zout. Voeg tot slot de rum toe. Roer goed zonder te kloppen.

Giet nu voorzichtig de warme melk bij het mengsel en klop tot een homogeen beslag met een klopper. Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° C. Vul de speciale vormpjes voor 2/3 en zet voor 30 à 35 min in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Haal de cannelés na het bakken meteen uit de vormpjes en plaats ze op een rooster om af te koelen: zo worden ze lekker gekaramelliseerd aan de buitenkant en blijven ze nog zacht binnenin. Lauw zijn ze het lekkerst!

Bron: een recept van de blog Ma P'tite Campagne.


Taartjes met gepocheerde peer met Chili Explosion en chocolademousse

$
0
0
Er zijn zo van die smaakcombinaties die een bom geven. Peer en chocolade is zo'n duo. Denk maar aan de traditionele Poire Belle Hélène... Nu, als je die bom nog explosiever wil maken, probeer dan eens de peer te pocheren in suikersiroop op smaak gebracht met Chili Explosion van Santa Maria. Jawel, je leest het goed.

Aan de basis ligt dit recept dat ik op een Franse blog vond. De blogster werd gesponsord door een webwinkel gespecialiseerd in kruiden. Ze had rode peper gekregen waarmee ze aan de slag moest en had er een hemels taartje met peer en chocolade mee gemaakt. Het taartje sprak mij aan, maar ik had de pepersoort uiteraard niet in huis. Ik trok dan maar mijn voorraadkast open en vond daar een nog onaangeroerde Chili Explosion pepermolen die in de goodiebag stak na Delhaize's Biggest Cooking Event. Wie niet waagt, blijft maagd en dus strooide ik lustig met het explosieve goedje in mijn siroop. BAM! Het resultaat was helemaal TOP!

Maar dan toch nog een bemerking wat dit recept betreft. Op het taartje komt een supereenvoudige chocolademousse. Twee ingrediënten maar: chocolade en slagroom. Alles in de sifon en klaar. Maar mispak je hier niet aan. Dit is al de 2de keer dat ik probeer om chocolademousse in de sifon te maken en al de 2de keer dat ik echt aan het prullen ben. Jaja, dat overkomt mij ook nog, hoor!

Zet je de sifon te lang in de koelkast, dan stijft de mousse helemaal op en is hij met geen middelen nog uit de spuitbus te krijgen. Daarna heb ik de mousse in een warmwaterbadje geplaatst om hem terug zacht te krijgen, maar toen werd hij terug te vloeibaar en stroomde hij er als het ware uit... 't was dus ofwel teveel van 't een, of teveel van 't ander. Ik zou jullie dus aanraden om een traditionele chocomousse te maken, die in een spuitzak te doen en een toef op de taartjes te spuiten. Effect en smaak zullen hetzelfde zijn en die zijn TOP. Ik val in herhaling. Ik weet het. Maar waar het hart van vol is... en ja, voor deze taartjes sta ik in vuur en vlam. Figuurlijk. En letterlijk.



Nodig voor 4 taartjes

4 vierkantjes (diepvries)bladerdeeg
4 kl poedersuiker
4 peren
500 ml water
75 g poedersuiker
30 g honing
1 vanillestok, in twee gesneden
1 citroen
2 el Chili Explosion van Santa Maria
25 cl volle rom
100 g zwarte chocolade 70% cacao

Werkwijze

1. Bereid de siroop door in een kookpot het water met de suiker, de honing, de vanillestok en de Chili Explosion aan de kook te brengen.

2. Schil de peren, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Besprenkel de partjes met citroensap om te vermijden dat ze bruin worden. Wanneer de siroop borrelt, dompel er de perenpartjes in en laat ze op een zeer zacht vuurtje pocheren in de siroop gedurende ca. 30 minuten. Keer ze regelmatig eens om. De peren moeten zacht zijn, wanneer je er een mes insteekt. Laat ze uitlekken en zet apart.

3. Bereid de chocolademousse : laat in een pan de chocolade in stukjes zachtjes smelten terwijl je roert. Giet het mengsel door een zeef in de sifon. Steek er een gascartouche op, schud enkele malen en zet koel weg.

4. Snijd 4 cirkels van ca. 9 cm diameter met een uitsteekvorm uit het bladerdeeg. Prik de deegcirkels in met een vork om te vermijden dat het deeg rijst. Bestuif met de suiker en zet gedurende 10 minuten in de oven bij 180° C. Wanneer de cirkels goudkleurig zijn, keer je ze voorzichtig om. Bestuif opnieuw lichtjes met suiker en zet terug in de oven gedurende 5 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

5. Snijd de peren in fijne plakjes. Stel de taartjes net voor je ze serveert samen: schud nog meerdere keren met de sifon, spuit een beetje chocolademousse op het midden van het deeg. Voeg rondom de plakjes peer toe. Werk af met een beetje siroop en enkele peperkorreltjes uit de siroop.

Bron: recept van de blog Ma P'tite Campagne.

Kort gebakken tonijn, aspergemousse, asperges

$
0
0
Het seizoen van de asperges is volop aan de gang, wat wil zeggen dat ze nu op hun best én op hun voordeligst zijn. Asperges zijn een heel dankbaar product die heel goed samengaan met een stukje vis. In dit recept worden ze gecombineerd met tonijn. Heel binnenkort volgt er nog een recept waarin ze perfect matchen met gerookte zalm. Blijf deze blog dus op de voet volgen, zou ik zeggen...

Oh ja, excuus voor deze bibberige foto. Bij zoveel schoonheid en smaak kon ik niet 'onbewogen' blijven... ;)



Nodig voor 8 personen

Voor de aspergemousse:
300 g asperges
3,5 dl kippenfond
1,5 dl room
1 ui
1 wit van prei
Een klontje boter
1 kl gelespessa
3 blaadjes gelatine

Voor de tonijn:
400 g tonijn
Witte en zwarte sesamzaadjes
Wasabi Furikake
Eiwit
Peper en zout

Voor de garnituren:
8 witte asperges
4 groene asperges

Voor de basilicum mayonaise:
50 g water
3 g gelespessa
25 g sushi azijn
Sap van 1/2 citroen
1/2 busseltje basilicum
30 g eiwit
150 g arachideolie
150 g olijfolie

Bereiding

Voor de aspergemousse:
Sueer de groenten en bevochtig met de kippenfond.
Laat 20 minuutjes sudderen en voeg de room toe.
Kruid goed met peper en zeezout.
Mix de saus en bind met gelespessa.
Los de geweekte en uitgeknepen gelatine op in de warme aspergesaus.
Giet in kommetjes en laat volledig opstijven in de koeling.

Voor de tonijn:
Kruid de tonijn goed met peper en zeezout.
Smeer hem in met eiwit en rol in de zaadjesmix.
Bak de tonijn krokant aan in olijfolie. Let erop dat de tonijn saignant blijft.

Voor de asperges:
Schil de asperges, blancheer ze en laat ze afkoelen in ijswater. Snijd ze in stukken van 2 à 3 cm.

Voor de basilicum mayonaise:
Mix het water met de gelespessa, de basilicum, de sushi azijn, het eiwit en peper en zeezout.
Monteer met de olijf- en arachide-olie tot een mooie gladde massa.
Doe de mayonaise in een spuitzak of -flesje.

Afwerking

Schik in het midden van de kommetjes een mooi stukje tonijn. Werk af met de 2 soorten asperges, de korenaarasperges, eetbare bloemetjes en eventueel groene tapioca op smaak gebracht met sushi azijn.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.

Hoorntje met gember-limoenroomijs, makreelmousse

$
0
0
Wanneer ik een maaltijd prepareer voor gasten, dan besteed ik altijd speciale aandacht aan de hapjes en aan het dessert. Het dessert blijft als afsluiter van een menu het langst hangen, maar ook de amuses zijn super belangrijk. Die zorgen er immers meteen voor dat de (juiste) toon gezet wordt. Glaasjes, lepelhapjes,... niet alleen de smaak telt, het oog wil ook wat.

Welnu, met deze hoorntjes ga je scoren. Niet alleen de smaak is top, de presentatie in een hoorntje van brickdeeg is dat ook! Een minpuntje... je gasten zullen het spijtig vinden dat het maar een hapje is en dus veel te snel op... ;)



Nodig voor 8 personen

Voor het gember-limoenroomijs:
1/2 l melk
3 dl limoensap
1/4 l room
6 eidooiers
Stukje gember
100 g suiker

Voor de makreelmousse:
200 g gerookte makreel
50 g visfumet
2 gelatineblaadjes
2 dl room

Voor de hoorntjes:
4 blaadjes brickdeeg

Voor de afwerking:
8 stuks Hijiki zeewier
Affilascheutjes


Werkwijze

Voor het ijs:
Hak een stuk gember fijn.
Klop de dooiers, gember en suiker tot een ruban.
Breng de melk aan de kook en giet op de ruban. Doe alles terug in de pan en laat al roerend dikken op het vuur. Je kan eventueel binden met een mespuntje gelespessa.
Voeg er de room en het limoensap aan toe en draai tot ijs in de sorbetière.

Voor de makreelmousse:
Verwarm de visfumet en los er de geweekte en uitgeknepen gelatine in op.
Cutter de makreel met de visfumet in de blender en passeer door een tamis (fijne zeef).
Klop de room half op en spatel hem voorzicht onder de vis. Zet koel.

Voor de hoorntjes:
Maak hoorntjes van het brickdeeg.
Snijd het deeg in 2 delen en verklein het desnoods een beetje.
Beboter een hoorntjesvorm en wikkel het brickdeeg er mooi rond. Plak dicht met een beetje eiwit.
Bak af in de oven op 200° C gedurende 8 minuten en laat de hoorntjes afkoelen voordat je het deeg losmaakt van de vormpjes.

Afwerking

Schep een minibolletje ijs in de hoorntjes. Vul het hoorntje verder met de mousse (uit een spuitzak).
Werk af met het zeewier en de cress en serveer meteen.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.


Taartje van ganzenlever, rabarber, balsamico, amandelbiscuit

$
0
0
Foie gras en zoet, da's een geslaagde combinatie. Denk maar aan de lolly's met chocolade van een tijdje terug. Of de foie gras sterren in combinatie met peperkoek en mango. En ook in dit gerechtje wordt de ganzenlever gecombineerd met zoet, met een amandelbiscuit nog wel. Zo wordt het een echt 'taartje'. Letterlijk en figuurlijk. Geef toe, het heeft iets weg van een mokkacrèmetaart niet?

Om al die zoetigheid in balans te brengen, komt er een laagje balsamico op en wordt de taart begeleid met friszure rabarber. Dit is een machtig voorgerechtje: machtig lekker, maar ook machtig machtig. Allez, nogal zwaar. Versta je? Een halve portie maakt er dan wel het ideale hapje van. Dat bewijst de foto helemaal onderaan.



Nodig voor 16 personen

Voor de amandelbiscuit:
250 g eiwitten
50 g suiker
500 amandelbroyage 50% (dit is 250g amandelpoeder + 250 g bloemsuiker)
40 g bloem

Voor de mousse van ganzenlever:
350 g room
50 g rode porto
15 g suiker
230 g ganzenleverrol
10 g gelatine
Peper en zeezout

Voor de balsamico glaçage:
2 dl (goeie!) balsamico azijn
3 blaadjes gelatine
2 dl water

Voor de rabarber:
1 stengel rabarber
50 g suiker
2 dl water

Voor de taco krokant:
150 g water
50 g arachide olie
20 g bloem
Zout
Gemalen komijn

Gel van rode biet:
200 ml sap van rode biet
2 g gelespessa
Scheutje sushi azijn
Suiker
Peper en zout

Voor de afwerking:
Cress naar keuze
1 gekookte rode biet, in blokjes gesneden.

Bereiding

Voor de amandelbiscuit:
Klop de eiwitten op met de suiker.
Meng de bloem onder de amandelbroyage en zeef door een tamis.
Spatel de broyage onder het eiwit en smeer dun uit op een bakmatje.
Bak op 185° C gedurende 8 minuten in de oven.
Laat afkoelen en plaats een kader op het deeg en steek uit.
Uit de resterende biscuit kan je cirkeltjes steken voor de afwerking

Voor de mousse van ganzenlever:
Week de gelatine in koud water.
Breng de room, suiker, peper en zout aan de kook en neem van het vuur.
Mix en los de ganzenlever op in de warme room in de keukenrobot.
Los de gelatine op in de warme massa.
Laat de massa koud worden.
Giet de ganzenlevermousse op de biscuit in het kader en plaats even in de diepvries.

Voor de glaçage:
Breng water aan de kook en los hierin de gelatine op.
Voeg de balsamico azijn toe en kruid met peper en zeezout.
Laat afkoelen en giet op de ganzenlevermousse.
Plaats even in de diepvries. Haal de 'taart' uit het kader en versnijd in balkjes.

Voor de rabarber:
Reinig de rabarber en pocheer heel kort (!) in water met suiker. De rabarber mag niet uiteenvallen.

Voor de krokant:
Meng alles samen en bak in een Tefalpan zonder vetstof krokant.

Voor de gel van rode biet:
Mix alle ingrediënten samen. Voeg naar smaak wat suiker toe. Doe in een spuitflesje.

Afwerking

Schik een 'taartje' op het midden van het bord. Leg hierop een cirkeltje amandelbiscuit.
Werk af met een blokje rode biet. Spuit een paar toefjes gel van rode biet op het bord.
Steek een stukje krokant in het taartje en eindig met een takje cress.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.


Culinaria 2014, een origineel eetfestijn

$
0
0
Ik was donderdagavond uitgenodigd op een eetfestijn in Zomergem, georganiseerd door een vriendin die binnenkort de Mont Blanc gaat beklimmen en nog wat centjes in het laatje kon gebruiken. Op het menu: beenham of spaghetti, met daarna een partijtje bowling. Ik was ingeschreven en zag het al helemaal zitten, tot een uitnodiging in mijn e-bus viel voor een 'origineel eetfestijn'... Culinaria.

Ik moest dus kiezen tussen een bowlingtempel in Zomergem of het statige Tour & Taxis in Brussel, tussen beenham van ongetwijfeld een goeie traiteur of bordjes van met vele Michelin sterren gelauwerde chefs... Ik hoefde geen 2 keer na te denken en reed gezwind naar de hoofdstad (zo gezwind dat ik mijn handtas op kantoor vergat). Ik zag het helemaal zitten, want Els van de Yummy Blogsisters zou er ook zijn. Dat zou een gezellig weerzien worden!

Na "Into the Raw" in 2013 was dit jaar "Origineel eetfestijn" het gekozen thema, had ik in de gauwte nog gelezen op de website. Ik was benieuwd of de chefs - met hun overheerlijke, maar meestal minuscule porties - die verwachtingen zouden kunnen inlossen. Wanneer je mij vraagt wat "eetfestijn" oproept, dan denk ik aan: lange landelijke tafels, overladen met bloemen en kaarsen boordevol spijs en drank, aan het spit draaiende zwijntjes, veel lachende en pratende mensen, ambiance,...

Nog voor Els en ik toegang kregen tot de zaal, stond daar al een gedekte tafel die meteen alles wat ik voor ogen had weergaf. 't was precies of de organisator mijn gedachten geraden had!



Verwachtingsvol gingen we binnen, waar we al meteen een glaasje Leffe met een bijpassend stukje kaas gepresenteerd kregen. Voor mij een blond biertje met daarbij een spietje Emmenthal, voor Els the heavy stuff: bruine Leffe met Tête des Moines, beiden met een meer uitgesproken smaak.

We schreven ons in voor 2 ateliers op de Foodie Square: 'vintage cocktails' met whisky gegeven door de sympathieke Matthieu Chaumont van Chez Hortense en kaas- en theecultuur met Fabienne Effertz.



Alvorens ons richting workshop te begeven, nuttigden we eerst onze amuse. We kozen alle twee voor het gekonfijt konijn van Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen in Aalter. Dit had immers uitstekende commentaren gekregen van collega-bloggers die op woensdagavond al waren langs geweest. Dat onze collega's smaak hebben, dat wisten we al en dat werd nogmaals bevestigd: dit hapje was 'boenk erop'.



Al helemaal gelukkig (en ikzelf ook al een beetje 'in de wind', na die Leffe op mijn hongerige maag) schoven we aan om een 'Old Fashioned' cocktail te maken op basis van Bourbon. Ook de Foodie Square was helemaal volgens het thema ingericht: lange tafels gemaakt van ruwe boomstronken, keiveel kaarsen op tafel gewoon in flessen gepropt i.p.v. in kandelaars,... Op enkele ijsblokjes en een suikerklontje en een reepje sinaasappelzeste na bestond de cocktail uit niets anders dan alcohol... zware alcohol. Bourbon, 2 soorten Bitter,... Toen ik het drankje naar binnen werkte, wist het niet of het eerst naar mijn maag moest zakken, of naar mijn hoofd moest stijgen... Het koos voor dat laatste.



Dringend toe aan voedsel, stapten we met vaste trend (ahum, alhoewel...) af op de stand van Arabelle Meirlaen en van Laurent en Vincent Folmer van Couvert-Couvert. Els en ik waren zo slim geweest om elk voor een ander menu te kiezen, zo konden we gewoon van àlle bordjes proeven. Arabelle serveerde moelleux van zalm met ingedikte jodiumrijke jus. De gebroeders Folmer brachten eend uit Challans, wortel, zeewier en olijf. Beide borden werden door ons op oooh's en aaaah's onthaald. Beide gerechten zijn smaakbommen die je onmogelijk onberoerd kunnen laten. Vraag me niet om een 'winnaar' aan te duiden.



Gezellig keuvelend trokken we naar de volgende chefs: Yves Mattagne scoorde met sint-jacobsvrucht, ganzenlever, wortelmousseline, peper, gember, plumsaus, pindanoot, krokant gebakje met sesamzaad en ook Sang Hoon Degeimbre toonde met zijn geroosterd Engels lam met kruiden, lactogefermenteerde groenten en volle jus dat hij niet voor niets 2 Michelin sterren heeft. 2 toppertjes die ons omver bliezen! Superlatieven tekort...



Onze volgende halte was bij Axel Colonna-Cesari van Centpourcent die 3 x tonijn serveerde: tartaar, tataki en crème van tonijn met citrusvruchten. Els schoof aan bij Mario Elias van Le Cor de Chasse voor een bordje Féra (een vis die alleen in het meer van Genève voorkomt) met sjalotjes, gefermenteerde selder en appelen, karnemelk van de hoeve van Paquay. De tonijn was overheerlijk, alleen spijtig dat hij niet met een bijpassend glaasje wijn geserveerd werd, maar met de alomtegenwoordige Leffe die de delicate tonijn helemaal overstemde.



Opeens beseften we dat we door al dat lekkers (en ik geef toe, het vele babbelwater...) onze workshop kaas en thee compleet uit het oog verloren waren. Sorry, Fabienne!

Voorlaatste stop waren 'restaurants'Magis en Dôme met respectievelijk bouillon van hooi met asperges, eendenlever en kippenoester en een kopje bouillon van groene groenten en oesters, huisbereide Pastrami, krokant gebak met boekweit. Noch het ene, noch het andere konden ons bekoren, maar da's puur persoonlijk natuurlijk. We lazen bij andere bloggers wel wildenthousiaste commentaren.



Als laatste (en eigenlijk was ik al helemaal voldaan) trokken we naar de sympathieke Benoit Dewitte van het gelijknamige restaurant uit Zingem die aan de slag ging met kalfswang met op stro gerookte knolselder, bonenkruid en olijf en naar Laury Zioui van L'éveil des sens voor een bordje gekonfijte ganzenlever in Alpage AOP Gruyèreroom met balsamico en Medjoul dadel. Aangezien Els geen foie lust, at ik mijn bordje helemaal alleen leeg en liet ik haar het volledige bordje kalfswang opeten. Ze was vol lof (en bombardeerde het gerecht zelfs illico presto tot één van de beste van de hele avond!) en wilde meteen met mij een lunchafspraak bij Benoit vastleggen. Deal, Els!



Els is niet zo'n zoetemondje en sloot haar avond af met Zwitserse kazen, ikzelf koos - uiteraard - voor het dessertbord met 2 gebakjes van Delrey& Jean-Philippe Darcis. Het dessert van Delrey was mierzoet en het bladerdeeg van Darcis was te hard gebakken. Met andere woorden, de nagerechten losten naar mijn bescheiden mening de (te?) hoog gespannen verwachtingen niet helemaal in.



Langzaam slenterden we naar de uitgang, maar niet zonder eerst nog eens langs de stand van Hendrik Dierendonck te passeren die met veel kunde zijn stiel demonstreerde. Ware het niet dat ik mijn handtas vergeten was en dus geen duit op zak had, maar ik had zijn stand leeg gekocht: Holstein rund, Aubra, Limousin, Rubia Gallega,... Een geluk bij een ongeluk dat die handtas nog bij Wax stond, of ik had de rest van mijn maandloon daar achtergelaten!



Slotconclusie: dit is inmiddels de 6de editie van Culinaria en ik had het geluk om ook alle voorgaande edities mee te maken. Er zit nog geen sleet op het concept. Integendeel. Elk jaar komt het evenement vernieuwend uit de hoek, dankzij het totaal andere thema en bijhorende aankleding. Deze editie hoort, mijns inziens, tot de toppers. De sfeer was ongelooflijk gezellig en de chefs lieten zich van hun beste kant zien. Kortom, Culinaria is het gastronomische topevenement dat het pretendeert te zijn en lost alle beloftes in. Culinaria loopt nog tot en met zondag. Allen daarheen! Best wel je tickets vooraf bestellen via de site. Wij blokkeren alvast onze agenda voor volgend jaar, maar gaan ondertussen zeker eens de voetjes onder tafel schuiven bij Benoit Dewitte voor een lunch. Is het niet, Els?

Rollade van gevogelte en rauwe ham met geitenkaas mét wedstrijd!

$
0
0
Met de regelmaat van de klok word ik benaderd door merken om samen te werken. Nu ga ik enkel en alleen op die uitnodigingen in, wanneer ik er meer dan 100% achtersta. Toen het voorstel van Lesieur in mijn bus viel, twijfelde ik geen moment: de Isio4 oliën van Lesieur combineren plezier en gezondheid, een leuze waarin ik mij volledig kan vinden.

Bovendien mag ik een kookworkshop voor 2 personen weggeven bij Les Secrets du Chef! Meer argumenten had ik écht niet nodig om mijn medewerking te verlenen.



Wat is de bedoeling?
Je gaat aan de slag met de ISIO 4 olie van Lesieur en bezorgt mij een uniek recept (met foto). Uit alle inzendingen kies ik de winnaar.

Het is trouwens helemaal niet moeilijk om met de ISIO 4 te koken, want de olie is een échte all-rounder, perfect te gebruiken bij het bereiden van seizoensgerechten. De olie is zowel geschikt voor trage bereidingen op lage temperatuur, als voor frituurbereidingen én voor koude bereidingen (bv. in dressings).

Mooi meegenomen voor de gezondheid is het feit dat de olie Omega 3, Omega 6, Vitamine D én Vitamine E bevat!

Concreet:
  1. Je haalt als de bliksem een fles Isio4 olie in huis en gaat ermee aan de slag.
  2. Je pent je recept neer en maakt er een foto van.
  3. Je mailt het recept door naar myriam.minne@yahoo.com.
  4. Je kruist je vingers en wacht mijn deskundig oordeel af. ;-)
Inspiratie nodig? Hier gaan we. Geen fan van geitenkaas? Met kruidenkaas van bv. Philadelphia lukt het ook!



Ingrediënten voor 4 personen

4 gevogeltefilets (Mechelse koekoek)
4 sneetjes rauwe ham
Een stronk verse geitenkaas
ISIO 4 olie van Lesieur
2 grote tomaten
Enkele bieslooksprietjes
Peper van de molen
Fleur de sel
Balsamicoazijn


Bereiding

Maak een viergesaus: leg de tomaten 15 seconden in kokend water en leg ze vervolgens in koud water. Verwijder het vel, snijd ze in vier en verwijder de zaadjes. Snijd de kwarten tot een brunoise, breng op smaak met fleur de sel en peper, de fijngesneden bieslook, een straaltje olie en balsamico en zet opzij.

Leg de plakjes ham mooi open. Snijd de gevogeltefilet overlangs net niet volledig door en leg hem op een plak ham. Let erop dat de plak ham groot genoeg is om heel de filet te omhullen. Is dit niet het geval, voeg dan wat ham toe. Kruid het vlees met peper en leg een rolletje geitenkaas van 1 cm dik over heel de lengte van de filet. Blijf 1 cm van de rand aan beide kanten. Rol stevig op, bevestig eventueel met een prikker. De ham moet het geheel mooi omsluiten.

Bak de rollades in een straaltje goed hete ISIO 4. Bak aan alle kanten en zet in de oven op 180° C gedurende 12 minuten. Laat 5 à 6 minuten rusten op aluminiumfolie. Serveer de filets in hun geheel of snijd ze in schuine plakjes en nappeer met de viergesaus.

Je kan dit gerecht serveren met tagliatelle. Groot en klein zullen er weg van zijn.

Bron: recept van chef Mathias Vosswinkel van het restaurant Hemgie's voor Lesieur.

Jumboscampi met geroerbakte groenten opgefrist met gazpacho

$
0
0
De zon laat het de laatste tijd al te vaak afweten, naar mijn zin. Ik vind al die regen maar niks. En ook de temperaturen zijn veel te laag naar mijn zin.

Ach, genoeg geklaagd! Dan toveren we toch gewoon de zon in ons bord? Instant Provence gevoel gegarandeerd met dit bordje. Alleen de zon en de lavendelgeur moet je er zelf bij verzinnen...



Nodig voor 8 personen

16 grote scampi
Cayennepeper
Zout
Provençaalse kruiden

Voor de ratatouille:
2 rode paprika's
1 ui
2 gele (of groene) courgette
Olijfolie

Voor de gazpacho:
6 tomaten gepeld en ontpit
2 kl tomatenpuree
3 (of minder) teentjes look
1 rode paprika
1 komkommer
3 dl tomatensap
8 blaadjes basilicum
2 el olijfolie
1 à 2 el rode wijnazijn
Cayennepeper en zout
1/2 sjalot (facultatief en pas op het laatste moment toe te voegen)

Sneetje wit brood
Olijfolie

Voor de afwerking:
1 komkommer
Verse parmezaanschilfers
4 groene olijven

Werkwijze

Snijd de scampi doormidden met de schaal er nog aan en zorg ervoor dat je het staartstukje niet mee doorsnijdt. Pel de schaal, maar laat het staartstukje ongepeld. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.

Voor de ratatouille:
Schil de rode paprika. De courgetten schil je niet!
Versnijd alle groenten in fijne brunoise en bak ze zeer kort (1 minuut) maar hevig aan in olijfolie.

Voor de gazpacho:
Mix het vlees van de tomaten langdurig met de tomatenpuree, look, geschilde komkommer, tomatensap, basilicum, olijfolie en rode wijnazijn tot een homogene massa. Smaak af met peper en zout en zet koel weg.
De sjalot (desgewenst) pas toevoegen net voor het serveren, anders wordt de smaak te sterk.

Ontdoe het brood van de korstjes en versnijd het in blokjes van een halve centimeter. Bak de broodkubusjes krokant in olijfolie, kruid met peper en zout en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Bak de scampi gedurende maximum anderhalve minuut in olijfolie. Zo blijven ze mooi sappig.

Warm de groenten nog even op. Schik een mooi bedje van groeten in het midden van een diep bordje en bestrooi met grof geraspte parmezaan of een parmezaanschilfer. Schik hierop de scampi en serveer rondom de ijskoude soep.

Laat enkele broodkorstjes in de soep vallen en werk af met enkele rondjes groene olijf en enkele linten komkommer. Versier met een blaadje basilicum.

Bron: recept van Dhr. Stefaan De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Mechelse asperges, gerookte zalm, Hollandse saus

$
0
0
Mechelse asperges in combinatie met gerookte zalm, dat hadden we toch al gehad? Klopt. Ongeveer een jaar geleden blogde ik deze salade. Die is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker die vaak bekeken wordt nu het aspergeseizoen zijn hoogtepunt bereikt.

Maar vergis je niet, het bordje dat ik hier ga presenteren, combineert dan misschien wel klassieke smaken, de presentatie en afwerking zijn dat allerminst. De basilicumemulsie, de aspergesaus en de crumble maken het helemaal àf. Verdorie, dit is een prachtbordje, al zeg ik zelf. Oordeel zelf maar.



Nodig voor 8 personen

Voor de aspergesaus:
1 x witte asperges
1 x groene asperges
1 grote ui
1 wit van prei
1 l kippenfond
Peper en zout
1 kl gelespessa
Bieslook
1 dl room

Voor de basilicumemulsie:
50 g water
2 g gelespessa
25 g sushi azijn
Sap van 1/2 citroen
30 g eiwit
150 g olijfolie
150 g arachideolie
1/2 bosje basilicum

Voor de Hollandse saus:
250 g boter
3 eidooiers
30 g water
Cayennepeper
Zout
1 citroen

Voor de crumble:
Toastbrood
Boter
1 hardgekookt ei
Peterselie

8 plakjes gerookte zalm
8 erwtasperges

Werkwijze

Voor de aspergesaus:
Schil de witte én groene asperges en snijd de uiteinden af.
De schillen van de groene asperges mag je weggooien.
Laat de witte schillen sueren (zweten) in boter en bevochtig met de kippenfond. Laat 10 minuten sudderen. Zeef de aspergefumet door een puntzeef.
Kook de witte en groene asperges apart in de aspergefumet en koel ze onmiddellijk af in ijswater.
Versnijd de ui, het preiwit en de uiteinden van de witte asperges fijn. Laat even sueren in een klontje boter en bevochtig met de overgebleven aspergefumet.
Laat dit alles rustig koken gedurende 15 minuten en mix de saus.
Bind de saus lichtjes met gelespessa.
Werk de saus af met 1 dl room en (op het laatste) fijngesneden bieslook.

Voor de basilicumemulsie:
Meng water, gelespessa, sushi azijn, basilicum, citroensap, eiwit en mix stevig.
Monteer met de 2 soorten olie.
Kruid met peper en zout.
Doe de emulsie in een spuitzak of -flesje.

Voor de Hollandse saus:
Klop de eidooiers op met het water en de boter tot een binding bij 80° C.
Parfumeer de saus met citroensap en kruid goed met cayennepeper en zout.

Voor de crumble:
Kook een ei in gezouten water met een beetje azijn.
Hak het ei fijn.
Cutter het brood en bak het in boter goudbruin.
Meng het ei met de gehakte peterselie, brood en kruid stevig.

Afwerking

Maak mooie rolletjes van de zalm. Snijd de zijkanten bij en versnijd de afsnijdsels in blokjes.
Snijd in de lengte een stuk uit de groene asperge. Versnijd dit stuk eveneens in blokjes en vermeng met de blokjes zalm. Voeg hierbij wat van de basilicumemulsie en bieslooksnippers.

Warm de asperges kort op door ze even terug in warm water onder te dompelen.
Schik alles kunstig op het bord zoals op de foto. Werk af met een erwtasperge.
De asperges en 2 sausjes worden warm geserveerd, het 'slaatje' met de gerookte zalm en groene aspergeblokjes, de basilicumemulsie en de crumble zijn koud.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie.

Rabarbertaart, yoghurtroomijs

$
0
0
Bij het rondsurfen op Pinterest vorige week, kwam ik een commentaar tegen dat mijn blog wel heel leuk was, maar ook moeilijk met gerechten met veel werk... Nu kan ik wel wat kritiek verdragen en akkoord, er staan recepten op mijn blog die al uitdagender zijn, maar lang niet àlle recepten zijn dat. Sowieso, voor stoemp met worst of tomatensoep met balletjes moet je inderdaad niet bij mij zijn. Daarvoor heb je een Jeroen Meus en consorten.

Dat lang niet alles moeilijk en veel werk is, bewijs ik graag met deze rabarbertaart met yoghurtroomijs. Een écht zondags taartje. Allez, hop, naar de winkel om rabarber, verse gist en yoghurt en komaan, begin er maar aan!

Smakelijk!



Nodig voor 16 kleine taartjes

Voor het gerezen deeg:
500 g bloem
225 g melk
1 ei
30 g gist
40 g suiker
150 g boter
8 g zout

Voor de rabarbervulling:
1 kg rabarber
700 g suiker
280 g bloem
4 zakjes vanillesuiker
640 g melk
12 eieren

Voor het yoghurtroomijs:
250 g suiker
500 g room
500 g yoghurt
Sap en zeste van 1 citroen

Bereiding

Voor het gerezen deeg:
Los de gist op in de lauwe melk.
Meng de gezeefde bloem, malse boter en het zout met de melk.
Kneed niet te lang, want anders wordt het deeg te elastisch.
Laat het 30 minuten rijzen onder een handdoek.
Rol het deeg daarna uit, leg het in ingevette taartvormpjes en prik er gaatjes in.

Voor de rabarbervulling:
Meng de bloem, vanillesuiker en suiker met elkaar.
Reinig en was de rabarber zorgvuldig, maar schil hem niet (voor de kleur).
Snijd de rabarber in schijfjes en meng met de suikermengeling.
Vul de taart hiermee.
Klop de eieren los met de melk en verdeel over de taartjes.
Bak de taartjes af in de oven op 160° C gedurende 30 à 35 minuten.

Voor het yoghurtroomijs:
Meng alles bij elkaar en draai tot ijs in de sorbetière.
Plaats een quenelle roomijs op het taartje.
Werk af met een takje munt.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Voor u getest: de XL Croque van Domo mét recept

$
0
0
Maandagavond en geen zin om te koken na een drukke eerste werkdag na een lang brugweekend... Je komt thuis en iedereen scheurt van de honger. Om dan nog aardappelen te jassen, groenten te kuisen,... Pfffft. Een snelle croque-monsieur dan maar. De kinderen zijn daar meestal heel blij mee (en ikzelf eigenlijk ook)!

Maar wat is er beter dan een croque-monsieur? Een XL croque-monsieur! XL is niet zo goed als het op kledingmaten aankomt, maar als 't eten of drinken betreft, dan ben ik wel altijd te vinden voor een XL-versie: een XL ijsje, een XL pintje of een XL croque dus!

Tuurlijk kon ik in mijn XL Croque van Domo gewoon een grote boterham gelegd hebben: 'ene mè kees en mè hesp', maar dat zou te simpel geweest zijn. Dus probeerde ik om er een panini tussen te stoppen. Kwestie van jullie aan te tonen hoe groot die XL wel is. Hesp en kaas was me ook te eenvoudig, dus ging ik voor kipfilet + pesto + mozzarella + ijsbergsla + Caesar dressing. Ik propte alles tussen de 2 laagjes paninibrood, mikte het goedgevulde broodje in de XL Croque en wachtte benieuwd af of dit experiment ging lukken...



En ja hoor, de Domo XL Croque doorstond de test met glans! Het resultaat was MEGA, letterlijk en figuurlijk! De panini's kwamen er heerlijk goudbruin uit en werden in een razendsnel tempo verorberd.

Ik vermoed dan ook dat ik nog vaak de vraag zal krijgen om XL croques te maken. Sowieso, de mogelijkheden zijn eindeloos: klassiek (monsieur, madame, hawaï,...) of iets verfijnder (met geitenkaas en courgette, met gegrilde portabella's, gemarineerde artisjokharten en zongedroogde tomaten bv.,...)

Nog snel even alle troeven van het toestel op een rijtje:
  • Extra groot bakoppervlak voor extra grote croque-monsieurs
  • Met de Domo XL Croque croque-monsieurmaker maak je de heerlijkste croque-monsieurs voor het hele gezin. De XL-versie bevat namelijk een bakoppervlak dat 50% groter is dan de klassieke toestellen.
  • De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je croque-monsieurs (of in mijn geval de panini's) makkelijk loskomen na het bakken.
  • Dankzij de handige indicatielampjes weet je perfect wanneer hij klaar is voor gebruik.
  • Je kunt de XL Croque eenvoudig opbergen in je kasten: de machine kan immers ook rechtop staan om gemakkelijk en compact op te bergen. Ook het snoer is eenvoudig op te rollen.
Ook honger of zin gekregen? Je vindt de XL Croque in volgende zaken: Van den Borre, Krefel, Media Markt, Eldi, Macro, Blokker en Hubo. 



Ingrediënten

Pesto (homemade of kant-en-klaar uit een potteke)
2 gegrilde kippenborsten
2 el romige Caesar dressing
2 panini's
Ijsberg sla
Mozzarella

Werkwijze

Snijd een panini in twee, maar snijd 'm niet volledig middendoor.
Lepel 1 el Caesar dressing op de onderste paninihelft. Schik hierop de sla, de kip, de pesto en de plakjes mozzarella. Dek af met de bovenste paninihelft.
Herhaal met de 2de panini.
Grill de sandwiches tot de kaas gesmolten is en het brood geroosterd. Dit duurt ca. 4 minuten.

Tonijn-geitenkaasballetjes met gazpacho

$
0
0
Na de gezonde toer met mijn 1e Rio Mare recept, wilde ik voor mijn 2de de zuiderse toer opgaan. Ik twijfelde tussen 2 receptjes en maakte ze allebei. Het ene nam de vorm aan van een slaatje met o.a. groene asperges, preischeuten en een dressing op basis van de olijfolie van de tonijn, op smaak gebracht met pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes. Ik serveerde alles in het blik dat ik pas op het moment van serveren omkeerde op het bord. Het recept kreeg de dubbelzinnige titel "blik op tonijn".

Voor mijn 2de zuiderse variant koos ik voor een geslaagd samenspel met geitenkaas en pistachenoten. Om me helemaal op een terras aan de Côte d'Azur te wanen, serveerde ik er een gazpacho bij afgewerkt met gegrilde groentjes en croutons...

Het resultaat is top - al zeg ik het zelf - en kan zowel als hapje (1 balletje en een verrine) of als voorgerecht (3 balletjes en een uit de kluiten gewassen glas of kom) geserveerd worden.

Aangezien ik niet kon kiezen, liet ik de fans van mijn Facebook pagina voor mij de knoop doorhakken. En die waren vrij unaniem "pro" de balletjes, want die zouden origineler zijn. Zoals bij de verkiezingen heeft de democratie beslist... :)

Hiermee zit mijn aandeel van de bloggersuitdaging erop. Conclusie: #yesicantuna! Benieuwd wat de jury van mijn inzendingen gaat vinden...




Nodig voor 4 personen (als voorgerecht)

1 blikje Rio Mare tonijn in eigen nat
1 liter gazpacho (kant-en-klaar gekocht of homemade volgens dit recept of volgens dit recept)
40 g verse geitenkaas
50 g gepelde pistaches
Piment d'Espelette

Voor de afwerking:
4 kleine blaadjes basilicum
1 potje gegrilde croutons groenten (bij Delhaize)
Olijfolie

Werkwijze

Laat de tonijn uitlekken. Doe in een bord en prak met de geitenkaas tot je een homogeen mengsel bekomt. Strooi er een snuifje piment d'Espelette over en meng opnieuw. Proef en kruid desnoods nog wat bij. Zet een kwartiertje in de koelkast zodat het mengsel terug kan opstijven.

Hak de pistaches heel fijn (net geen poeder). Maak je handen nat en rol balletjes van ca. 2 cm van het tonijn-kaasmengsel.

Doe het pistachekruim in een diep bord en rol er de balletjes in. Zorg dat er rondom een pistachelaagje rond de balletjes zit. Zet koud weg tot het moment van serveren.

Giet de gazpacho in een glaasje, diep bord of kommetje.

Schik de balletjes rond of in het bord, glas of kommetje.

Werk de gazpacho af met een blaadje basilicum, enkele croutons en een straaltje olijfolie.

Parfait van Baileys met hazelnoten

$
0
0
Goeie wijn behoeft geen krans. Dit recept ook niet. Om Nom Nom Nom x 1001. Ik krijg er spontaan het water terug van in de mond bij het zien van de foto! En jullie?



Nodig voor 16 personen

Voor de krokante hazelnoten:
200 g hazelnoten
75 g suiker
Zeezout

Voor de pâte à bombe:
10 dooiers
180 g suiker
120 g water
1/2 l room
1 dl Bailey's
3 gelatine blaadjes, geweekt en uitgeknepen
5 meringuekoekjes

Voor de sabayon:
3 dooiers
2 dl koffie
3 cl Baileys
100 g suiker

Voor de koffie crumble:
55 g suiker
55 g broyage 50% (dit is 1/2 bloemsuiker en 1/2 amandelpoeder)
35 g bloem
10 g cacaopoeder
10 g nescafé (oploskoffie)
2 g zout
45 g boter

Werkwijze

Voor de krokante hazelnoten:
Laat de hazelnoten met de suiker karamelliseren in een pan en bestrooi met het zout.
Laat afkoelen en hak de hazelnoten grof.

Voor de pâte à bombe:
Kook het water samen met de suiker tot 121° C.
Klop ondertussen de eidooiers op en giet de suikersiroop er voorzichtig op.
De massa moet binden. Indien dit niet het geval zou zijn, warm dan met een gasbrandertje op de buitenkant van de mengkom even bij tot 80° C.
Voeg de Baileys toe.
Los de gelatine op in de warme massa.
Laat op een lage stand koud kloppen.
Spatel er de opgeklopte room onder.
Verkruimeld de meringue en meng die onder de massa. Neem de helft van de krokante hazelnoten en voeg ook die toe.
Giet de parfait in een glas en laat invriezen.

Voor de sabayon:
Klop de eidooiers, suiker en koffie op het vuur op tot je een mooi schuim bekomt bij 80° C. Voeg op het laatst de likeur toe naar smaak.

Voor de koffiecrumble:
Meng alle ingrediënten tot een homogene massa, spreid uit op een bakmatje en bak af in de oven op 170° C gedurende 7 minuten.

Afwerking

Haal de glazen een 10-tal minuten voor serveren uit de diepvriezer. Verdeel er de warme sabayon, wat gehakte hazelnoten en verkruimelde meringues over. Werk af met de koffiecrumble.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.


Crème brûlée van Brie met aardbeiengranité

$
0
0
Ik heb verschillende soorten vriendinnen: loop- en fietsvriendinnen, kookvriendinnen,... Daar waar ik bij de eerste soort vooral over tempo, hartslagen en nieuwe marathon- of fietsdoelen spreek, heb ik het bij de 2de soort vaak uitsluitend over recepten, restaurantjes, chefs, kookworkshops, winkels, ingrediënten, serviezen,... Echt waar, we kunnen een hele avond vlot volbabbelen hierover! Nu ja, babbelen is bij mij niet echt een probleem, natuurlijk! ;-)

Toen ik onlangs op Culinaria was met zo'n foodie-friend was 't weer van dattum... En maar tetteren! Opeens kwam het onderwerp op een feestje waarvoor ze de catering verzorgd had. Uiteraard wilde ik weten wat ze allemaal klaargemaakt had. Toen ze mij kort dit hapje uit de doeken deed, greep ik meteen naar mijn telefoon om het op te slaan. Dit was zo simpel en moest wel lekker zijn... En dat was het ook: poepsimpel en keilekker. Dit is werkelijk het perfecte hapje: tegelijk warm en koud, zacht en krokant, hartig en zoet. Een smaakbommetje!

Ik deel het graag, want recepten voor hapjes, een mens kan er nooit genoeg hebben.




Nodig voor 6 hapjes

75 g Brie de Meaux zonder korst
75 g plattekaas light
Peper en zout
Rietsuiker
Granité van aardbei (voor het recept, klik hier)

Werkwijze

Doe de Brie in een ovenschaal en smelt de kaas in de microgolfoven op 300 W gedurende 3 minuten.
Meng de gesmolten Brie goed met de plattekaas.
Kruid met peper en zout en verdeel over 6 ramequins.
Laat terug opstijven in de koelkast.
Strooi er net voor het serveren wat rietsuiker over en brand meteen af met een bunsenbrander. Heb je geen crème-brûlée-brander, plaats de potjes dan even onder de ovengrill.
Schep er wat granité van aardbei op en serveer meteen.

Bron: volgens mijn kookmaatje zou dit hapje afkomstig zijn van Lien Willaert.

Hollandse hangop met zomerfruit en siroop

$
0
0
Een verslaving. Onweerstaanbaar. Een aanslag op mijn portemonnee... Ik kàn geen warenhuis binnenstappen zonder langs de rayon van de kooktijdschriften te passeren. Heel af en toe blijft het bij bladeren en leg ik het magazine braaf terug in het schap. Maar uiteindelijk bezwijk ik 1 week later toch... en belandt het alsnog in mijn winkelkarretje.

Met de Foodies van juni bezweek ik meteen. Alleen al bij het zien van de coverfoto met deze hangop ging ik overstag. Ik deed zelfs geen enkele moeite om de aankoop een week uit te stellen. Hij kostte trouwens ook maar € 3 i.p.v. € 5,45! Een "Batje" zoals ze in Roeselare zouden zeggen en wie mij kent, weet dat ik dol ben op (de) Batjes...

Een raad: jullie mogen ook meteen bezwijken voor dit dessert. Uitstelgedrag heeft geen enkele zin. Dit is een heerlijk fris dessert met het beste zongerijpte fruit: hoogzomer op je bord!



Nodig voor 4 personen

1 l volle yoghurt
Poedersuiker naar smaak
200 g aardbeien
100 g blauwe bessen
100 g frambozen
100 g bramen
200 g rode bessen
4 el grenadinesiroop

Werkwijze

Spoel 1 dag van tevoren een passeerdoek (of keukenhanddoek) goed uit en wring hem uit. Hang een vergiet boven een ruime kom en leg er de doek in. Schenk de yoghurt in de doek en knoop de doek dicht met een stuk keukentouw.

Hang de doek aan een haak in de koelkast en zet er de kom onder om het vocht op te vangen. Laat ca. 24 u hangen.

Voeg de doek open en schraap de hangop van de doek. Roer de hangop los en zoet hem naar smaak met poedersuiker.

Was de aardbeien, verwijder eventueel het kroontje en halveer de aardbeien. Was de blauwe bessen, de frambozen, de rode bessen en de bramen en laat het fruit goed uitlekken. Verdeel de hangop over diepe borden en lepel er de grenadinesiroop overheen. Meng de siroop kort door de hangop voor een gemarmerd effect. Verdeel het fruit over de hangop.

Bron: magazine Foodies juni 2014.


Gekoeld meloen-gembersoepje met scampi

$
0
0
Hét hapje van deze blog is een lepelhapje met witloof en scampi. Het is echt veruit het meest bekeken recept op mijn blog. Al maar liefst 9156 (!) keer werd het bekeken en het is zelfs zo dat als je in Google 'lepelhapje met witloof en scampi' intikt, mijn recept helemaal bovenaan verschijnt. En nee hoor, hoewel ik sinds mijn nieuwe job perfect weet hoe je dat doet, betaal ik geen cent aan Google om het daar te laten verschijnen!

Nu vind ik het lepelhapje heel lekker (anders komt het niet op de blog), maar persoonlijk vind ik het nogal winters door het witloof. Ik ging dus op zoek naar een hapje met scampi, maar dan in een zomerse variant. Welnu, ik heb hét hapje gevonden, in de Kook van de Spar waarvoor mijn foodie-friend Ann verantwoordelijk is dan nog wel. En aangezien Spar sinds kort alle recepten uit de Kook op het net zwiert, kan je het hier terugvinden.

Wel, mensen, niet aarzelen, gewoon doen. Dit is superlekker, héél eenvoudig én toch met wow-factor wanneer je dit je gasten voorschotelt.



Nodig voor 4 hapjes

1 cavaillon
Sap van 1 limoen
1 kl versgeraspte gember
1 el vloeibare honing
5 cl room
4 scampi's
Boter

Bereiding

Laat de scampis ontdooien en pel ze. Laat het staartstukje eraan, dat oogt mooier, dit is mijn persoonlijke mening. Verwijder het darmkanaal.

Snij de meloen doormidden en verwijder de pitjes. Steek met een parisiennelepel 4 mooie bolletjes uit het vruchtvlees. Schep de rest van het vruchtvlees in de blender.

Voeg gember, limoensap, honing en een snuifje zout toe. Mix het geheel glad en zet in de koelkast.

Roer, vlak voor het serveren, de room erdoor.

Bak de scampi's in hete boter. Kruid met peper en zout. Steek de gebakken scampi's en de meloenbolletjes op prikkertjes.

Verdeel de soep over glaasjes. Werk af met een scampiprikkertje. Serveer onmiddellijk.

Bron: magazine Kook van Spar, juni 2014.

Homemade Raffaello's

$
0
0
Eind 2012 maakte ik een nieuwe rubriek aan, 'Sneukelingskes', zeg maar lekkers voor bij de koffie. Toen ik vorige week dit recept zag passeren op Facebook bedacht ik meteen dat dit een must-make was voor die rubriek die tot nu, ocharme, 1 eenzaam receptje van chocolade- en chilitruffels bevatte.

Wel, ik heb het me niet beklaagd. Deze zijn zo mogelijk nog lekkerder dan de originele!



Nodig

250 g geraspte kokos
200 g gesuikerde gecondenseerde melk
Hele amandelnoten (ik kocht gesuikerde amandelen met vanillesuiker)

Bereiding

Meng 200 g geraspte kokos met de gesuikerde gecondenseerde melk. Laat de mengeling gedurende 1 uur rusten in de koelkast.

Maak nu kleine bolletjes (ca. 4 cm diameter) en stop in het midden een hele amandel. Rol deze bolletjes in de rest van de geraspte kokos en zet nog minstens 2 à 3 uur koel weg.

Bron: recept gevonden op Facebook in de groep Faim de loup: gourmand et surtout curieux.


Kokosbavarois met passievruchten en gemberkoekje

$
0
0
En? Volgen jullie het WK ook op de voet? (Woordspeling opgemerkt? ;)) Ik alvast wel. Ik ben helemaal into Brazilian vibes! Bij die zuiderse sambasferen, hoort een exotisch dessert. Wel, dit heeft het àllemaal: kokos, passievrucht,... Brasil in een glaasje!



Nodig voor 8 personen

7 dl kokosmelk
3 dl room
3 blaadjes gelatine
120 g suiker
6 dooiers

15 passievruchten
200 g suiker
2 dl water

Voor de gemberkoekjes:
100 g boter
100 g bloemsuiker
100 g bloem
2 eiwitten
2 bolletjes gekonfijte gember

Voor de afwerking:
8 Kaapse kruisbessen (Physalis)
8 meringues
Paarse viooltjes
Lemoncress

Bereiding

Breng de kokosmelk aan de kook. Scheid de eidooiers van het wit en klop de dooiers schuimig met de suiker. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Klop de room half op. Klop ook het eiwit op. Meng de warme kokosmelk al roerend met het dooier- en suikermengsel en laat nog even dikken op het vuur (tot ca. 80° C). Voeg er van het vuur de uitgeknepen gelatine en de room aan toe. Spatel nu ook het opgeklopte eiwit eronder. Dit zorgt voor een luchtiger bavarois. Schenk in mooie glazen en zet in de koeling gedurende minstens 6 uur. Desgewenst kan je de glazen scheef zetten in bv. kartonnen verpakking voor 24 eieren. Hierdoor stijft de bavarois schuin op, wat een verrassend mooi eindresultaat geeft.

Halveer de passievruchten en wrijf de inhoud door een fijne zeef. Maak een suikersiroop door de suiker en het water aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Voeg (een deel van) de suikersiroop bij het passievruchtensap en voeg er ook 1 el van de pitjes terug bij. Kook in tot sausdikte en laat afkoelen. Proef voor je alle suikersiroop toevoegt. Het mag niet té zoet zijn!

Voor de gemberkoekjes:
Zeef de bloem en de bloemsuiker en meng met het eiwit. Smelt de boter en meng alles tot een homogeen deeg. Mix er met een staafmixer de in stukken gesneden gekonfijte gember onder.
Smeer het deeg open op een bakplaat met bakpapier in rondjes van ca. 5 cm diameter. Laat voldoende plaats tussen de koekjes onderling. Bak ze af in een voorverwarmde oven op 180° C tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ca. 5 minuten.
Zodra het koekje uit de oven komt, leg je het direct op een plat vlak om af te koelen.
Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Afwerking

Zet net voor het opdienen de glazen recht. Giet de coulis van passievruchten over de bavarois en serveer er een gember- en meringuekoekje bij. Werk af met lemoncress, een viooltje en een Kaapse kruisbes.

Bron: recept van Dhr. Stefaan De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Viewing all 636 articles
Browse latest View live